ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Kayısı hasadı Malatya’nın tüm bölgelerine yayıldı.
Kayısı bahçelerinde hummalı bir çalışma göze çarpıyor.  Mevsimlik işçiler çadırlarını bahçe kenarlarına kurmuş, çocuklar oynuyor, ailelerin tüm fertleri çalışıyor. Kayısılar silkelenerek kasalara dolduruluyor, traktörlerle taşınan kasalar islim damlarına doldurularak kükürtleme başlıyor.  8 Saatlik kükürtleme sonucunda kayısı dolu kasalar alınarak bu kez yerde bulunan sergenlere serilerek kurutulmaya terk ediliyor. Kuruyan kayısılar toplanarak tekrar çekirdekleri çıkarılmak üzere başka bir alana alınarak pıtlatma işlemi başlıyor.
Pıtlatma aşamasında Kayısı çekirdeğini dala bağlantı olan yerden çıkarmak zorundasınız, aksi halde kayısı ıskarta olur.
Kayısının işlemi özen gerektirir, masraf gerektirir, sabır gerektirir.
Bu nedenle kayısının hasat zamanı kayısı bahçelerine misafir olarak gitmek önemli bir sorundur. Çünkü bahçe sahibinin misafir ağırlamak ve gelen misafire kayısı kolisi hazırlamaya ayıracak ne zamanı ne de fırsatı vardır.
Hasat zamanı bahçelere gitmemek en uygun olanıdır.
O nedenle hasat zamanı kayısı bahçelerine gitmemeye özen gösteririz, daha doğrusu gitmeyiz.
Ancak öyle dostlar vardır ki, hasat zamanı da olsa ararlar hatta “Niye gelmediniz?” diye de sitem ederler.  Akçadağ Ören’den Mazlum, Kale ilçesinden Kudusi ve Battalgazi Kuluşağı köyünden Lokman bunlardan sadece bir kaçıdır.
Lokman Kuluşağı’nın harbi ağasıdır, gözü, gönlü toktur. Hasat zamanı da olsa, iş güç zamanı da olsa kayısılar dallarda da kalsa misafirsiz kalmaz, gelmeyeni arar, sorar, davet eder, hatta “Paylaşmayı bileceksin, dostunu unutmayacaksın, Allah bize kayısı vermiş bizde dostlarımızla kayısıyı paylaşıyoruz” diye de samimiyetini gösterir.
Lokman Ağa, bu yılda aramış niye gelmediniz diye haber göndermiş. 
Kayhan İnceoğlu ile birlikte yanımıza Bankacı Mehmet’i de alarak Kuluşağı’nın yolunu tuttuk, Fırat Tren istasyonu üzerinden bir geçiş yaparak Lokman Ağanın konağına vardık. Kendisi çocukları bahçede işçilerin başındaymış. Eşi karşıladı bizi, karşı bahçeyi gösterdi, kayısı yapabilirsiniz, Lokman biraz sonra gelir dedi.  Kayısı bahçesi genç ağaçlardan oluşuyordu, dondan ve afetlerden etkilenmemiş ve oldukça da verimliydi. Dallar yere sarkıyordu, Hacıhaliloğulları olgunlaşmaya yakındı, Kabaaşılar kızarmış, Hasanbeyler koparılmayı bekliyordu. 
Birlikte götürdüğümüz kutuları kısa sürede doldurduk, siyah Dut ve Erik ağacının altında serinledik.
Lokman Ağa hayatını kayısıya vermiş, yıllarını kayısı bahçelerinde geçirmişti. Dost canlısıydı, misafir ağırlamaktan hoşlanan biriydi. 
Kasalarla dolu Traktörü islim damına yaklaştırdıktan sonra işini bırakıp yanımıza geldi. Sohbete koyuldu, işi gücü unuttu, tüm ısrarlarımıza rağmen kahve yapılmasını istedi. Kısa sohbetin ardından hasat sonrasında yeniden buluşmak üzere ayrıldık.
Kuluşağı bölgesinde kayısılar oldukça verimli. Olgunlaşmaya başlayan kayısılar, dalları yere indirmiş. Bu bölgede kaliteli kayısı üretimi bekleniyor. Bu nedenle Kuluşağı bölgesinde, kayısıdan yüksek verim bekleniyor. 
Tarlalarda kurulan sergenlerde kayısılar kurutuluyor. 
Üretici görevini yapıyor, Kayısı alıcıları da üzerine düşeni yapmalıdır.
TMO Kayısı alımı için hazır olmalıdır.
Üreticinin hakkını alabilmesi için TMO’nun alım yapmasına ihtiyaç vardır.
Siyasetçilerimizin de harekete geçmesi gerekmektedir.
Kayısı bu yıl herkesi güldürecek gibi görünüyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.