ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

2010 Yılının yaz aylarıydı.

Hekimhan Yama Dağında Drejan Yayla şenlikleri yapılıyordu.

Hasançelebi Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım bizi alıp Yama Dağına Drejan Şenliklerine götürmüş, dönerken “sizi bir yere götüreceğim” diyerek Kınık köyünün hemen yanı başında yer alan ilk kez gördüğümüz Dipsiz Gölün yanına getirmişti bizi.

Muhteşem ve ender görülen bu gölün önünde biz durup göle hayran hayran bakarken Başkan Yıldırım bizi resimlemişti. Dönüşümüzde yazdık "Dipsiz Göl Keşfedilmeyi bekliyor" diye. Bakın tam 11 yıl önce neler yazmışız:

“Dünya'da ender görülen krater göllerinden biri de Hekimhan ilçesinde bulunuyor. Hasançelebi Beldesi Kınık Köyü yakınlarında bulunan ve bu güne kadar hiç kurumayan Dipsiz göl keşfedilmeyi bekliyor.
Hasançelebi Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, Televizyon Yorumcusu İbrahim Göçmen'le birlikte ilk kez gittiğimiz Kınık köyündeki Dipsiz Göl Türkiye genelinde ender olan göller arasına yer alıyor. Bu güne kadar yetkili hiç kimsenin dikkatini çekmeyen ve keşfedilmeyi bekleyen Dipsiz göl doğa harikaları arasında gösteriliyor. Derinliği bilinmiyor ama tahminlere göre 100 metre derinliği olduğu söyleniyor.
Bu güne kadar kuruduğu görülmeyen Dipsiz göl civarında çok eski dönmelere ait mezarlar bulunurken, Dipsiz gölün hemen yanında bir de Kilise bulunduğu ifade ediliyor. Kınık köylülerinin anlatımlarına göre, Dipsiz Gölün hemen altında küçük çaplı kendiliğinden oluşan göller de bulunuyor. Sulamada kullanılan bu göller kayısı bahçelerine hayat veriyor. Ancak bu göller kurak geçen yaz aylarında kuruyor. Ama asıl dipsiz göl ise kurumayan özelliğe sahip bir göl olarak gösteriliyor.
ÇEŞİTLİ EFSANELER ANLATILIYOR
Hasançelebi Beldesi Kınık köyündeki Dipsiz göl hakkında çeşitli efsanelerde anlatılıyor. Gölde iri balıklar yaşadığı ifade edilirken, efsanelerde göl hakkında anlatılıyor. Dipsiz göl civarında hiçbir yerde yaşamayan Angut Kuşlarının yuva yaptığı ve burada çoğaldıkları anlatılıyor. Defineciler Kliseyi ve mezarları kazılarla tahrip ederek define aramışlar. Kilisenin kalıntısı bile kalmamış.
Kınık köylülerinin anlatımlarına göre, dipsiz gölde çok eskilerde ağırlığı 50 kiloyu bulan balıklar yaşarmış. Göl adeta balık üretme çiftliği gibiymiş. Ama dinamit gibi patlayıcılar atılarak, hatta elektrik kablosu döşenerek göle elektrik verilmek suretiyle gölde balıklar yok edilmiş. Ancak y,nede küçük balıklar gölde yaşıyor. Dipsiz gölde fazla olan su kendiliğinden aşağılara doğru akarak kayısı bahçelerine hayat veriyor.
DİPSİZ GÖL ZİYARETÇİ ÇEKER
Malatya'da hiç bilinmeyen, Hekimhan'da ise hiç tanınmayan Hasançelebi Kasabasına 5 kilometre mesafede bulunan Dipsiz Göl de araştırma yapılması gerekiyor. Gölün oluşumu, özellikleri ve derinliğinin araştırılması gerekirken, bu gölün tanıtılması ve yapılacak çevre düzenlemesiyle Dipsiz göl çok sayıda ziyaretçiyi çekebilecek özelliklere sahip göl olarak gösteriliyor.”

Bu yazımız üzerine dönemin Malatya Valisi Ulvi Saran hemen gidivermiş Dipsiz Gölün yanına ve bir çevre düzenlemesi için talimat vermişti. Etrafı bir güzel düzenlemiş mesire alanına çevirivermiş. Keşfedilmeyi bekleyen dipsiz göle el atmış, ziyarete hazır hale getirmişti.

Aradan yıllar geçti Dipsiz Göl çok sayıda ziyaretçi çekti. Gölde çıkan sülükler toplanarak şifa olarak kullanıldı.

Hekimhanlılar’da Dipsiz Göle sahip çıkmaya başladılar.

Hekimhan Basak Köyünden Hüseyin Arayıcı Dipsiz Göle son yaptığı ziyarette izlenimlerini şöyle aktardı:

“Teşekürler.. Dipsiz (Sülük) göl.

Hekimhan İlçesinin Başkınık Mahallesinde  bulunan Dipsiz  Gölü  2020 yılında  bir grup doğa severle  Basak Mahallesinden 4 saatlik yürüyüş sonunda ziyaret etmiştik. Bu ziyaret sırasında içler acısı  bir manzara ile karşılaşmıştık. Her taraf çöp ve pislik içindeydi. Burada temizlik yaparak durumu  kamuoyuna taşımıştık. Bu çalışmamız yerel basında da geniş  yer bulmuştu.

19.06.2021  Tarihinde tekrar ziyaret ettim. Gördüklerime çok sevindim. Çöpler yerlerde değil. Çöpler alınmış, Çöp kutuları temizlenmiş, Kamelyalar temiz. Angut ve Angut yavrularının su kaplumbağaları ile oluşturduğu ortak yaşam görülmeye değer. İsteyince oluyor. Emek harcayan ve duyarlı davranan herkese teşekkür ediyorum Yaz tatili  dönemi başlıyor. Burayı ziyaret edeceklere uyarı ve önerim güzelliklerimizin kıymetini bilin ve koruyun.

Dipsiz Göl ve çevresinin koruma altına alınması için Doğa koruma ve milli parklar müdürlüğüne   Hekimhan Belediyesi, Başkınık Mahallesi Muhtarlığı  ve  Başkınıklı duyarlı  insanlarımızdan Mustafa Farımaz  ile Mustafa Ceylan  başvuru yapmışlardı. Ön inceleme yapıldı. Çalışmalar devam ediyor. Beklemeye gerek yok.Kendi  Doğa ve Kültürümüzü  Kendimiz  koruyabiliriz.”

Dipsiz Göl korunuyor, Hekimhanlılar sahipleniyor.

Daha da önemlisi son zamanlarda gölün hemen yanındaki kayalıklarda Angut kuşlarının görünmesiyle Dipsiz Göl daha da önem kazanacak gibi.

Dipsiz Gölde Angut yavruları göldeki kaplumbağalar ile yaşamaya başlamış.

Dipsiz Göl keşfedilmeye devam ediyor.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.