ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya'da  havaların ısınmasıyla insanlar  merkezde sebze hali,  Yeşiltepe yol ayrımı kömür tevzide fidancıların,  fidecilerin / sedircilerin tezgahlarına, zahireci dükkanlarına  koşuyor.

 Pazarlarda satışa çıkan fidelere en büyük ilgiyi köylüler ve şehirde müstakil evi olan vatandaşlar gösteriyor. Fide olarak pazarlarında sebze fidanı satışı yapan üreticiler, fidanların dikim mevsiminin tam ortasında olduklarını ve talebin çok fazla olduğunu söylediler. 

 

 

 Coronavirüs salgını  tedbirleri nedeniyle hayata geçecek 17 günlük tam kapanma sürecinde fide ekiminin güzel bir zaman geçirme aktivitesi olacağını kaydeden fide  satıcıları, evde sıkılmamak için alıyorlar. Birçok kişi de bahçelerinde ekip organik üretim yapmak için fide satın alıyor. Böylece taze bir şekilde meyve-sebze yemiş oluyorlar . Fide satıcılarına gelen müşteriler ise bu süreçte toprakla uğraşmanın faydalı olacağını dile getirdi.

 

                          Yeşilyurt Bostanbaşı mahallesinde bizim bahçe.  Fideleri, tohumları toprakla buluşturduk.

 

Domates, biber, patlıcan, çilek, lahana, reyhan, vb. sebze fideleri tezgahlardaki yerini  almaya başlamış.

 Fide satışı yapan esnaflar, fidelerin özellikle Mersin, Adana, Hatay,  Antalya  bölgesinden ve Malatya Battalgazi, Kale ve Doğanşehir yerli üretimi yapan kendi çitçilerimizden getirildiğini söyledi.

Ayrıca ilçelerde, köylerde yerli tohumlardan  fide yetiştirip kendi çevresine satanlarda var. 

Ben geçen senede bu senede bahçeye diktiğim sedirlerin bir kısmın

Yeşilyurt /Çımıktıda   Hıroğlu mahellesinde evinin bahçesinde serada yerli tohumlardan yetiştiren  destesi 5₺'ye  veren Sedirci Atakan Alkan'dan aldım.

 

Malatya’da sebze fidelerinin dikme dönemi başlarken, fiyatın geçen yıla göre hemen hemen aynı olduğu belirtildi. Fidelerin destesi 5  ₺. Satılıyor. Her bağda 12- 20 kök fide var. Sertifikalı ve yerli tohumlardan üretilen (Biber, Domates  Patlıcan, Hıyar, Kavun, Karpuz   vs...) Tüplü sebze fideleri müşterilere 1,5 - 2 ₺ sunuluyor.

Bahar mevsiminin kendini iyice hissettirdiği bugünlerde vatandaşlar fide satıcılarından aldıkları fideleri, tohumları evlerinin bahçelerinde veya tarlalarında  toprakla buluşturuyorlar.

 

                                                  Kömür Tevzi Fidancılar pazarı 

Türkiye genelinde coronavirüs önlemleri kapsamında 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında uygulanacak olan tam kapanmadan  genelgede belirtildiği gibi  çiftçilerin muaf tutulmasına rağmen.

 

Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulanması, işlenmesi, ilaçlanması, hasadı, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar,

 

Tarımsal üretime ilişkin zirai ilaç, tohum, fide, gübre vb. ürünlerin satışı yapılan iş yerleri ve buralarda çalışanlar," 

 

 Yalnız çiftçi belgesi olanların fide alış veriş yapacağı için  fide satıcıları  esnafı azda olsa  bu yasaklamadan olumsuz etkilenmektedirler...

 

 

                                                      Malatya Merkez Sebze Pazarı- Paşalı  dayı

Zahireci esnaflarda  çiftçilerin , müşterilerinin tohum ihtiyaçlarını karşılama telaşında...

Tohum; genellikle bazı depolanmış gıdalar ile tohum kabuğu denilen bir örtü içine küçük embriyonik bitki parçasıdır. Bitkilerin kendi türünden yeni bitkiler üretme araçlarından bir tanesi tohumdur.Yeşillik tohumları arasında birçok yeşil sebze tohumu bulunmaktadır. Tere, maydanoz, roka, kuzukulağı, pirpirim, samut ,pazı, reyhan, marul / Fasulye, Kavun, karpuz, turp, havuç vb.

 

 

                                               Malatya Merkez Sebze Pazarı Sedirci

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenen ve sertifikalandırılan, ıslah edilmiş tohumlara “sertifikalı tohum” diyoruz. Üretim açısından olabilecek en verimli haldeki, olgunlaşma ve hasat zamanları aynı olan, tedarikçiler tarafından çimlenme garantisi verilen endüstriyel tohumlardır. 

Yüksek verim ve “kazanç” vaat eden bu sertifikalı tohumlar aynı zamanda “hibrit tohum” olarak da bilinmektedir. Hibrit tohumlar aynı bitkinin farklı türlerinin kendi aralarında insan eliyle tozlanarak, melezlenmesi sonucu üretilmektedirler. Sertifikalı tohumların dezavantajı bir daha aynı ürünü alabilmek için kullanılamıyor olmasındadır. Yani hibrit tohum kullanan bir çiftçi, aldığı ürünlerinden tohum alabiliyor olsa da bunları ektiğinde ilk seferdeki aynı ürüne ulaşamaz. İlk seferdeki aynı ürünü üretebilmek için her sene yeniden aynı hibrit tohumu satın almak zorunda kalmaktadır...

 

***

Malatya Merkez Sebze Pazarı

 

                                                  Malatya Merkez Sebze Pazarı Sedirci

 

Ata tohumu, saf tohum veya yerli tohum olarak anılan tohumlar, çiftçilerimiz tarafından yapılan üretimden, geleneksel yollarla elde ediliyor. Önemli bir çeşitlilik sunan normal tohumlar, standart tohum adıyla da biliniyor. Geleneksel yöntemle tozlaşan, döllenen ve kendini yenilerek, dış etkenlere karşı direnç kazanan bu tohumlar, hala kullanılıyor. 

 

Hibrit tohum zararlı mı?

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sunulan Tohumda Doğru Bilinen Yanlışlar belgesine göre, hibrit tohumun insan sağlığına bir zararı bulunmuyor. Ayrıca hibrit tohumlar içinde GDO’daki gibi bir kimyasal bulundurmadığı için ekildiği toprağa da herhangi bir zarar vermiyor. Sıklıkla GDO’lu tohum ile karıştırılan melez tohumların ekiminin; ekolojik dengeye, insan sağlığına, çevreye herhangi bir zararı belgelenmiş değil. Bahsi geçen GDO’lu tohumların ülkemize girişi ise ilgili yasalarca yasak durumda, seralarda hazırlanan hibrit tohum ile laboratuvarda üretilen GDO’lu tohumların herhangi bir benzerliği bulunmuyor." (Alıntı Tarfin bolg)

 

Fotoğraf, yazı : Fikri Demirtaş

[email protected]

 

Fotoğraf Galeri

 

 

  Bostanbaşı bizim bahçe Fideler dikildi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.