ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

eşilyurt ilçesinin en önemli sorunudur, alt yapı.

Gündüzbey Kaptaj, hatta kaptajında yukarılarında yer alan köylerin kanalizasyon suları dereye akar.

Yeşilyurt’un bir bölümü de kanalizasyondan yoksundur. Atık sular dereye boşaltılır. Yaz aylarında koku çekilmez olur, sivrisinekler bunaltır.

Bunlar yetmezmiş gibi Yeşilyurt’un alt kesiminde kavak ağaçları kesilerek yapılan gölet de atık suları kendine çeker ve toplar. Gölet altı balçık olur, çevre kirliliği yaşanır.

Çünkü Gündüzbey ve Yeşilyurt’un doğru dürüst bir kanalizasyon şebekesi yoktur. Arıtma tesisi de 40 yıldır hayalden başka bir şey olmamıştır.

Gölet yapanların, kanalizasyonun dereye aktığından habersiz oldukları gölet bittiğinde ortaya çıktı.

O nedenle Yeşilyurt bölgesini kurtaracak proje Yeşilyurt İlçesi Batı Kolektörü ve kanalizasyon hattı yapım işidir

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan göreve gelir gelmez Batı Kollektörü projesi için kolları sıvadı, kaynağını hemen buldu ve işi ihale etti.

MASKİ Genel Müdürlüğü, yaklaşık maliyeti 37 milyon lira olan 36 bin 547 metrelik Batı Kollektörü hattı çalışmalarına hız verdi. 

Yeşilyurt İlçesi Gündüzebey Mahallesi Kapuluk bölgesinden başlayıp, Mollakasım, Hamidiye, Hıroğlu, Tepeköy, Topraktepe ve Dilek Mahallesindeki hatta bağlantı yapılarak Atıksu Arıtma Tesisine deşarjı sağlanacak olan projede şuana kadar 3 bin 200 metrelik kısım tamamlandı. Projeyle birlikte atık suların akarsulara karışmasının önüne geçilmiş olunacak.

Kanalizasyonun sorun olduğu diğer bölge ise Dilek ve çevresidir. Yıllardır bu bölge atık sularını fosseptik kuyulara bırakıyor. Kanalizasyon sorunu yıllardır her zaman büyük dert olmuş ancak çözüm bulunamamıştır.

Batı Kollektörü projesi Dilek ve Çevresini de Kanalizasyon şebekesine kavuşturuyor.

MASKİ Genel Müdürü Mehmet Yaşar Karataş, Batı Kollektörünün büyük bir proje olduğunu belirterek  şunları anlatıyor:

“Bağlantıları Dilek’ten ana kollektörümüze bağladık ve 3,5 km’lik alana kadar getirerek Sivas-Hekimhan yolunun geçişini yatay delgi ile delerek devam ettiriyoruz. Bu bölge çalışmalarımızın en sıkıntılı olduğu bölgeydi. Burayı geçtikten sonra Tepeköy içerisinden geçip Beylerderesi vadisinden Yakınca, Yeşilyurt ve Gündüzbey’e kadar projemiz devam edecektir. Alanda 1000’lik çelik boruyla yatay şekilde geçiyoruz.”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’da Battı Kollektörü projesine büyük önem veriyor. Projeye kaynak bulan Gürkan şöyle konuşuyor:

“Yılsonunda bütün Malatya sathında gerek içme suyu, gerek kanalizasyon, gerekse yol noktasında Büyükşehir uhdesinde olan bütün işleri bitireceğiz. Batı Kollektörü sadece Yeşilyurt, Gündüzbey, Tecde, Yakınca, Sütlüce, Topraktepe hatlarını almayıp ayrıca Dilek bölgesi de bu kapsam içerisinde değerlendirilerek Batı Kollektörüyle birlikte Malatya’da akarsulara karışan atıksu kalmayacak. Tepeköy’ün % 70’i Batı Kollektörüne bağlanacak. Zaten Tepeköy’de % 30’luk kısım diğer hatlara bağlı olduğu için bütün yerleşim yerlerimizde bölgeyle ilgili altyapı problemi çözülmüş olacak.”

Yıllardır hayal olan bir sorun 2022 de çözülecek gibi görünüyor.

Büyük bir sorun 2 yılda çözülüyor.

Kaynağı bulunmuş, ihalesi yapılmış, çalışmalar hızla devam ediyor.

Yeşilyurt ve Dilek çevresini pislikten kurtaracak bu projeyi hayata geçirenlere teşekkür etmek gerekmez mi?

50 Yıldır çözülmeyen sorunu çözenlere helal olsun denmez mi?

Biz hizmet edenlere teşekkür ediyoruz.

Etmeye de devam edeceğiz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.