ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Toprak Mahsulleri Ofisi geçen yıl Malatya’da ilk defa kuru kayısı alımı yaptı.

Çok da iyi yaptı.

AK Parti iktidarının Malatya’da yaptığı en güzel işlerden biridir kayısı alımı. Katkı veren herkese teşekkür ediyoruz.

2020 Yılının Eylül ayı sonlarında başlayan alımların ardından ne kadar kayısı aldığını açıklayan olmadığı gibi soran da olmadı.

Meslektaşlarımız, genç Muhabirler nedense bununla ilgilenmediler.

TMO’nun aldığı kayısı miktarı, araştıranda olmadığı için bir sır gibi kaldı.

Kayısı üreticisi sorsa da yanıt alamadı.

İhracatçı araştırsa da bir bilgiye ulaşamadı.

TMO’da açıklama gereği duymadı.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan’ı ne zaman görsem yapılan alımla ne kadar doğru iş yapıldığını, bunun mutlaka devam etmesi gerektiğini hep söylerim. Oda aynı şekilde yaptıklarını anlatırdı.

TMO Kayısı alımı yapmıştır ve yapmaya da devam etmelidir.

Geçen Cuma günü Vuslat Tv’de Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ile programda bir araya geldik, sorularımızı sorduk, çok güzel cevaplarda aldık.

İlk sorum “TMO ne kadar kayısı aldı?” oldu.

Beklediği bir soruydu ve iyi hazırlanmıştı:

TMO Malatya’da sadece 150 ton kayısı aldı, ama Malatya’ya 50 milyon Dolar kazandırdı. Kayısı fiyatlarında 1 Dolarlık artışı sağladı. 66 bin ton ihracat yaptık, ülkemize 50 milyon dolar fazladan döviz girdi. TMO bunu başardı, fiyatlarda denge sağlandı.”

Koca TMO, Malatya’da Şire Pazarında en küçük esnafın dahi alabildiği 150 ton kayısı ile Malatya piyasalarını etkilemiş, fiyatlara ayar vermiş ve sonuç almış.

Ancak kayısı üreticileri TMO’ne kayısı vermek yerine kapı önüne gelen ve birkaç lirada fazla veren esnaf ya da ihracatçıları tercih etmiş olsa da sonuç her bakımdan iyi olduğu açıktır.

Başkan Özcan’a “TMO aldığı kayısıyı ne yaptı?” diye sordum:

-“TMO aldığı kayısının 48 tonunun hemen ihale ile paket ambalajladı, yarım kiloluk ambalajları Coğrafi işaret belgesini de ekleyerek mağazalarında kilosu 40 liradan satmaya başladı. Ardından bir ihale daha yaparak geri kalan kayısıyı paketleyip mağazalarına gönderdi. Aldığını mağazalarında satıyor.”

 “TMO bu yıl ne yapacak?” diye sorunca da Başkan Özcan:

Bu yıl piyasalara erken girmesi için şimdiden çalışıyoruz. Haziran ayında kayısı alım fiyatının açıklanmasını istiyoruz. Eylül ayı başında da TMO’nun alımlara başlamasını bekliyoruzSiyasetçilerimizle birlikte çalışıyoruz.”

Görülen ve beklenen o dur ki; TMO bu yılda kayısı alımlarında girecektir.

Bu nedenle üreticiler, acele etmeden, piyasaların oluşmasını bekleyerek, kaliteli ürün elde etmek için çalışmalıdırlar. TMO’nun aradığı şartlarda ürün üreterek, Eylül ayını beklemelidir.

İhracatçılar “rekolte çok fiyatlar nasılsa düşecek” anlayışını bir kenara bırakarak alivre satışlardan uzak durarak, piyasa koşullarında hareket etmelidir.

TMO Bu yıl oluşacak kayısı rekoltesini göz önüne alarak, zamanında fiyat açıklayıp zamanında ürün alımına başlamalıdır. Ve de önemlisi bu yıl daha çok hazırlıklı olmalı ve piyasaları belirleyecek düzeyde ürün alacağını da etkin bir şekilde göstermelidir.

Peki kayısı fiyatları nasıl oluşacak?

TMO yaptığı alımla üreticiden alış fiyatını 3 Dolar seviyesine çıkardı. 4 Numara kayısıya net 21 Lira verdi. Bu fiyata baktığımızda kayısı fiyatları, bundan sonra 20 liranın altına düşmesini kimse beklememelidir.

O zaman Kayısının fiyatı tahmini 20-25 lira olacaktır.

TMO Kayısı alımı yapacağına göre, Sezona hemen hemen sıfır stokla girilecektir.

Rekolte ne kadar yüksek olursa olsun piyasalarında talebi de fazla olacaktır. Yıllık 30 bin tona dayanan iç tüketimi de göz önüne aldığımızda, rekolte yüksek beklentisi de kısa süreli düşük fiyatlara yol açsa da, önemli bir sorun olmayacaktır.

Kayısı bu yılı da sorunsuz atlatabilir.

Daha çok döviz kazandırabilir.

Ancak TMO geçen yıl 150 ton alımla oluşturduğu fiyat dengesini, bu yıl küçük alımlarla gerçekleştirmesi mümkün değildir. En az depoları dolduracak miktarda ürün almayı hedeflemelidir.

Daha fazla alımla, fiyat dengesi sağlanır ve piyasalara denge gelir.

Bu yıl TMO’ya çok iş düşecek. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.