ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

24 Ocak 2020 Tarihinde Sivrice Depreminden Yeşilyurt Bölgesindeki binalar da etkilendi.

Yıkım olmamıştı ama ağır hasar alan 4-K Sitesi, Ada Apartmanı ve Cenk Apartmanları önce boşaltıldı, ardından da yıkıldı.

Şehbayram mahallesindeki 4-K Sitesi ağır hasar almıştı. 5 Blokta bulunan 128 daireye yıkım kararı verilmişti. Çevre Yolu kenarındaki Ada Apartmanı ve Cenk apartmanları içinde yıkım kararı verilmişti.

Aradan tam bir yılı aşkın süre geçti.

Yıkılan binalarda oturanlar tamamen perişan olmuştu. 24 Ocak’ta evlerinde otururken pek bir hasar da göremeyen bina sakinleri yıkım kararlarıyla şoka uğradılar ve bir anda kiracı duruma düştüler.

4-K Sitesinde evi olan bir depremzede olarak ne yapılacağını aylarca sorduk, gelenlere anlatmaya çalıştık, yerinde dönüşüm için neler yapılıyor öğrenmek istedik.

Yeşilyurt Beleidye Başkanı Mehmet Çınar’ın birkaç açıklaması ve Yakınca’daki rezerv konut alanı dışında bir gayret de gözlenmiyordu.

Aylar geçti, yılı devirdik hala ne olacağı bilinmiyordu.

Önceki gün Yeşilyurt Gedik’te Belediye Meclisi salonunda Milletvekili Öznur Çalık’ında katılacağı bir toplantı yapılacağını haber verdiler.

Arkadaşlarla gittik, Meclis toplantısı sona ermişti.

Salona geçtik.

Milletvekili Öznur Çalık, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ile birlikte geldiler.

Toplantı masasının ortasına oturdu, yanına Başkan Çınar’ı aldı, Şahin Özer ve AK Parti Yeşilyurt İlçe Başkanı Muhammed Yalçınkaya ile birlikte.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Onhan, AFAD İl Müdürü Mustafa Türker, Yeşilyurt Belediyesi Kentsel Dönüşüm, İmar İşleri ve Emlak İstimlak Müdürleri, TOKİ’den Uzman Kontrol Mühendisi Emrah Acar yanlara doğru sıralandılar…

Milletvekili Öznur Çalık sonuca ulaşan bir Komutan edasıyla konuşmaya başladı.

“Evlerinizin yıkıldığı yerde dönüşüm yapmak için çok uğraştık ama olmuyor. Bu kez çareler üretmeye başladık. Yakınca ve Bostanbaşı arasında belirlenen alana 500 konut yapılacak. Sizlere oradan yüzde 40 indirimle ev verelim, buraya yerleşin. Eski yerleriniz de kentsel dönüşüm kapsamında bir araya gelerek değerlendirin…”

Aylardır ne olacak diye bekleyenler olarak her kes rahatlamıştı.

Ada ve Cenk Apartmanı sakinleri de bizde Yakınca’daki konutlardan istiyoruz deyince sorun tamamen çözülmüştü.

Milletvekili Çalık telefonla Bakan Murat Kurum’u aradı. Bakan Uçakla Helikopter kazasında şehit olan Askerlerin cenaze törenine gidiyordu, sonra anlatırım diye söz aldı.

Öznur Hanım dediğini yapan bir siyasetçimizdir.

Deprem başladığından bu yana bölge de. Pütürge, Doğanyol, Kale ve Battalgazi ilçesinde yıkımlara yol açan depremin yaralarını sarmak için çok uğraştı.

Boşaltın kararı verildiğinde 4-K Sitesinin önüne ilk koşan da oydu. Bakan ve bürokratları ardı ardına yıkım alanına gönderende, işi takip eden de ondan başkası değildi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın hakkını da teslim etmek gerek. Çok uğraştı, Yakınca’da yer tahsisi yaptı, işi hızlandırmaya çalıştı.

Sonuç, Milletvekili Öznur Çalık ve Başkan Mehmet Çınar’ında gayretleriyle 14 ay önce evleri yıkılanlar 6 ay sonra yeni evlerine kavuşacak.

Yakınca-Bostanbaşı arasında TOKİ tarafından 500 konut yapılacak. Depremzede hak sahiplerine yüzde 40 indirim yapılarak iki yılı ödemesiz 18 yıl taksit uygulanacak. Yıkılan yerlerdeki arsa payları da yine depremzedelerin hak sahipliğinde olacak.

Geç olsa da çözüm bulunmuştu.

Depremzedeler kira yardımı istediler, balkonların geniş olmasını talep ettiler.

Sonra da otobüslerle Gelincik Tepesinde yapılan deprem konutlarını incelemeye gittiler ve memnun döndüler.

Sorunu çözdükleri için de başta Öznur Çalık ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’a teşekkür ederek ayrıldılar.

Öznur hanım bir sorunu daha çözmüştü.

Depremzedeler ilk kez umutlanarak evlerine döndüler.

6 Ay sonrasını beklemeye başladılar.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.