ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Adana'dayım…

Korona belasından uzak durmak için evde bilgisayar başında zaman geçiriyoruz.

Sosyal medyayı ve gündemi  takip etmeye çalışıyorum.

E-mail hesabıma bakarken, Malatya Büyükşehir Belediyesi Basın Müdürlüğü  ([email protected]) e-mailinden gelen 14 Kasım 2020 Cumartesi günü saat 11.41'de gönderilen "10. MALATYA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ’NE BAŞVURULAR BAŞLADI!" Büyükşehir'in açıklamasını okuyorum.

Cinsiyetsiz açıklamasının yer aldığı bölümü okurken hayrete düşüyorum.

Altın Portakal Film Festivalinde dahi yapılamayan "Türkiye’nin Cinsiyetsiz İlk Oyuncu Ödülü 10. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde Sahibini Bulacak!" ara başlığını da görünce bu işte bir bilgisizlik, öngörüsüzlüğün yanı sıra, bu açıklamanın nelere yol açacağını düşünemeyen Belediye görevlilerinin nasıl bir kriz yaratacağını düşünmeye başladım.

Yılları bürokrasiden  geçen, 20'yılı aşkın süredir Belediye Başkanlığı yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın nasıl olurda böyle bir açıklamanın basına gönderir diye düşünmeye başladım.

Büyükşehir Belediyesinde Hukukçu var, her şeyi bildiğini söyleyen gazeteci var. Basın Danışmanları var, bürokratlar var, Film Festivali yapan Daire Başkanları var. Kültür işlerinden anlayan o kadar kişi var. Var da var.

Öyleyse Büyükşehir Belediyesi nasıl bu açıklamayı yapar?

Başkanı soruyorum İstanbul'a gittiğini söylediler. Gerçektende Cumartesi günü akşam saatlerinde Başkan'ın, Vahap Küçük'ün oğlunun İstanbul'da yapılan nikahını kıydığı resimler paylaşıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı olmadığı halde bu basın açıklamasını kim hazırladı?

Hangi Müdür ve Danışman yazıyı kaleme aldı?

Kim onay verdi?

Ve hangi babayiğit Büyükşehir Belediyesinin e-mail adresinden basına servis etti?

Büyük bir cesaret örneğidir bu açıklama:

"Türkiye’nin Cinsiyetsiz İlk Oyuncu Ödülü 10.Malatya Uluslararası Film Festivali’nde Sahibini Bulacak!"

Ara başlığı atılıyor, sonrada detay veriliyor:

"10. Malatya Uluslararası Film Festivali, bu sene Türkiye’de bir ilke imza atacak. Dünyada ilk olarak Berlin Film Festivali yönetimi tarafından alınan kararla En İyi Oyuncu ödüllerindeki kadın ve erkek ayrımının kaldırılmasının Türkiye’deki ilk temsilcisi 10. Malatya Uluslararası Film Festivali olacak. Berlin Film Festivali’nin aldığı kararı destekleyen bir yol izleyen ve bu değişikliği daha da anlamlı kılıp genişletme yolunda katkı sağlamak için oyuncu ödüllerinde cinsiyet ayrımını kaldıran festivalin Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması’nda bu yıl En İyi Oyuncu ve En İyi Yardımcı Oyuncu ödülleri verilecek."

Açıklamayı birkaç kez okudum.

Bekledim bir süre düzeltilme gelir diye.

Durun diye biri arar diye ümitlendim.

Çünkü bu açıklama Yaygın basına çıkar çıkmaz Malatya Film Festivali tartışılacak, Malatya yine bir gereksiz bir tartışmanın kurbanı olacaktı.

Ve öyle oldu.

Cumartesi gecesi Sosyal medyadan ağır eleştiriler geldi.

Cinsiyetsiz kelimesi tartışmaların ötesinde tepkilere neden oldu.

Büyükşehir Belediyesi işin farkına sabaha karşı vardı, önce bir düzeltme yazısı sosyal medyaya gönderildi, tepkiler daha da artınca iptal kararı basına yine o e-mail üzerinden geldi.

Oysa Film Festivalinin finansmanının tamamına yakın bölümünü Kültür Bakanlığı karşılıyordu. Çok az bir bölümünü ise sponsorlar karşılayacak Malatya Büyükşehir Belediyesine bir maliyeti olmayacaktı.

Malatya Büyükşehir Belediyesini Film Festivalinden olurken, Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ı da zor duruma düşürdüler.

Oysa yetkileri vardı… İmkanları yerindeydi. Çok biliyorlardı. Ama kendilerine güvenen Başkana büyük zarar verdiler.  Bundan sonrası Başkan Gürkan'a kalmıştır. Düşünecek ve kararını verecek.

Eğer bir sorumlu, hatta sorumlular aranacaksa, adres Büyükşehir Belediyesidir.

Yazandır…

Onay verendir…

Gönderendir…

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.