ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Arnavuk kökenli Ahmet Niyazi Bey ya da Resneli Niyazi Bey (1873, Resne - 1913), bir Osmanlı askeridir. "Geyikli Niyazi" adıyla da bilinir.

1897 Türk-Yunan Savaşı’ndaki başarılarıyla ünlendi. İttihat ve Terakkî Cemiyeti’ne katılarak cemiyetin ileri gelenleri arasına girdi. 3 Temmuz 1908 Cuma günü, emrindeki askerlerle Makedonya dağlarına çıkarak II. Meşrutiyet’in ilanına yol açan ayaklanmanın lideri oldu. Meşrutiyet’in ilanından sonra döndüğü Selanik’te “Hürriyet kahramanı” olarak büyük bir ilgiyle karşılandı.

Dağda bulunduğu sırada evcilleştirdiği geyik, bir hürriyet sembolü kabul edildi ve "Gazal-i Hürriyet" adıyla ünlendi.

1908’de İstanbullu bir ailenin kızı olan Feride Hanım'la evlendi. Mithat (1911) ve Saim (1913) adlarında iki oğlu dünyaya geldi.

Balkan Savaşından sonra 17 Nisan 1913’te Arnavutluk’un Avlonya limanında İstanbul’a gitmek üzereyken İttihat ve Terakkî’nin ona korumalık yapmakla görevlendirdiği kişi tarafından vuruldu. Öldürülme nedeni aydınlanmadı. Mezarının Avlonya’da olduğu sanılıyor.

Hürriyet Geyiği nasıl ortaya çıktı?

Osmanlı Hükümetince, dağa çıkmış olan Niyazi Bey'i yakalaması için Müşir Osman Paşa görevlendirilmişti.

Niyazi Bey kendisinin üzerine gönderilen Müşir Paşa'ya baskın vermek üzere, sıcak bir temmuz gecesinde harekete geçti... Niyazi Bey ve adamlarının yolu bir ormandan geçiyordu. Ancak orman yolculuğu bir serüvene dönüşmüştü. Günlerce, gecelerce ormanda gezinip yol aradılar.

İşte bu orman serüveni sırasında bir geyiğe rastlamışlardı. Bu geyik Niyazi Bey'e pek güven duymuş, onun elinden yem yemiş, su içmişti. Bu arkadaşlık sırasında onlara kılavuzluk etti, yolu bulmalarını sağladı hayvan. Bu vahşi ortamda her sesten ürken geyik, Niyazi Bey'e yakınlık duyuyordu.

Bu hayvanın insana güven duymasına hayra işaret sayan Niyazi Bey'in adamlarının morali yerine geliyordu.

Çete sonunda Müşir Osman Paşa'nın konağını bulup kuşatır. Bir gece baskınıyla Paşa'nın odasına girdiklerine, geyik de onlarla beraberdir!

Müşir Osman Paşa hayretler içindedir:

"Sizi anladım," der. "Mükemmel bir tertibatla geldiniz, beni tutsak ettiniz. Fakat bu hayvan neyin nesidir? Nerden çıktı bu? Sizin aranıza nasıl katıldı?"

Niyazi Bey:

"Bu geyik tabiatın mümessilidir Paşa Hazretleri" diye yanıtlar. "Görüyorsunuz ki, hürriyet mücadelesinde tabiat da bizimle."

Bu esprili yanıt Müşir Paşa'nın hoşuna gitti. Tutsak alınmasına karşın sorun çıkarmadı.

Hürriyet'in ilanından sonra İstanbul'a gelen Niyazi Bey'in yanında tabii hürriyet sembolü geyiği de vardı. İstanbul gazeteleri günlerce o geyikten söz etti. Öyle ki bu yazılardan sıkılan kimseler, "geyik muhabbeti" diye alay etmeye başladılar.

Peki ya geyiğin sonu ne oldu, diyeceksiniz.

Söylentiye göre, Niyazi Bey geyiğini, Saraya mensup bir Prensin istemesi üzerine ona armağan etti.

  

  

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.