ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya’nın özel ve güzel türküleri var. Bunlar okunduğun da dünyanın neresinde iseniz duygulanır  ve  heyecanlanırsınız. Malatya ağzı ile okunan bu türküler gerçek Malatyalılar tarafından daima  övünç kaynağı olmuşlardır. Malatya’nın ilçelerine göre de ağız değişiklikleri vardır özellikle ARGUVAN AĞZI Türk halk müziğinde ayrı bir yer tutar.

Muhakkak ki güzel yurdumuzun her yöresinin olağanüstü güzellikte türküleri vardır. Bu Anadolu insanının en büyük zenginliğidir.

Her yörenin türküsü yöresel ağız ile okunduğunda bir değer arz eder. Bir Ege, bir Trakya, bir Karadeniz  türküsü ya da orta Anadolu türküleri yöresel ağız ile  özelliğini ve güzelliğini  koruyabilir. 

Gelelim bunca lakırdıyı niye yaptım bu konuda uzman değilim ( bu konuda uzman Selami Yücel arkadaşımızdır) ancak bir dinleyici olarak kendi memleketimin türkülerini dinler iken rahatsızlık duyduğum anlar oluyor.

Malatya türküsü Malatya ağzı ile okunmayınca yüreğim sızlıyor.

Örnek;

Doğru ağız : “Etek sarı sen etekten sarısın”  Çakma ağız:  “Etek sarı sen etekten sarısan”

Malatya Malatya türküsünde

Doğru ağız:” Kernekli misin”  Çakma ağız: Kernekli misen” 

Yeni nesil Malatyalılar bu ve buna benzer türkülerimizi orijinal halleri ile öğrenemiyorlar böyle sanıp bu şekilde okuyorlar aynı Malatya’mızın özel yemeği “TİRİTLİ DOLMA KÜFTEYİ”  “ Analı kızlı “ diye  öğrendikleri gibi. Buna yetkili ve de etkili kişilerin parmak basıp müdahale etmesi gerekir. 

Sağ olsun değerli sanatçımız Selahattin Alpay kardeşimden  yıllar önce bu konuya açıklık  getirmesini  rica etmiştim o da  değişik televizyon programlarında  bu konuya deyinmiş ve açıklama  yapmıştı hem de  türkünün derleyicisi sıfatı ile.

Ancak yıllar geçti aynı tas aynı hamam mahalli sanatçılarımız bile buna dikkat etmiyorlar.

Bu türkülerin gerçeği Selahattin Alpay’ın okuduğu gibidir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.