ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Şimdi bu başlığı okuyan birileri çıkıp ne alaka? Diyebilir.
“Yahu, kuzeyden bu şehrin çevre yolu geçecek, paralel ve dikey bulvarlar açılacak, tarım arazilerinin yerine modern bir yapılaşma olacak, on-onbeş katlı binalar yapılacak. Şehir kuzeye kayacak.”
“Nasıl olur da kuzey çevre yoluna karşı çıkarsın, sen aklını peynir ekmekle mi yedin be adam.” Diyebilir.
Korkunun ecele faydası yok beyler. Yetmişine merdiven dayamış bir Malatya sevdalısı olarak doğruları söylememe hiç bir güç engel olamaz. Artık bu şehirde birilerinin doğruları söyleme zamanı gelmiş hatta geçmektedir.
Deprem uzmanlarından aldığım bilgilere göre, Malatya’yı gelecekte deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay hattımız var. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü’den Akçadağ’ın kenarından Ovacık’a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fay hattı. Ve bu fayların ortak özelliği de hepsinin aktif olmaları.
Burada tartışmasız en büyük görev belediyelere düşüyor.
Geçtiğimiz günlerde, Türkiye çapında kaçak yapılaşma ile ilgili bir istatistik yayınlandı, buna göre Malatya’nın kaçak yapılaşma oranı yüzde 67. (Malatya’da 15 Ocak 2019 tarihi itibariyle ‘imar barışı’ kapsamında toplamda 88 bin 050 bağımsız birimi kapsayan 24 bin 534 başvuru yapıldığı bildirildi. Bu rakamlar, müstakil ev, konut, daire, kamu kurumu yapıları, tarım, ticari ve sanayi yapıları ile ibadethaneler de dahil olmak üzere 332 bin bağımsız birim konumunda yapının bulunduğu Malatya’da yapı stokunun yaklaşık dörtte birinin imar mevzuatına, yapı plan ve ruhsatlarına aykırı bir şekilde inşa edildiği, yani kaçak pozisyonunda bulunduğunu gösteriyor.)
İnşaat, iskan ve oturma ruhsatlarını belediyelerin verdiği düşünülürse, ne demeli?
Peki Belediyelerimiz kaçak olan bu yapıların suyunu ve diğer hizmetlerini vermiyor mu?
Veriyor...
Yani, yasaya aykırı hareket ediyor. Suç işliyor...
Ayrıca;
Belediyeler, imar planlarını yaparken yer bilimcilerden mutlaka destek almalıdır.
Çünkü yer bilimci, o yerin yapısını, Jeoteknik özelliklerini kısaca zeminin inşaata uygun olup olmadığını belirler.
Eğer Malatya’da yeni yerleşim alanları kurulacaksa mutlaka yer bilimcilerle ortak hareket edilmelidir. Çünkü yer bilimciler belediyeleri sağlam zemine doğru yönlendirir.
Malatya’nın büyüme aksı bilim adamlarının önerisi doğrultusunda doğu, batı ve güneye doğru olmalıdır!!!
Neden?
Çünkü Malatya’nın bu bölgeleri çok daha yaşlı, dolayısıyla zemini de çok sağlamdır.
Şehir, bilim adamlarının dediğine göre, kesinlikle Kuzey’e doğru büyümemelidir!
Yıllardır bu fikri savunuyorum, hala aynı fikirdeyim.
Bunları ben söylemiyorum, her zaman yolunda gitmemiz gereken bilim söylüyor.
Ne diyor bilim ve bilim adamları:
Kuzeyde genç kayaçlardan (1-2 milyon yıllık) oluşan kaygan bir zemin var.
Yani Türkçesi burada inşaat yapmak cinayetle eş değerdir...
Bakın size, herkesin anlayacağı bir örnek vermek istiyorum.Malatya’nın batısındaki kayaçların yaşı 16 milyon yıl. Malatya’nın doğusuna gelecek olursak yaşı 70 milyon yıla ulaşan daha sağlam kayaçlardan oluşan bir zemini var. Malatya’nın güneyine gidecek olursak, 50 milyon ile 160 milyon yıl arasında değişen kayaçlardan oluşuyor. Yani Malatya’nın en sağlam zemini güneyimizde. TOKİ evlerinin zeminin yaşı 50 milyon yıllık kayaçlardan oluşuyor.
Kuzeye gelecek olursak, birincisi zemini çürük, genç kayaçlardan oluşan gevşek bir zemin. Zaten buraya bir çevreyolu yapılırsa ileride yapılaşma da kaçınılmaz olacak ki, yapılaşma için burası en son tercih edilecek nokta. Zemini çürük bir bölgede yapılaşma olursa gelecekte olacak depremlerden de çokça etkilenecek. Bakın daha önemlisi, jeolojik olarak 1 cm. tarım toprağın oluşması için bir milyon yıl geçmesi gerekiyor. Çevre yolunu kuzeye yaparsanız, binlerce dönüm tarım arazisini ve tarıma dayalı geçimi de bitirirsiniz.
Üstelik şehrin güneyinden geçecek Güney Çevre Yolu’nun zeminindeki kayaçların yaşı 16 ile 170 milyon yıl arasında değişiyor iken ve yüzde yetmişi hazine arazisi iken!
Kızılderililerin dediği gibi “Toprak bittiğinde, elinizdeki paralar karnınızı doyurmaz”
Biz Malatya tabiriyle “aha geldik ahan gidiyik”
Ama sizler gelecek neslin geleceğini de yok ediyorsunuz... Demedi demeyin!
Bilimin bu verileri ışığında düşünürsek Kuzey Çevre Yolu yapıp, şehri kuzeye kaydırmak ne kadar mantıklı, yorumu siz okurlarıma bırakıyorum.
Bana kızan okurlarım, makalemi bir Malatya’lı gözüyle, tarafsızlıkla bir daha okusunlar lütfen, istirham ediyorum.
Selam olsun Malatya’mın güzel insanlarına...

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.