ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

1970'li yıllarda ABD baskısıyla ekimi yasaklanmadan önce Malatya da haşhaş ekimi serbestti, biz de üretirdik. Bol bol haşhaşlı içli köfdeİer, börekler yerdik.

Haşhaş ekiminin çok emeği vardı. Üretici emeğinin karşılığını alamıyordu. Afyon TMO ya satılırdı. Eksperler gelip ekilecek alandan ne kadar afyon elde edileceğini tesbit ederlerdi. Eksperler tarlada elde edilecek afyon miktarını eksik yazarsa fazlası afyon kaçakçılarına satılarak kar eksperlerle kırışılırdı.

MALATYA'nın ESKİMALATYA'sında Biz de haşhaş ekerdik ben haşhaşın rengarenk çiçeklerini çok severdim. Haşhaşın tohumlarını yemeklerde kullanırdık, bilhassa içli köftesi çok güzel olurdu. Haşhaş tohumları böreklere, tatlılara, pestillere vs de kullanılırdı. Haşhaşın saplarını yakacak olarak kullansak da koru, közü olmazdı.

4-5 yaşlarındayız, Haşhaş kapsülleri kurumadan,açıp tohumunu yemek çok hoşumuza gitti..Yemeye doyamıyorduk.. İşte bu yemesine doyum olmayan haşhaşı biraz fazla yiyen Sıptırızlı İbo çok hastalandı. Karın ağrısı, kabızlık, halsizlik, uyuklama gibi şikayetleri vardı. Su falan içirdik, ayılsın diye ŞAPLAKLADIK. Yok sersem,sersem dolaşıyordu. Hemen Eşeğin sırtına bindirip evin yolunu tuttuk. Durumu gören anneler,ablalar telaşlandılar. Ne yapacaklarını şaşırdılar. Aspuzuya (MALATYA'ya) doktora götürmeye para yok, para olsa da daha Eskimalatya-Malatya arasında çalışan bir otobüs yoktu. Ancak at arabası, yada eşekler ile gidilebilirdi. Ama herkesin işi gücü vardı. Anneler ellerini ovuşturarak oyana koşuşturdular, buyana koşuşturdular. Mahalllenin kocakarılarına danıştılar. İbo karın ağrısından kıvranıyor, ciyak ciyak bağırıyordu. Kocakarılardan fikir edinen analar İboya AĞULANmıştır diye bol bol ayran içirdiler. Bir taraftan da bir tavaya pekmez koyup, ocağın üzerine alıp çalı çırpı ile ocağın altını iyice HARLADILAR.

Uzun uzun uğraştıktan sonra pekmezi koyulaştırıp akide haline getirdiler. Bu akideden LÜLEler yaptılar. Sonra bu lüleleri İbonun DÜBÜRüne sokup çıkartmaya başladılar. Her lüleyi sokup çıkarttıkça haşhaş taneleri de yapışıp çıkıyordu. Sonunda anüs gevşedi,bol miktarda kaka çıktı.İbo epey eziyet çekti ama ölümden kurtuldu.

Bir daha haşhaş yemeyi abartmadık.Haşhaşı kapsülden avucumuza dökerken, çizilmiş kapsül üzerindeki afyon artıkları elimize bulaştığı için haşhaşı ağzımıza koyarken avcumuzdan haşhaş ile beraber afyon yutmuş olmalıyız.

Afyon bir uyuşturucu maddedir, yutulup, çiğnenirse halsizlik, mide bulantısı ve baş ağrısı başlar. Fazla miktarda alınması sonucu kişiyi koma haline sokabileceği gibi ölümüne de neden olabilir

Yav bizler tesadüfen yaşamışız,

Dr-Hüseyin Aydıncak

NOT

ŞAPŞAPLAMAK

Ses çıkartır tarzda tokatlamak

AĞULANMAK

zehirlenmek

HARLAMAK

Ateş için kuvvetlenmek, harlı bir biçimde yanmak

LÜLE

Bükülmüş, dürülmüş şey

DÜBÜR

Makad,Anüs,popo,döt

AFYON

Afyon veya Afyon sakızı haşhaş kapsüllerinin çizilmesiyle sızan, süte benzer özsuyunun toplanmasıyla elde edilen uyuşturucu madde

BİLGİ NOTU

1971 de Türkiyede haşhaş ekimi yasaklandı,1974 de Bülent Ecevit hükümeti zamanında bazı illerde üretimine izin verildi.

Şimdi haşhaşlar çizilmiyor ,alkoloid fabrikalarına veriliyor galiba.,selam ve sevgiler.

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.