ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya'nın tarihi bir değeriydi Söğütlü Cami.

Hatta bir zamanlar Kadınlar Hapishanesi olduğunu söyleyenlerde vardı. Avlusunda tarihi bir minare bulunurdu. Cami, 12 Mart 1977’de A-353 sayılı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu kararı ile tescil edilmiştir.

1763’yılından kalma Malatya’nın merkezinde, Tüccar Pazarı ile Yemenici Çarşısı arasındaki en eski camilerden biriydi eski Söğütlü Cami. 1987 yılında yeni bir cami yapmak için yıktılar. Eski Söğütlü camiinin resmi kayıtlarda adı Cinci Hüseyin Camii’dir. Avlusundan akan arkın kıyısında yer alan söğütlerden esinlenen halk, bu adı yakıştırarak Söğütlü Cami demeyi yeğlemişti.

Söğütlü Camiini Yeniden Yaptırma Derneği’nin girişimleriyle 2 Temmuz 1987’de Kültür ve Turizm Bakanlığı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulunun 3484 sayılı kararıyla eski caminin yıkımına ve hazırlanmış olan projeye göre uygulama yapılmasına onay çıkarılır. Kararın ardından kerpiçten yapılmış olan eski Söğütlü Cami minaresiyle birlikte yıktırılır.

Eski Cami zemindedir. Hazırlanan yeni projede ise 63 adet işyeri yapımı da yer almaktadır. Altı işyeri olan projeye Yeni Malatya Gazetesi ve Hamle Gazetelerinde tepki göstermiştik. Caminin altında işyeri olamayacağını anlatmaya çalıştık ama işyerlerine göz diken rantçıların hırsına engel olamamıştık.

Camiyi yıktılar, tarihi minareyi yıkmayın desek de onu da yıkıp taşlarını Beydağına atıverdiler. Önce dükkanları yaptılar üzerine de Camiyi kondurdular. Şadırvanı nerede ise ikinci kat seviyesine yaptılar. Engelli ve yaşlılar Camiye gitmek için uzun merdivenleri çıkamadılar, aşağıda ibadetlerini yaptılar.

Sonra şadırvan su sızdırıp dükkanlardan çıkıverince şadırvanı da iptal ettiler. Bodrumu abdest yerine çevirip, bodrumda abdest alıp, üç kat çık namaz kılmaya başladılar.

Ta ki 6 Şubat’a kadar, depremler Camiye ağır hasar verdi ve yıkıldı.

Şimdi Söğütlü Caminin yeniden yapılması tartışılıyor.

Yeni Cami ve Söğütlü Cami çevresi rezerv alan ilan edildiğinden alandaki Kuyumcular Çarşısı geri çekiliyor, kalan boş alan ise Emekliler için bir alan olarak düzenleniyor. Böylece Söğütlü Caminin bir bölümü kim adını verdiyse Kuyumcular Çarşısına bırakılıyor. Diğer yerlerde de çarşılar yapılıyor.

Yeni planlamaya göre Söğütlü Cami karşı tarafta yer alan eski Belediye Binası alanının ortasına yapılacak ve altında işyerleri olmayacak. Kütüphane ve sosyal alanlar yer alacak.

Henüz ortada bir proje olmasa da Söğütlü Caminin yapımı da ileriki yıllara bırakılıyor. Önce işyerleri yapılacak, Akpınar ayağa kaldırılacak, geçici konteynırlar kaldırıldıktan sonra da Söğütlü Caminin karşı tarafa yapılacağı bilgilerini alıyoruz.

Tabi Söğütlü Caminin eski yerinde 1987 Yılında olduğu gibi kaynak suyunun yanında yapılmasını isteyenler var. Tartışanlar var. Atilla Kantarcı üstadımız ilk tepki gösteren oldu. Ardından Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel sert bir tepki gösterdi.

Eski Malatya Belediye Başkanı Mehmet Yaşar Çerçi Bursa’dan tepki gösterdi:

“Malatya şehir meydanının iki misli büyütülme imkanı çıkmışken bu fırsatı heba etmek ve bilakis mevcut meydanı da yok etmek! İnanılır gibi değil. Bütün şehrin hukukuna, menfaatine değil bir avuç güçlünün çıkarına yine teslim olunuyor.

Buna benzer bir tabloyu;  Sümerbank arazisinin yine bir avuç güçlü kişiye bedava sayılabilecek bir şekilde devrinde de yaşamıştı bu şehir. Malatya’ya layık görülen bu pervazsızlık çok üzücü. İş işten geçmeden son bir kez daha rica ediyoruz yetkililere: Lütfen bu yanlışa, bu haksızlığa dur deyin. Şehrin kasabaya çevrilmesine müsade etmeyin.”

Yani bu nasıl bir planlamadır. Projeden ve yapılan değişiklikten yetkili makamların haberi bile yok.

-Soruyoruz bu nedir diye?

-“Sizden öğreniyoruz, bilgimiz yok. Gerçekten mi bunu yapıyorlar…”

Plansız Malatya’da plansızlık aynen devam ediyor.

Söğütlü Cami yerini Kuyumculara işyeri yapmak hangi aklın ürünüdür beyler. Kuyumcular Çarşısını kim uydurdu Allah aşkına… Kaldırın şu Kuyumcuları da sizlerde rahatlayın Malatya da rahatlasın.

Malatya’da tam 3 tane Kuyumcular çarşısı var.

Malatya’ya yetiyor artıyor bile…

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.