ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Her seçimde Seçim Kanunundaki hükümleri de öğrenmiş oluyoruz.

CHP’den Akçadağ’dan Aday gösterilmeyince Bağımsız aday olan Bayram Özcan’ın adaylığı İlçe Seçim Kurulunda oybirliğiyle iptal edildi.

Ardından CHP’den aday gösterilmeyen Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş önce TİP’den aday olmak istedi, ancak mevzuatı görerek Arguvan’dan Bağımsız aday oldu. Arguvan İlçe seçim Kurulu Kızıldaşı’ın adaylığını 4 oya karşılık 3 oyla iptal etti.

Mehmet Kızıldaş bunun üzerine İl Seçim Kuruluna başvurdu. İl Seçim Kurulu Kızıldaş’ın adaylığını kabul etti, ancak CHP itiraz ederek konuyu Yüksek Seçim Kuruluna taşımaya karar verdi.

Kesin ve son kararı Yüksek Seçim Kurulu verecek. Bu kararla da Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş’ın adaylığı netlik kazanacak. Bu nedenle Arguvan’da tüm dikkatler bu kararın gelmesine çevrilmiş durumda.

Kızıldaş’ın aday olup olmayacağına Yüksek Seçim Kurulu karar verecek.

Peki Siyasi Partiler Kanunu bu konuda ne diyor:

Madde 40 – (Değişik birinci fıkra: 28/3/1986 - 3270/11 md.) Siyasi partiler, Anayasa ve kanunlarda belirtilen şartlara aykırı olmamak kaydıyla adaylarda daha başka ne gibi şartlar bulunması gerektiğini tüzüklerinde gösterebilirler.

Bir kimse, aynı zamanda, önseçimlerde ve merkez adaylığında değişik siyasi partilerden veya aynı partiden, aynı seçim için birden fazla seçim çevresinden önseçime katılamaz.

Bir kimse, bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz.”

 Akçadağ’da CHP’den aday gösterilmeyince Bağımsız aday olan Bayram Özcan için verilen kararda “Bayram Özcan’ın aday adaylığından 31.04. 2024 tarihi öncesi veya sonrasından çekildiğine dair parti genel merkezine herhangi bir dilekçe gelmediği, ayrıca bu kişinin parti üyeliğinden istifa etmediği bildirilmiştir. Yine itiraza ilişkin olarak Başkanlığımızca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Sicil Bürasuna, Bayram Özcan’ın CHP parti üyeliğinin olup olmadığı, var ise istifa edip etmediği, istifa etmiş ise hangi tarihte istifa ettiği sorulmuş olup, gelen cevabi yazıda bu kişinin CHP Antalya/Alanya ilçe teşkilatı üyesi olduğu ve hala üyeliğinin devam ettiği bildirilmiştir” diye gerekçesini anlatarak “Bağımsız Belediye Başkan adayı Bayram Özcan’ın 31.01.2024 tarihinden önce CHP Akçadağ Belediye Başkanlığı aday adaylığından istifa etmediğinden ve hala parti üyeliğinin devam ettiği anlaşıldığından Bayram Özcan’ın adaylığının düşürülmesine karar verilmiştir” diye belirtmiştir.

 Seçim kanununda açıkça hüküm bulunmasına rağmen İlçelerinden aday olan Başkan adaylarının bu konuda sıkıntıya düştüklerini Türkiye genelinde yaşanan bu tür durumlardan öğreniyoruz.

Yani bir partiden aday olduktan sonra yol bellidir.

Hemen belirtilen sürelerde istifa edeceksin, sonra da nereden aday olacaksan gider o partiden aday olabilirsin.

Yasa, bir partiden aday olanların, aday olamayınca, başka partilere geçmelerine ve bağımsız aday olmalarına gördüğümüz kadarıyla imkan vermemektedir.

Akçadağ ve Arguvan’da hatta başka seçim çevrelerinde yaşanan iptal kararları, adayların da bu konudan bilgi sahibi olmadıklarını göstermektedir.

Her alınan karar yeni bir şeyleri de öğretmektedir.

Arguvan YSK’nın kesin kararını bekleyecek.

Çıkacak karar da yeni bir şeyleri öğretecek.

Haydi hayırlısı diyelim…

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.