ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

6 Şubat depremlerinden bu yana Malatya’da bir koordinasyonsuzluk, plansızlık, yönetim boşluğu var gibi görünüyor.

Deprem Malatya’yı yıktı geçti.

Binlerce konut ve işyeri yerle bir oldu…

Yaklaşık 300 bin kişi Malatya’yı terk etti.

200 Bin kişi konteynır ve barakalara taşındı.

Doktorlar, Öğretmenler, Savcı ve Hakimler, bürokratlar Malatya’dan başka illere tayin gittiler

Fiyatlar 3 kat yükseldi, kiralar aldı başını yürüdü gitti.

Malatya’da bir karamsarlık hakim oldu…

Tüm olumsuzluklara rağmen bir sloganı çok sık duymaya başladık:

-Malatya’yı ayağa kaldıracağız…

-Malatya çok daha güzel olacak…

Siyasetçilerimiz sık sık bu mesajları verdiler ama nasıl ayağa kaldıracaklarını söylemediler.

Sahi Malatya nasıl ayağa kaldırılacak?

Deprem sonrasındaki günlerden biriydi, İtfaiye binasında Afet Koordinasyon Kurulu toplanmış rezerv alanlarında konut yapımına başladıklarını duyurdular…

Gelinciktepe, Çamurlu, Battalgazi ve İkizce’de ilan edilen rezerv alanlarda konut ihaleleri yapılmaya başladı. Bir yandan da köy evlerinin ihalesini duymaya başladık.

TOKİ ve Müteahhitleri hızla işe başladılar, binaların kaba inşaatları görünüyordu.

Malatya’nın alt yapısından sorumlu MASKİ binasının arkasında yükselen binaları görmeye gittiğimizde işi alan müteahhit firmanın yetkilisi işi zamanında bitireceklerini, ancak alt yapı çalışmasının da başlaması gerektiğini bize hatırlatmıştı.

Deprem konutları yükseliyor ancak alt yapı konusunda kazma dahi vurulmamıştı.

İkizce konutlarının içme suyu nereden gelecekti, kanalizasyon nereye bağlanacaktı, Doğalgaz ve Elektrik hatları internet alt yapısı nasıl olacaktı bilen yoktu.

Yazdığım yazıya MASKİ tarafından yapılan açıklamada İki sondaj kuyusu vurduklarını ve fosseptik çukuru açtıklarını ve konutların alt yapı sorununun olmadığını basın bülteniyle tüm basına duyurdular.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’da konuyu Meclise taşıyarak İkizce konutlarının alt yapı ihalesinin Ekim 2023’de yapılmasını eleştirmiş, alt yapı çalışmasının binaların yapımıyla neden başlamadığını gündeme getirmişti.

Aradan aylar geçti…

Binalar bitti, kuralar çekildi, hak sahibi depremzedeler gidip evleri görmek istediler.

İzin vermediler, geleceğin günü size mesajla bildireceğiz dediler.

İkizce’de şimdilerde hızla bitirilmek istenen alt yapı çalışması görülüyor. DSİ başta olmak üzere tüm kamu kuruluşları İkizce’ye su götürmek için kanalizasyon şebekesi kurmak için canla başla çalışıyor.

MASKİ’nin asli görevi olan alt yapı, maliyeti 1.5 milyar lirayı buluyor diye TOKİ’ye yüklemek istemesi nedeniyle İkizce’de alt yapı çilesi yaşanıyor.

Yaklaşık 2 bin kadar personeli olduğu söylenen MASKİ’nin plansızlığı ve öngörüsüzlüğü nedeniyle biten konutlar hak sahiplerine verilemiyor.

Dün hatırlattılar, Sanatçı Haluk Levent’in İnönü Üniversitesi karşısında bağışlarla yaptırdığı Konutlarında kanalizasyon, içme suyu gibi alt yapı sorunları varmış ve bu sorunlar çözülmediği içinde konutlar teslim edilemiyormuş.

Konut yapılan alanlarda MASKi görülmüyor nedense.

Olan da depremzedeye oluyor.

Basından okuyoruz…

Deprem illerinde kurası çekilen konutlara yerleşmeler başlamış…

Malatya yok bu iller arasında.

Malatya’yı bu duruma düşürmeye ne hakkınız var…

Malatya’yı böyle mi ayağa kaldıracaksınız…

 

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
MMB 2024-02-28 21:10:43

Umarım Malatyamızın da geç kalınmış olsa da bir bilim merkezi olur. Özel öğrenciler yetişir. İlhan İçen Hocamızın önderliğinde siyaset üstü bu projenin hayata geçirilmesi önem arz etmektedir.