Ali Ekber Pekşen

TÜRKİYE ZOR GÜNLER YAŞAMAKTA

01 Şubat 2024 01:15

Türkiye zor günler yaşamakta. Görünen o ki, daha da zor günleri yaşayacak gibi. Tevekkülü bulunduğumuz coğrafyada yaşanmışlıklar; ya tesadüflerden ibaret sayılır, ya da olan bitenler tabiatüstü güçlere atfedilerek adlandırılır. Sorumluluklar, yönetsel mekanizmanın karar mercilerinde bulunanların iradesinin dışında gelişmeler olarak kamuoyuna sunulur. Böylelikle yönetim merkezi, “ulvi” görevlerini icraya devam eder. Vatanın bölünmez bütünlüğünü korumak, “iç ve dıştan” gelecek “tehlikelere” karşı önlemler almak gibi. Bütün bu ulvi görevler, itibardan tasarruf edilmeyecek şekilde yerine getirilir. 
İnsanların yaşanılanları, tabiatüstü güçlerin iradesinden kaynaklı ya da kadercilik olarak adlandırılacak anlayışa sığınarak değerlendirmeleri, tesadüfen ortaya çıkmış bir durum değildir. Bu durum özellikle böyle olması istendiği için böyledir. Bu istemin belirleyicisi hiç kuşkusuz, kutsallık mertebesinde kabul gören merkezi devlettir. Merkezi devlet yönetsel yapının tüm mekanizmalarının işleyişini, bu isteği gerçekleştirecek biçimde “kurucu iradenin” mutlak uyulması gereken kuralları olarak dayatmaktadır. 
Kendimize şu türden sorular sorarak işe başlasak…
-    Tarih hep yanlış şeyleri hatırlatan olaylar zinciri mi?
-    Bir an için tarihin yanlış olaylar zincirini anlattığını düşünsek bile, aynı coğrafyada hep aynı yanlışlar zinciri süreklilik arz edecek şekilde yaşanır mı?
-    İnsanın çevresinde daha az tarih olsa; tarihin yanından ya da içinden yürüyüp gidilebilir mi? 
-    Fikirler insanı serüvenci yapar mı? 
-    Bu durum hep böyle mi olacak? 
Soruları çoğaltmak mümkündür. Bizler bu sorulara cevap arayışında nerede durmaktayız?
Özellikle eğitim sisteminin, bu soruların cevaplarının arayışına yönelik neler yaptığı sorgulanmalıdır. İnsan yetiştirme anlayışının somutlaştığı eğitim sistemi, bilimsel veriler ışığında ve insanın yaratıcılığının geliştirilmesini merkeze alacak şekilde düzenlenmemiştir. Sistemin işleyişi, merkezi aklın belirleyiciliğinde ve kutsallaştırılan merkezi devletin koruyuculuğunun/savunuculuğunun belirleyici olduğu çerçeveye uygun insan yetiştirmek üzerine kurgulanmıştır. Bu kurgu, milli ve manevi değerlerin tüm eğitim kademelerinde geliştirilmesi ve tahkim edilmesini öncelikli görev olarak benimsemiştir.
Bu minval üzerine, örgün eğitime başlayan her çocuk, bu “ulvi” görevin gereğini yapacak şekilde talim ve terbiyeye tabi tutulur. Okul bahçesinde tanıştığı ilk uygulama, “rahat-hazır ol, dikkat” komutları ve ilerleyen zamanlarda, bedenin eğitilmesi dersinde, “kıt-a dur…” gibi emir cümleleriyle cereyan eder.  Okulun ilk gününden itibaren adeta askeri eğitime alınır. Bu uygulama örgün eğitimin her kademesinde değişmeden devam eder. “Disiplin” olarak ifade edilir bu süreç.
Sistemin işleyişi, kurallar zinciri olarak ilk günden itibaren çocuklara anlatılır. Mutlak uyulması, yapılması ya da yapılmaması gerekenler olarak, okul yöneticileri tarafından talimatlarla, telkinlerle duyurulur. Otoritenin belirleyiciliğinde sürdürülen, üzerinde tartışılmayan, değişmez doğrular olarak dayatılan bu kurallar zinciri, “disiplini” sağlamak adına vazgeçilmez olur. Öğrenme süreci elbette belli bir disiplini gerekli kılar. Ancak örgün eğitimin her kademesinde, askeri anlayışla sürdürülen bu disiplin anlayışı, süreç içinde öğrenenleri edilgenleştirir. Eleştirel bakış yerine “biatı” ön plana çıkarır. “Disiplin” sağlamak adına yapılanların büyük çoğunluğu hatta bazen tamamı, insanı yok sayan uygulamalardan oluşur.
Bu katı anlayışın sürekliliği, insanın bireysel ayrıcalıklarının ve yaratıcılığının dikkate alınmadığı eğitim-öğretim etkinlikleridir. Eğitim sistemi bu temel amacı gerçekleştirmek üzere, sınav merkezli ve ezberci olarak yapılandırılmıştır. Bu yapılanma, yapay bir şekilde yarattığı ve “başarı” olarak sunduğu ilişkiler ağına uygun işleyişi benimsemiştir. Bu başarının belirleyicisi de her zaman sınavlar olmuş ve sistem, merkezi olarak yapılan sınavlara göre işleyecek şekilde Ali Ekber Pekşen. 
İnsanlık tarihinin varoluşundan bu yana kayda alınmış aklın ürünü değerleri görmezden gelip,  eğitim sistemini devleti kutsayan anlayışla yapılandıran akıl, her sıkıştığında yaşananları tabiatüstü güçlere havale etmekte ısrarcıdır. Bunun böyle olmasının çok boyutlu nedenleri var elbette. Ama, en önemlisi, otoriter zihniyetin sürekli belirleyen olmasıdır. Bu süreklilikle yaratılan zihin haritalarıdır. 
Yaşananlar, yaşadıklarımız; güçlülerin/muktedirlerin otoritelerinin zaafa uğradığını ya da iktidarlarını kaybedeceklerini düşündüklerinde; gerçeklerle yüzleşmek yerine, tarihin “tekerrürü” dediklerine başvurmalarıdır. Kendi icatları düşmanlar, hasımlar ortaya çıkarmalarıdır. Bu hasımlar, kuytu yerlere kendileri tarafından yeri ve zamanı gelince kullanılmak üzere saklanmışlardır. Yeri ve zamanı belirleyen de kendileridir. Halkın, duygularını harekete geçirecek objelerden seçilir. Dini ritüellerle, milliyetçi hamasetle soslanır...
Örgütlü olmayan toplumlar, tarihin "tekerrürü" diye sunulan bu durumu kabullenir, zamanla içselleştirir. Otoritenin “her şeyi bilen” belirleyiciliği süreklilik kazanır. Toplumlar çok karmaşık gibi görünmekle beraber asıl olarak ikiye ayrılır. Gücü kullanan ve küçük bir azınlık olan yönetenler ile güçsüz bırakılmış, edilgen, biatçı, örgütsüz büyük çoğunluk.
Boğulurken denizin tuzlu olduğunu öğrenmeniz ve bunu bildiğiniz halde boğulmanız gibi.

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

DEVLETİN EĞİTİM FELSEFESİ ve YATILI OKULLAR
29 Nisan 2024 01:15

EĞİTİM YÖNETİMİ ve BAŞARIDA ÖĞRETMEN ROLÜ
27 Nisan 2024 01:15

EĞİTİM SİSTEMİNDEN BEKLENTİLER
15 Nisan 2024 01:15

MÜESSES NİZAMIN KORUYUCUSU EĞİTİM SİSTEMİ
23 Mart 2024 01:15

EĞİTİM SİSTEMİNİN TARİHİ AÇMAZLARI ve MÜFREDATLAR
20 Mart 2024 01:15

EĞİTİM SİSTEMİNİN TARİHİ AÇMAZLARI ve MÜFREDATLAR
08 Mart 2024 01:15

KADIN HAKLARI
03 Mart 2024 01:15

ALIŞKANLIK, UNUTMA, HATIRLAMA
12 Şubat 2024 01:15

POPÜLİZM ve OTORİTER YÖNETİMLER
08 Ocak 2024 01:15

EĞİTİM SİSTEMİ SORUNSALI
25 Aralık 2023 01:15

EĞİTİM AYKIRI RENKLERİ GÖREBİLMEKTİR
04 Aralık 2023 01:15

EĞİTİM AYKIRI İNSANLAR YETİŞTİRMELİ
09 Kasım 2023 01:15

OKULLAR ve NİTELİKLİ EĞİTİM
12 Eylul 2023 01:15

BİR ÖLÜM VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
25 Temmuz 2023 01:15

HERKESLEŞME
03 Temmuz 2023 01:15

RUHUMA DOKUNAN FİLMLER
02 Haziran 2023 01:15

SIRADANLAŞMA
02 Haziran 2023 01:15

BİREYİN EĞİTİMİ VE 'KENDİSİ' OLMASI
27 Şubat 2023 01:15

Tüm Yazılar