AĞBABA: ÖĞRECİ SERVİS ÜCRETLERİ EL YAKIYOR
Haber, 11 Eylul 2023 12:34CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Okul servis ücretleri tüm şehirlerimizde geçen yıla göre, yüzde 100’den başlayan yüzde 300’e kadar değişen artışlar gösteriyor” dedi.

2023-2024 eğitim öğretim yılının başlamasıyla artan eğitim maliyetleri gündem oldu. Enflasyondaki yükselişin etkilediği tüm eğitim masrafları içinde servis ücretleri el yakıyor. Geçen yıla göre yüzde 300 artışın görüldüğü okul servis ücretleri nedeniyle, veliler öğrencileri servise vermek yerine toplu ulaşım yollarını tercih etmek durumunda kaldıklarını söylüyorlar.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “2023-2024 eğitim öğretim yılının başlamasıyla artan eğitim maliyetlerini gündeme getirdi. Enflasyondaki yükselişin etkilediği tüm eğitim masrafları içinde servis ücretleri el yakıyor. Geçen yıla göre yüzde 300 artışın görüldüğü okul servis ücretleri nedeniyle, veliler öğrencileri servise vermek yerine toplu ulaşım yollarını tercih etmek durumunda kaldıklarını söylüyorlar. Okul servis ücretleri tüm şehirlerimizde geçen yıla göre, yüzde 100’den başlayan yüzde 300’e kadar değişen artışlar gösteriyor” dedi.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada 2023-2024 eğitim öğretim yılı başlarken geçen yıla göre fahiş artış yaşanan servis ücretlerine dikkat çekti. Ağbaba'nın açıklaması şöyle:
“ENFLASYONDAKİ YÜKSELİŞİN ETKİLEDİĞİ TÜM EĞİTİM MASRAFLARI İÇİNDE SERVİS ÜCRETLERİ EL YAKIYOR”
“2023-2024 eğitim öğretim yılının başlamasıyla artan eğitim maliyetleri de gündem oldu. Enflasyondaki yükselişin etkilediği tüm eğitim masrafları içinde servis ücretleri el yakıyor. Geçen yıla göre yüzde 300 artışın görüldüğü okul servis ücretleri nedeniyle, veliler öğrencileri servise vermek yerine toplu ulaşım yollarını tercih etmek durumunda kaldıklarını söylüyorlar. Okul servis ücretleri tüm şehirlerimizde geçen yıla göre, yüzde 100’den başlayan yüzde 300’e kadar değişen artışlar gösteriyor.
İstanbul’da geçen yıl 2022’de en yakın mesafe ücreti yıllık 3 bin 366 lira iken, bu yıl 2023-2024’te 11 bin 310 liraya çıkmış durumda. En uzak mesafe ise geçen sene 8 bin 75 lira iken bu sene 26 bin 465 liraya çıkarak yüzde 300 artmıştır. Ankara’da da geçen yıla göre yüzde 100’ün üstünde artış gösteren servis ücretleri; 0-3 kilometre için geçen yıl 5 bin 96 lira olan servis ücreti bu yıl 10 bin 400 liraya çıkmıştır. 10-15 kilometre için geçen yıl 7 bin 553 lira iken bu yıl 15 bin 410 lira oldu. 15 km üstü olması halinde 18 bin 660 TL’ye kadar çıkıyor. İzmir’de 0-3 kilometre arası öğrenci taşıma ücreti ise yıllık en yakın mesafe 11 bin liradan, en uzak mesafe 27 bin 945 liraya kadar çıkmaktadır.
UKOME kararıyla sınırlanmasına rağmen servis ücretlerdeki artış velileri kara kara düşündürüyor. Özel okul servisleri ise devlet okullarında uygulanan tarifenin 2-3 katına kadar çıkabiliyor. Örneğin birçok ilde şubesi olan özel bir vakıf kolejinin Ankara’daki şubesinde 15 km. mesafe ücreti bu yıl 38 bin liradır. Ankara ücret tarifesinde ise bu mesafe 15 bin 410 liradır. 2,5 katı servis ücreti alınmaktadır.
“BİRÇOK AİLE BU YIL ÇOCUKLARINI SERVİSE VERMEK YERİNE YA KENDİ İMKANLARIYLA YA DA TOPLU TAŞIMAYLA GÖTÜRME YOLLARINA YÖNELMİŞTİR”
Temmuz ayında akaryakıttan alınan ÖTV’ye gelen zamla, bir gecede benzin ve mazotun fiyatı 5 lira birden artmıştı. Sonrasında yaşanan fiyat artışlarıyla da benzin ve motorinin fiyatı geçen yıla oranla yüzde 100’e yakın artmıştır. Benzinin geçen yıl bugünkü litre fiyatı 19 lira 23 kuruş, motorinin ise 23 lira 86 kuruş iken; benzinin güncel fiyatı 36 lira 87 kuruş, motorinin güncel fiyatı ise 39 TL’ye yükselmiştir.
Temel maliyet giderini akaryakıtın oluşturduğu servisçilik sektörü, bu fiyat artışlarından en çok etkilenen sektör olmuştur. Hem ulaşım maliyetleri hem personel maliyetleri artan servisçiler fiyat yükseltmek zorunda kalmıştır. Ancak artan servis fiyatları nedeniyle servisçilerle veliler çoğu kez karşı karşıya gelmekte, tartışmalar yaşanmaktadır. Oysa hem veli hem servisçi haklıdır. Her iki grup da vergi artışları ve enflasyonun getirdiği sonuçların mağdurudur. Birçok aile bu yıl çocuklarını servise vermek yerine ya kendi imkanlarıyla ya da toplu taşımayla götürme yollarına yönelmiştir.”
Haber, 11 Eylul 2023 12:34
Yorumlar (0)

'Suç Örgütüne Üye 47 Kişi Tutuklandı'

TGC Başkanlığına Vahap Munyar Yeniden Aday Oldu

Malatya'da Üniversite Güvenlik Toplantısı Yapıldı

Güney Kuşak Yolundaki çalışmalar tamamlanıyor

Battalgazi Belediyesi Rulo Çim Üretiyor

MASKİ Köylerin içme suyu ihtiyacını Sondaj Kuyularla Karşılıyor

Malatya'da 14 Torbacı Yakalandı

Hekimhanlı Öğrenciler Anıtkabiri Ziyaret Etti

Eski Milletvekili Hayvancılık İşletmesi Kurdu

Muğla Malatyalılar Derneği Kongresi Yapıldı

Yeşilyurtspor Oynamadan Kazandı: 0-3

Sahipsiz Yeni Malatyaspor'a Acıyan Yok: 0-9

Başkan Sami Er, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Yönetimine Seçildi

Mehmet Akif Ersoy Konferansına Yoğun İlgi

Taşkın: Ak Oğuz Kışlası'ndaki deprem konutları bu yıl tamamlanacak

Arguvan Stadı Bakıma Alındı

Malatya'da Arguvanlılar Derneği Kuruldu

Eski Milletvekili Hayvancılık İşletmesi Kurdu

TGC Hikmet Memduh Kızılağaç Huzurevi’nin temeli atıldı

Sadıkoğlu: Hasar tespitleri bir an evvel tamamlanmalı

Battalgazi'de Yeni Çarşı Projesi Başlıyor

Tefecilik Operasyonunda 3 Kişi Tutuklandı

MASKİ Dilek'in Kanalizasyon Sorununu Çözüyor

'Midas'ın Kulakları' adlı oyun ilgi gördü

Zirai Don Sonrası Ağaç ve Bahçe Bakımı Konferansı

Çat Barajının Suyu Azaldı, Birlik Su Kuyusu Açın Mesajı Gönderdi

Baharda alerjik rinit belirtilerini hafife almayın

Yeşilyurt'ta Sıfır Atık Mucitleri Ödüllerini Aldı

BATTALGAZİ BELEDİYESİ AMATÖR SPOR KULÜPLERİNE DESTEK VERDİ

Çekicinin Çarptığı Yaşlı Şahıs Öldü

Yeşilyurt Mehmet Akif Ersoy’u Anacak

Asım Demirkök Malatya Kent Konseyi’ne Konuk Oldu

Sahipsiz Hayvanlara Yaklaşma Eğitimleri Verildi

Türkiye İtfaiyeciler Birliği Malatya da Toplandı

İYİ Partiden Akçadağ'a Ziyaret

TGC Darıca da Huzur Evi Açıyor

Altay Kışlası’ndaki 714 İş Yerleri Teslime Hazırlanıyor

Malatya Hava Limanı Binası Yıl Sonunda Açılacak

KEMAL TAHİR VE MAZAMANOĞLU ABDULLAH
