Malatya’dan 100 Özel Mimari Eser Onarılacak
Haber, 24 Ağustos 2023 23:29Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Cengiz 6 Şubat depremlerinde hasar alan Malatya'daki özel mülkiyete ait tescilli yapıların onarılacağını bunun içinde 100 başvuru aldıklarını söyledi.
Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ile meclis üyeleri, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekilliği görevine atanan Ali Cengiz’e “hayırlı olsun” ziyaretinde bulundu.
Cengiz’in 40 yılı aşkın süredir Malatya’ya hizmet eden bir isim olduğunu belirten Güder “Cengiz’e hayırlı olsun dileklerimizi iletmeye geldik; Rabbim hayırlı, uğurlu eylesin. Kendisi, Malatya’nın değerlerinden bir tanesidir. Kültürün, turizmin, sporun içerisinde Malatya’ya hizmet etmiştir. İnşallah bundan sonraki süreçte birlikte çok güzel işlere imza atacağımıza canı gönülden inanıyorum. Müdürümüz özellikle bize lazım, niye derseniz, Battalgazi tarihin, medeniyetin, kültürün olduğu bir ilçe. Malatya denince akla Eski Malatya, yani Battalgazi, geliyor” dedi.
Battalgazi ilçe sınırları içerisindeki Eski Malatya’da Ulu Cami, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı ve türbeler ile şehir merkezindeki Yeni Cami başta birçok eserin 6 Şubat 2023 depremlerinden zarar gördüğünü belirten Güder “Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, depremden sonra Malatya’nın sorumlu bakanı olarak, ilimize gelip gidiyor. Kültür varlıklarımızla alakalı sorunları Bakanımıza ilettik. Önceki Kültür ve Turizm Müdürümüz Çetin Şişman da şu an bakanlıkta. Malatya’mızın bu varlıklarıyla ilgili sorunları takip ediyor. Temennimiz tarihi eserleri Malatya ile beraber ayağa kaldırırız” dedi.
Güder, depremde büyük hasar gören çarşı, konutlar ve tarihi eserlerin toparlanması için mücadelenin devam ettiğini sözlerine ekledi.
Ziyarette bir konuşma yapan İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ali Cengiz, “Osman Güder Başkanımıza nazik ziyaretinden dolayı teşekkür ediyorum. Battalgazi bizim için Malatya’nın açık hava müzesidir. 1224 yılında yapılan, Anadolu’nun ilk İslam eserlerinden Ulu Cami, 1637’de yapılan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı orada bulunuyor. Ayrıca Türkiye’de ilk üçe girecek Halk Kütüphanesi Battalgazi ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Önümüzdeki günlerde Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla kütüphanemiz açılacak” dedi.
Cengiz, Bakan Ersoy’un talimatıyla tarihi eserlere destek sağlanması, ayağa kaldırılması için çalışmaların sürdüğünü haber verirken, tescilli sivil mimari örneklerine sağlanan desteklere Malatya’dan 100 kişinin müracaat ettiğini, Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü uzmanlarının yerinde inceleme yaptığını, bu eserlere ciddi maddi destek sağlanarak eski haliyle hizmet verir hale getirileceğini aktardı.
Cengiz, Atatürk Evi, Beş Konaklar, Malatya Valiliği gibi depremde hasar gören veya yıkılan eserlerin ayağa kaldırılması için de Bakanlığın destek sağladığını, çalışmaların büyük hızla devam ettiğini, Malatya’nın sembollerinden olup yıkılan Valilik Binasının 31 Aralık 2024 tarihinde bitirilip teslim edileceğini duyurdu.
Haber, 24 Ağustos 2023 23:29
Yorumlar (0)
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Basın Evi Açtı
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenledi
Malatya Sonsöz Gazetesi 26. Yaşını Kutladı
Basın İş Kolunda Medya-İş Liderliğini Korudu
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenliyor
TGC’nin düzenlediği toplantıda işsizlik krizi tartışıldı
Gazeteciler Cemiyeti 80. Yaşında
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular devam ediyor
İnönü Üniversitesinde Hedef; Araştırma Üniversitesi Olmak
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü'nde Yapay Zekâ Tartışıldı
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü Paneli
TGK: 10 Ocak Gerçek Anlamda Basın Bayramı Olmalıdır
Gazeteciler Cemiyetinden Emniyet Müdürü'ne Ziyaret
Malatya’da Kar Mesaisi: 22 Üst Geçit Yayalar İçin Güvenli Hale Getirildi
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular başlıyor
Malatya'da Okullar Bir Gün Tatil Edildi
Başkan Sami Er, Kızı Berna Nur'un Nikahını Kıydı
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü
MASKİ, HEKİMHAN’DA ALTYAPI YATIRIMLARINI TAMAMLADI
