1970 yılında da Kahramanmaraş’ta Vali olarak görev yapan Trabzonlu Necmettin Karaduman’ın tayini nedeniyle Kahramanmaraş Belediye Meclisi toplanarak Hükümet Caddesi’nin adını Necmettin Karaduman Caddesi olarak değiştirilmesi kararı aldı. Vali Necmettin Karaduman, kendisinin devlet görevlisi olduğunu ve bunu kabul edemeyeceğini söylemesi üzerine Meclis kararını Trabzon Caddesi olarak değiştirdi.
İşte bu nedenle Kahramanmaraş’ta bir Trabzon Caddesi vardır.
Trabzon’da da bir Kahramanmaraş Caddesi olduğu söylenir.
Karşılıklı İl ziyaretleri de her yıl karşılıklı olarak yapılmaktadır
Bu örneği hafızalarımızda tutalım…
Kahramanmaraş merkezli depremler Malatya’yı yerle bir etti, yaklaşık 400 bin kişi evsiz kaldı. 22 Bin işyeri yıkıldı esnaf ticareti nerede ise bıraktı.
Eksi 20 dereceleri bulan soğuk o kış günlerinde Malatya’da görev yapan Vanlı ekiplere sık sık rastlamıştık. İlk Çadır kenti onlar kurdular, çöpleri ve enkazları Vanlı ekipler taşıyordu, sıcak çorba ve yemek de onlara kalmıştı. Caddelerde kar temizliği yapan ve Arazözle sulayan da onlardı. Çocuklara ve kadınlara ilk etkinlikleri yapan da Vanlı ekiplerdi.
Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Ozan Balcı, tüm ekipleriyle gelip Malatya’da karargah kurmuştu. Van depreminden edindiği tecrübeleri yaşayan Vanlı ekipleri koordine ediyordu.
Şubat ve Mart 2023 Aylarında bölgemizde yer alan haberlerde Van Valisi Ozan Balcı ve Vanlı ekiplerin çalışmaları yaygın ve yerel basında sık sık yer alıyordu.
Vanlı ekipler Malatya’nın yaralarının sarılmasına öncülük ettiler, çaba sarf ettiler görev bitince de gittiler.
Van Valisi Ozan Balcı’nın Danışmanı İkram Kali dostumuz da o günlerde Malatya’ya gelmişti. Afet Koordinasyon Merkezinin arkasındaki Medya İş Sendikasının getirdiği Gölbaşı Belediyesine ait Basın Merkezi çadırın da İkram Kali ile o dondurucu soğuklarda yapılan çalışmaları değerlendiriyorduk.
Van Valiliği ve Belediye Ekiplerinin çalışmalarını konuşurken ileriki günlerde de bu Van-Malatya dostluğunun sürmesi için projeler üzerinde tartışıyorduk.
Depremlerin ardından yaralar sarılır, acılar hafifletilir, insanlar evine kavuşturulur, esnaf işyerlerini yeniden açtığında zor günlerde yaşananların asla unutulamayacağını uzun uzun değerlendirdik.
Zor günler geride kalmaya başladığı şu günlerde Van Valisinin Danışmanı İkram Kali ile dostluğun devam etmesi için neler yapmamız gerektiğini konuşurken işte yukarıda örneğini verdiğimiz Kahramanmaraş’taki Trabzon Caddesi örneği aklımıza geldi.
Malatya’da bir “Van” Caddesi, Van’da da “Malatya” Caddesi kurulmasına öncülük fikrini birlikte geliştirdik.
Hatta kardeş ve dost olacak Malatya ve Van şehirleri isterlerse illerinde yapılacak Caddeleri kendileri bile inşa edebilir, 6 Şubat depremlerindeki çalışmalarını burada sergileyebilirlerdi.
Sonra da Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Ozan Balcı ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a fikrimizi sunduk.
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan önerimizi son derece yerinde bularak bize teşekkür etti. Malatya’nın bu tür dost görüşlere ihiyacı olduğunu da ekledi.
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ozan Balcı’da “Cadde” projelerini benimseyerek yapılmasından yana olduğunu bildirdi.
Başkan Gürkan ile konuşurken bu Caddeler örneğine bir de Balıkesir Büyükşehir Belediyesiyle görüşülerek, bu ilde de karşılıklı Caddelere isim verilmesini de gündeme almasını önerdim.
Balıkesir ile de görüşmeler yapılacak.
Depremin açtığı yaraların büyüklüğünü 1500 kilometre Doğu’daki Van ve 1500 km. Batı’daki Balıkesir ile dostlukları kalıcı yapacak bu karşılıklı Caddeler kurulması önerimiz gerçekleştiğinde karşılıklı törenlerle bu caddeler açılacak ve 6 Şubat Depremlerinin büyüklüğü ve yol açtığı hasarlar gelecek nesillere de örnek olarak duyurulmuş olacak.
Van ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanları bu konuda görüşmelere yapacak.
Dostlukların kalıcı olması için bu fikirler gerçekleştirilmelidir.
1970 Yılında başlayan Kahramanmaraş-Trabzon Dostluğu 53 yıldır devam ediyorsa, Malatya-Van dostluğu da gelecek yüz yıllara kadar devam ederek gider.
Yaşasın Malatya-Van ve Malatya-Balıkesir dostluğu…
Yorumlar (0)
Savaş Çocuklarına Mektup Yarışmasını Kazananlar Açıklandı
BIK Yönetmelik Değişiklikleri Yürürlüğe Girdi
Esen: Yıkılan Binaların Yüzde 95’i Eski Yapılar
BAŞKAN GEÇİT, SANAYİ ESNAFININ TALEPLERİNİ DİNLEDİ
TMMOB : Müteahhit yeterlilik belgeleri şeffaf biçimde açıklansın
Solo Keman Konseri Dinleyicilerden Tam Not Aldı
Alevilik Araştırmaları Enstitüsü, Topalcengiz'i Ağırladı
Malatya’nın Kültür ve Sanat Vizyonu Tartışıldı
Battalgazi de 'Deprem Anı ve Hafıza Müzesi' Kurulacak
Malatya'da 11 Ayda 780 Bin Yolcu Uçtu
Sadıkoğlu: İşletmelerin uygun koşullu kredilere ihtiyacı var
Kuluncak, Sarıca'dan Getirilecek İçme Suyuna Kavuşuyor
Doğanşehir Güzelköy'e Çocuk Parkı Yapıldı
Battalgazi'de Çalışmalar Yoğunlaştırıldı
Malatya'da 453 Araç Trafikten Men Edildi
Akar: 'Üretim yapısının temeli, güçlü bir koordinasyondur'
Darende de Yaşlı Şahıs Ölü Bulundu
Darende de İki Kardeşe Kına Gecesi Düzenlendi
Malatya'da Tabela Kirliğine Karşı Tedbir Alınmalıdır
Yeşilyurtspor, Silifke Belediyespor'u Devirdi:1-0
Akçadağ'da 15 Milyon Dolarlık Mermer İhraç Ediliyor
Yeni Malatyaspor 2. Lige Havlu Attı
Dr. Bülent Topaloğlu'nun Oğlu Vefat Etti
Dijital ve Yapay Zekâ Okuryazarlığı Eğitimi İlgi Gördü
Babacan: Ortak Metin İçin Çalışmalar Sona Yaklaştı
Av. Deniz Çakır CHP, YDK Sekreteri Oldu
Veli Ağbaba TBMM’nin En Çalışkan Milletvekili Seçildi
'Malatya'da Raylı Sistem Projesine Onay Çıktı'
Yeşilyurt Belediyesi 2. Beton Santralini Açtı
50 Yıl Sonra Malatya’ya Çimento Fabrikası Kuruluyor...
ARAPGİR'DE YIL SONU SERGİSİ AÇILDI
Başkan Er, İtfaiye Teşkilatını Ziyaret Etti
Yeşilyurt Belediyesi Yaşlı Bakım Merkezi Yapıyor
Öğrenciler Belediye Meclisi Toplantısını İzledi
TOKİ’den Sosyal Konut Aldılar, Bin Pişman Oldular
Battalgazi İlçesinde Sera da 40 Ton Salatalık Üretti
Basın Kartları Komisyonu Toplandı
Büyükşehir Belediye Binası Depremde Hasar Almış
Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanlığına Tursun Seçildi
