Bakan Yardımcısı Ersoy: Ölüme Mahkum Edemezdik

Asayiş, 04 Kasım 2022 14:07

“Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum” konulu çalıştaya katılan İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy “Biz, birilerinin yaptığı gibi Ege Denizi'nde botlarını şişleyip, çocukları soğuk sularda ölüme mahkum edemezdik" dedi.

Bakan Yardımcısı  Ersoy: Ölüme Mahkum Edemezdik

Göç İdaresi Başkanlığı Uyum ve İletişim Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliğinde düzenlenen göç, güvenlik ve sosyal uyum konularının bölgesel düzeyde ilgili kurum ve kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin katılımıyla çalıştay gerçekleştirildi.  Çalıştay, Doğu Anadolu bölgesindeki illeri kapsarken,  “Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum” konuları masaya yatırıldı.

Kentte bulunan bir otelde gerçekleştirilen çalıştaya İçişleri bakan yardımcısı Mehmet Ersoy, Malatya valisi Hulusi Şahin, UNHCR Türkiye temsilcisi Phillippe Leclerc, Göç idaresi başkanı Dr. Savaş Ünlü, Doğu Anadolu bölgesinde bulunan emniyet müdürleri, jandarma komutanları, milli eğitim müdürleri ve müftüler katılım sağladı.

“Önemli Çıktılar Elde Ediyoruz”

Çalıştay’da ilk olarak bir değerlendirme yapan Göç İdaresi Başkanı Dr. Savaş Ünlü; “Bu konuyu yönetmekte sahada birçok kurunum uyum ve koordine içerisinde çalışmasını mecbur kılıyor. Devletimizin bütün kurumları olmak üzere tüm birimleriyle uluslararası örgütlerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla uyum ve işbirliği içerisinde büyük bir başarı sağladık. 4 çalıştay gerçekleştirildi. Doğu Anadolu beşinci, yedi bölgede yapacağız. 4 çalıştayda önemli çıktılar ortaya koydu. Göç yönetiminde önümüzü aydınlatan çok önemli çıktılar ortaya çıktı” dedi.

 “Pandemi öncesinde başlattık”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, bölgesel çalıştayları pandemi öncesi başlattıklarına dikkat çekerek; “Bu bölgesel çalıştayları Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum kavramları açısından alıyoruz. Bu kavramları doğru bir açıdan ele alınmazsa birbiriyle çatışan kavramlar olarak görülebilir. Yaşadığımız çağda milyonlarca insan can korkusuyla ülkelerini terk ederken, güvenlik arayışı içerisinde olanlar ciddi mağduriyetlerle karşılaşmaktadır. Bu insanlık dramını çözmek bize ağır bir sorumluluk yüklemektedir.”

“3 Bin 361 Göçmeni Geri Gönderdik”

Malatya’da düzensiz göçmenlere yönelik çalışmaları aktaran Malatya Valisi Hulusi Şahin; “Türkiye bir köprü pozisyonu ifa etmesinden kaynaklanan, dünyanın merkezinde yer almasından kaynaklanan nedenler dünyanın göç yönünden en kritik ülkelerinden, yükü de en fazla taşıyan ülke. Tüm paydaşlar olarak önce Türkiye’nin güvenliği hususunda üzerimize düşeni sıkı bir şekilde yapıyoruz. Türkiye yapmış olduklarıyla dünyaya örnek teşkil eden bir ülkedir. Gerek sınır güvenliği gerekse de düzensiz göçle önemli Bir görev ifade etmektedir. Bu kapsamda Malatya’da çok önemli bir merkez konumundadır. Malatya 2 geri gönderme, 1 geçici gönderme merkezi ile geri gönderme merkezi ve 3 binin üzerinde kapasitesiyle çalışarak, geri gönderme merkezlerine ev sahipliği yapıyor. Buradaki işlemlerle sınır dışı işlemleri de yapılıyor. Bugüne kadar Malatya’dan çok sayıda Afganistan ve Pakistan’a geri gönderme işletme yaptık. 3 bin 661 düzensiz göçmeni 15 charter seferiyle ülkelerine geri gönderdik. Malatya’da çok çeşitli sosyal uyum politikaları da uygulanıyor. Sosyal uyum ve yaşam eğitimleri yapıyoruz. Yükümü ağır fakat büyük bir sorumluluk içerisinde davranmalıyız” dedi.

“Göç Etmek Zorunda Kaldılar”

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, savaştan kaçan insanların göç etmek zorunda kaldıklarına vurgu yararak; “Dünya insanlık var olduğu sürece göçlere maruz kalmış kıtlıklar, kuralıklar, yokluklar, yoksulluklar olmuş, topraklarını terk etmek zorunda kalmışlar. Bugün hem bizim coğrafyamızı hem de içinde bulunduğumuz büyük mazlumlar coğrafyasını en derinden etkileyen göç ise savaşlar. Özellikle de iç savaşlar. Bulunduğunuz konum, coğrafi ve jeopolitik konumumuz itibariyle bütün savaşların merkezinde bir ateş çemberi içinde bırakılmış bir ülkeyiz. Bu kadar ağır şartların bize dayatıldığı bir coğrafyada elhamdülillah dünyanın en huzurlu ülkesinde ve şehirlerinde yaşıyoruz. Afganistan’dan Fas’a kadar bir coğrafya kan gölüne dönüştürüldü. Bunların hiçbirine dahlimiz yok. İnsanlar Afganistan’dan göç etmek zorunda kaldılar çünkü 40 yıldır tepelerine bomba yağdırıldı. Onların barış ve huzuruna katkıdan başka hiçbir kötülüğümüz olmadı. Ama o insanlar Türkiye’ye göç etmek buradan da başka ülkelere girmenin yollarını aramak zorunda kaldılar.” dedi.

“Geri itemezdik”

Ülkelerinden savaştan kaçan ve senden yardım bekleyen komşularımızı geri itemezdik ifadelerine yer veren Ersoy, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Irak ve Suriye’ye demokrasi getirmek o insanları özgürleştirmek istediler. Sanki dünyanın bütün diktatörlerini devirdiler, her tarafa demokrasiyi getirdiler sadece Irak, Suriye kaldı. Hemen yanlarındaki başka diktatörlükleri hayatları boyunca hiç görmediler ve bir iç savaş başladı. Suriyeli garibanların tepesine yağdırılan misket bombalarına inanın hiç dahlimiz olmadı. Hiçbir günahımız yok. Akın akın insanlar yaşanmaz hale getirilen ülkelerinden kaçacak yer aradılar. Türkiye Cumhuriyeti olarak bu sorunu gördük ve uluslararası camiaya, BM’ye çağı yaptık. Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölgeler oluşturalım, savaştan kaçan insanların Suriye toprakları içinde bir yerde tutalım dedik. Ne BM ne uluslararası kamuoyu ne uluslararası camianın önde gelenleri, savaşın gerçek sorumluları, bombaları bizzat oraya yağdıranlar, kendi şehirlerinde insanları yaşayamaz duruma getirenler son derece ilgisiz kaldılar. Bu teklifimize yanaşmadılar. İnsanlar sınırımıza dayandı. 10 bin kilometre uzaktan gelmediler, yüzyıllarca birlikte yaşadığımız, aynı medeniyet ve kültür değerlerini paylaştığımız insanlardı. Kapımıza dayandılar, bizim için hadise şuydu; tecavüze uğramak durumunda olan komşumuzun kızının zilimize basması, ‘O kapıyı açmam’ diyen var mı? Türkiye o sorumluluğu yerine getirdi ve o gün kapıları açtı. Sonrada bu insanların süratle geri dönüşlerini sağlayabilmek, ülkelerinde ve bölgelerinde güvenli bölgelere geri dönüşlerini sağlamak için elinden gelen bütün gayreti gösterdi. Ama maalesef çok ciddi bir şekilde yalnız bırakıldık. İnsanlık bir dram yaşıyorken, ait olduğumuz bu coğrafyanın insanları bu kadar büyük zulme ve acıya maruz kalmışken, bu medeniyetin en önde gelen büyük unsuru olarak sesiz kalmamız, görmeden gelmemiz mümkün değildi. Ülke olarak üzerimize düşen sorumluluğu insanlık, kültürümüz, medeniyet değerlerimiz adına tümüyle yerine getirmeye çalıştık. Başkanlarının yaptığını yapmamız beklenemezdi. Sınırlarımıza dayanan insanları ölüme mahkûm edemezdik,  geri o savaşın içine itemezdik. Biz, birilerinin yaptığı gibi Ege Denizinde botlarını şişleyip, çocukları soğuk sularda ölümüze mahkûm edemezdik. Sınırlarımızda Yunanistan’ın yaptığı gibi onları çırılçıplak soyup, öldürüp orada bırakamazdık. Bugün bize, “Gönderin, atın” diyorlar. Hayır, kardeşim hem insanlık hem de uluslararası hukukun emirleri, vicdan ve hukuki sorumluluğumuz neyse onu yerine getirerek, yapmak zorundaydık.”

“Olabildiğince Tedbirlerimizi Alıyoruz”

‘Türkiye bir göçmen cenneti olmasın diye elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, göstereceğiz’ ifadelerinde bulunan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “O yollarda kapılarımızı açtık, açmak zorundaydık. Sonrada her türlü tedbiri de aldık. Son 5 yıldır Türkiye’deki Suriyeli nüfusu hiç artmıyor. “Aklımızla alay mı ediyorsunuz, bu kadar doğururken nüfus niye artmıyor?” diyorlar. Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölgeleri onun için oluşturduk. 531 bin Suriyelinin ülkelerine dönmelerini sağladık. Sınırlarımızda entegre güvenlik sistemlerini çok iyi uygular hale geldik. Geçişlerini engelledik.”

“En huzurlu ülkeyiz”

Bakan yardımcısı Ersoy konuşmasının devamında ise;  “Türkiye’nin güvenliği, huzurunu ve göçle mücadelesini İsviçre’de, Avrupa’nın göbeğinde yapmıyoruz. Biz, bütün sorunların kaynağı olan bir coğrafyanın tam ortasında ve hepsiyle sınırı olan bir bölgesinde yapıyoruz. Bin 300 kilometre sınırımızda devlet, devlet otoritesi bırakmadılar. PKK’ya komşu yaptılar. Afganistan, Pakistan, Bangladeş’in durumuna bakın. Bütün akışı durdurduk, son yıllarda aldığımız tedbirlerle kesinlikle hem gelen sayısında çok ciddi düşüş hem de yakalanan sayısında çok ciddi artışlar sağlar olduk. Çok yoğun bir mücadele ederek o süreci durdurduk. Güvenliğimize herhangi bir olumsuz etkisinin olmasını bütün bu çalışmalarla önledik. Ermenistan, İran, Irak, Suriye, Yunanistan bütün komşularımız PKK kamplarına ev sahipliği yaparken, her tarafımız sevgili Avrupalı dostlarımızın, Amerika’nın silahlandırdığı, eğittiği, donattığı binlerce teröristle, PKK, YPG ile çevrilmişken dosta güven, düşmana korku verircesine, inadına, herkese ve her şeye rağmen elhamdülillah arkadaşlarımızın çok büyük fedakârlık ve gayretleriyle, devletimizin kurum ve kuruluşlarıyla tam bir uyum ve koordinasyon içerisinde göçünden terörüne kadar verdiği ortak akla dayalı mücadeleyle terörün bütün unsurlarına karşı sağladığı kuvvet ve hâkimiyetle dünyanın en huzurlu ülkesiyiz. İddia ediyorum Hakkari, Şırnak, Diyarbakır dünyanın en güvenli şehirlerinden biri” ifadelerini kullandı.

 Onay OZAN 

Asayiş, 04 Kasım 2022 14:07

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Başkan Güder İftarda Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Başkan Güder İftarda Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Koray Aydın Malatya'da Ziyaretlerde Bulundu

Koray Aydın Malatya'da Ziyaretlerde Bulundu

Fendoğlu: Ülkücüler;  değil oy vermek selam bile vermez

Fendoğlu: Ülkücüler; değil oy vermek selam bile vermez

Eski Malatya Kütüphaneye Kavuştu

Eski Malatya Kütüphaneye Kavuştu

Dönmezer: Yanlış bir kararla 5 yılınızı heba etmeyin!

Dönmezer: Yanlış bir kararla 5 yılınızı heba etmeyin!

Vali Yazıcı Süt  Üretim Çiftliğini Ziyaret Etti

Vali Yazıcı Süt Üretim Çiftliğini Ziyaret Etti

Depremde Malatyalıların yanında olanları esnaf unutmadı

Depremde Malatyalıların yanında olanları esnaf unutmadı

Doğanşehir Belediyesi Toplu Açılış Töreni Gerçekleşti

Doğanşehir Belediyesi Toplu Açılış Töreni Gerçekleşti

Vali Ersin Yazıcı’nın Sıfır Atık Günü Mesajı

Vali Ersin Yazıcı’nın Sıfır Atık Günü Mesajı

Vali Eşi Yazıcı Ziyaretlerine Devam Ediyor

Vali Eşi Yazıcı Ziyaretlerine Devam Ediyor

Elbi Elektrik Kalitesine 'Kadın Eli' Dokunuşu Artıyor

Elbi Elektrik Kalitesine 'Kadın Eli' Dokunuşu Artıyor

Prof.Dr. Karatepe, Akçadağ Adayı Dr. Şahin'e Destek İstedi

Prof.Dr. Karatepe, Akçadağ Adayı Dr. Şahin'e Destek İstedi

Taşkın: Durmadan yorulmadan hizmet edeceğiz

Taşkın: Durmadan yorulmadan hizmet edeceğiz

PROF. DR. GEÇİT’TEN MESLEK ODALARINA ZİYARET

PROF. DR. GEÇİT’TEN MESLEK ODALARINA ZİYARET

Sami Er: Malatya'da Konut Sorununu 2 Yılda Çözeriz

Sami Er: Malatya'da Konut Sorununu 2 Yılda Çözeriz

Ağbaba: Malatya’da sosyal belediyeciliği herkes hissedecek

Ağbaba: Malatya’da sosyal belediyeciliği herkes hissedecek

Gürsoy: Bunlar Sizi Limon Gibi Sıkacak

Gürsoy: Bunlar Sizi Limon Gibi Sıkacak

Yıldırım: Malatya’nın rantına talip olanların oyunlarını bozacağız

Yıldırım: Malatya’nın rantına talip olanların oyunlarını bozacağız

Gezer: Küme düşürülmüş bir Malatya var

Gezer: Küme düşürülmüş bir Malatya var

AİLE HEKİMLERİ MALATYA’DA BİR ARAYA GELDİ

AİLE HEKİMLERİ MALATYA’DA BİR ARAYA GELDİ

Vali Ersin Yazıcı’dan Battalgazi'deki Çiftliklere  Ziyaret

Vali Ersin Yazıcı’dan Battalgazi'deki Çiftliklere Ziyaret

Türkiye Kızılay Derneği İftar Verdi

Türkiye Kızılay Derneği İftar Verdi

DÜNYA TİYATRO GÜNÜ KUTLANDI

DÜNYA TİYATRO GÜNÜ KUTLANDI

Fendoğlu, Bu sadece bir yerel seçim değildir

Fendoğlu, Bu sadece bir yerel seçim değildir

İYİ Partiden Çelikhanlılar Derneğine Ziyaret

İYİ Partiden Çelikhanlılar Derneğine Ziyaret

Vali Eşi Yazıcı'dan Yazıhan'a Ziyaret

Vali Eşi Yazıcı'dan Yazıhan'a Ziyaret

Özbey: İlçede en büyük sorun işsizlik!

Özbey: İlçede en büyük sorun işsizlik!

İYİ PARTİLİ ADAYLAR İFTAR VERDİ

İYİ PARTİLİ ADAYLAR İFTAR VERDİ

Dr. Vahap Şahin İftarlık Dağıttı

Dr. Vahap Şahin İftarlık Dağıttı

Gürsoy, Bunlar Şeytana Pabucunu Ters Giydirir

Gürsoy, Bunlar Şeytana Pabucunu Ters Giydirir

AK Partili Taşkın seçim çalışmalarını sürdürüyor

AK Partili Taşkın seçim çalışmalarını sürdürüyor

GEÇİT: BU SEÇİM MALATYA'YI AYAĞA KALDIRMA SEÇİMİDİR

GEÇİT: BU SEÇİM MALATYA'YI AYAĞA KALDIRMA SEÇİMİDİR

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sami Er Arapgir’deydi

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sami Er Arapgir’deydi

Ağbaba: Malatyalıların belediye başkanı olacağım

Ağbaba: Malatyalıların belediye başkanı olacağım

Hekimhan Madenlerinden Belediye’ye 200 Milyon…

Hekimhan Madenlerinden Belediye’ye 200 Milyon…

Doğanşehir'de Bayram'a, Karatepe Desteği

Doğanşehir'de Bayram'a, Karatepe Desteği

FIRAT EDAŞ KIZ ÇOCUKLARININ GELECEĞİNİ AYDINLATIYOR

FIRAT EDAŞ KIZ ÇOCUKLARININ GELECEĞİNİ AYDINLATIYOR

Yıldırım: Hekimhan’ı İskenderun Yapacağız

Yıldırım: Hekimhan’ı İskenderun Yapacağız

Mustafa Başdemir Hayatını Anlattı

Mustafa Başdemir Hayatını Anlattı

İş Adamı Mustafa Başdemir Vefat Etti

İş Adamı Mustafa Başdemir Vefat Etti