Şampiyon Yine Kayısı Olacak
Gündem, 18 Ekim 2022 17:17Malatya Ticaret Borsası (MTB) başkanı ramazan Özcan; “Bu yıl inşallah ekonomik olarak Türkiye’deki kuru meyve gurubunda ihracat şampiyonu yine Malatya kayısısı olacak. Bu hepimiz için tamamen gurur kaynağı.” dedi.
Malatya’nın kuru kayısıda ihracat rakamlarını ve hedeflerini değerlendiren MTB başkanı Ramazan Özcan, dünyada yaşanan enerji ve ekonomik krize rağmen kayısıda ihracat rakamlarını yüksek beklediklerini ifade etti.
“78 milyon 63 bin Dolar gelir elde ettik”
75 gün içerisinde kayısıda elde edilen gelir oranlarını değerlendiren Özcan, “Bildiğiniz gibi 1 Ağustos 2022 tarihi itibariyle yeni sezon diye adlandırdığımız 2022-2023 yılının tahmini rekoltesi açıklandıktan sonra hızlı bir şekilde ihracat serüvenimiz başladı. Tabi Ağustos ayından itibaren rakamlarımızda bir gerileme var ama bununda sebepleri var. Mahsulün gecikmesi, devir stoklarındaki azalmadan dolayı Ağustos’un ortalarında daha çok hızlı bir şekilde ihracat başladı. Ama Eylül ayı ve Ekim ayının ortalarına doğru da ihracatımızda geçen yıllara oranla bir paralel seyir söz konusu. Eylül ayında 8 bin 972 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Bunun karşılığında da hem ülkemize, hem Malatya’mıza 48 milyon 296 bin Dolar’da gelir kazandırmış olduk. 1 Ağustos ve Ekim ayının ortalarına kadar da yaklaşık burada 75 günlük süre içerisinde de toplamda 14 bin 426 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Bunun karşılığında da 78 milyon 63 bin Dolar’da gelir elde etmiş olduk.” İfadelerine yer verdi.
“Miktar az, gelir fazla”
Geçen yıl ile bu yıl aylar ortalamasını alan Özcan; “Geçen yılla rakamları karşılaştırdığımız zaman kısmen miktarda bir düşüş söz konusu. Fakat gelirlerimize baktığımız zaman da geçen yılın ortalamalarının üstünde bir gelir elde etmişiz. Tabi ihracattaki kısmi yavaşlamanın dünyada oluşan ekonomik kriz, enerjide yaşanan krizler önemli bir durgunluğa yol açıyor. Özellikle Avrupa’da Ama inşallah bundan sonra İhracatta yine geçen yılın ortalamalarının da üzerine çıkmayı planlıyoruz. Yüz bin ton ihracatla 500 milyon Dolar gelir hedefimizden sapmadan yolumuza devam ediyoruz. İnşallah Ekim ayı sonu Kasım ve Aralık ayını sağlıklı bir şekilde tamamlarsak yılsonu ihracat rakamlarımızın bu yıl için 40 bin tona ulaşmasını bekliyoruz. Tabi mutlaka bu arada da dünyadaki bütün ekonomik gelişmeler, gıdada yaşanan sıkıntılar, yaşanan krizleri de dikkate alarak da seyir büyük ihtimalle hakim olacak. Ama bu yıl inşallah ekonomik olarak Türkiye’deki kuru meyve gurubunda ihracat şampiyonu yine Malatya kayısısı olacak. Bu hepimiz için tamamen gurur kaynağı” dedi.
Gündem, 18 Ekim 2022 17:17
Yorumlar (0)
MAGİNDER Gazetecilerin Basın bayramını kutladı
Ziraat Odaları TMO'nun Kayısı alımı yapmasını bekliyor
Malatya da Er ve Baran Ailelerinin mutlu günü
Kale de 'Turna Balığı' Yarışması yoğun ilgi gördü
TGK Basın Meslek Yasasını hazırladı
Bakan Murat Kurum'un artık Malatya'da bir caddesi var
Malatya’nın Baba Yiğitleri...
Malatya'da Kuru kayısı rekoltesi 100 bin tonu aşıyor
Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Toplantısı Ankara’da tamamlandı
İngiltere'den Arapgir'e geldi, otel satın aldı
33 Yıl önce Özal'ı Yılın Devlet Adamı seçtiğimiz binada bir Malatyalı
ALTIN BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU!
13. Arguvan Türkü günleri konseri büyük ilgi gördü
Malatyalı iş insanı İbrahim Güngör vefat etti
Yeşilyurtspor, Çorluspor ile final oynayacak: 3-4
Efsane Başkan Nurettin Soykan'ı rahmetle anıyoruz
Malatya’da güzel gelişmeler yaşanıyor...
Beydağı Kayak Merkezi olur muydu?
Türkocağı Başkanından 23 Nisan da, MGC'ne Anlamlı hediye
TGK’dan, medya sektörünün sorunları ve çözüm önerileri!
Ali Haydar Bozkurt Malatya içinde bir hayal kurmaz mı?
Malatya Kernek Parkına Teleferik Geliyor
Türkiye’nin Milyarder İş Adamı Malatyalılar!
Meyvecilik Arazisi Artık Büyükşehir'in
BBC WORLD MALATYA'DA, ONAR KÖYÜ’NDE…
Vali Yavuz: Malatya'ya Bu Yıl 700 Bin Turist Bekliyoruz
Veli Ağbaba: Samimilerse Kürecik Üssünü Kapatsınlar
'Yapay zeka gazetecilerin yerini alamaz'
Malatya'da 5 Torbacı Daha Yakalandı
Alkış: Gaziantep’e Malatyalı Yatırımcılar Gidiyor
Milletvekili Babacan Gazeteciler Cemiyetini Ziyaret Etti
Zafer Partisi İl Yönetimi MGC'ni Ziyaret Etti
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Basın Evi Açtı
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenledi
Malatya Sonsöz Gazetesi 26. Yaşını Kutladı
Basın İş Kolunda Medya-İş Liderliğini Korudu
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenliyor
TGC’nin düzenlediği toplantıda işsizlik krizi tartışıldı
Gazeteciler Cemiyeti 80. Yaşında
