Ağbaba: Fişlemeye Yasal Zemin Hazırlanıyor
Siyaset, 13 Mart 2020 05:00HP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM Genel Kuruluna getirilen torba yasa içerisindeki 5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun 23. maddesinde yapılmak istenen değişikliğin örgütlenme özgürlüğüne darbe vuracağını belirterek, AKPnin fişlemeye yasal zemin hazırladığını savundu.

Plan bütçe komisyonunda kabul edilen ve TBMM genel kurul gündeminde olan bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair torba yasa teklifi ile 5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun 23. maddesinde yapılmak istenen düzenleme ile ; dernek yönetimi ve denetim kuruluna seçilenlerin, dernek üyeliğine kabul edilenlerin ve üyeliği sona erenlere ait bilgilerin mülki idare amirliğine bir ay içerisinde bildirilme zorunluluğu getiriliyor.
AĞBABA; “BUNUN ADI YASAL FİŞLEME”
Konuyu daha önce basın açıklamaları ve soru önergeleri ile gündeme getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İşçi Sendikaları, Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, AKP’nin inatla ve ısrarla ‘yasal fişleme’ den geri adım atmadığını belirterek, değişikliği sert sözlerle eleştirdi.
İSTİŞAREYE ÖNEM VERİYORLARMIŞ!
Torba Kanun Teklifinde yer alan "Dernek üyelerinin kişisel bilgilerini mülki idare amirine bildirme zorunluluğu" getirilmesini örgütlenme önünde engel olarak değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba “AKP lafa gelince sivil toplum kuruluşlarımızın gücüne inandığını, istişare süreçlerini önemsediğini söylüyor. Tüm STK’ları ilgilendiren böyle önemli bir yasa değişikliğinde hangi dernekle istişare edilmiş, kimlerin görüşü alınmıştır kamuoyuna açıklanmalıdır. Ben yaptım oldu anlayışına son verilmeli, ilgili yasa değişikliği torba yasadan mutlaka çıkarılmalıdır” ifadelerini kullandı.
BU ŞARTLARDA DERNEKLERE ÜYE OLUNUR MU?
Teklifin yasalaşması durumunda derneklerin, yaklaşık 12 milyon üyesini altı ay içinde bağlı bulundukları mülki idare amirliklerine bildirmek zorunda olduklarını kaydeden Ağbaba, “Söz konusu teklif Anayasa’da temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmamasını düzenleyen 13’ncü maddesine, dernek kurma ve üye olmayı düzenleyen 33’ncü maddesine ve dernek ile sendikalara bilgi vermeden, izin almadan üye olmayı düzenleyen 51’nci maddesine açıkça aykırı nitelikler taşımaktadır. Toplumun sesi olan derneklerin seslerini kesmeye yönelik bir adımdır. Yapılmak istenen düzenleme fişlemeye yasal zemin hazırlamaktır. Üye olmak isteyen insanları derneklerden uzaklaştıracaktır.Açıkça sivil topluma vurulan bir darbedir” ifadelerini kullandı.

Siyaset, 13 Mart 2020 05:00
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Kocası tarafından öldürülen Kadın Darende'de Toprağa Verildi

TGC Seçimini Vahap Munyar’ın Listesi Kazandı

Ali Bakan Tedavi Altına Alındı

Malatya'da Ozon tedavisi uygulanmaya başlandı

5 Çocuklu Eşini Öldüren Koca Tutuklandı

Yeşilyurt Belediyesi Cambaz Mithat'ı Getiriyor

MASKİ 6.3 Milyarlık Altyapı Yatırımı Yapıyor

BAŞKAN TAŞKIN: TALEPLERİ SAHADA DİNLİYORUZ

Geçit: Yeşilyurt'u Hemşerilerimizle Birlikte Yönetiyoruz

Vali Seddar Yavuz’un Trafik Haftası Mesajı

YENİCE MAHALLESİ’NDE İÇME SUYU ŞEBEKESİ YENİLENİYOR

'Suç Örgütüne Üye 47 Kişi Tutuklandı'

TGC Başkanlığına Vahap Munyar Yeniden Aday Oldu

Malatya'da Üniversite Güvenlik Toplantısı Yapıldı

Güney Kuşak Yolundaki çalışmalar tamamlanıyor

Battalgazi Belediyesi Rulo Çim Üretiyor

MASKİ Köylerin içme suyu ihtiyacını Sondaj Kuyularla Karşılıyor

Malatya'da 14 Torbacı Yakalandı

Hekimhanlı Öğrenciler Anıtkabiri Ziyaret Etti

Eski Milletvekili Hayvancılık İşletmesi Kurdu

Muğla Malatyalılar Derneği Kongresi Yapıldı

Yeşilyurtspor Oynamadan Kazandı: 0-3

Sahipsiz Yeni Malatyaspor'a Acıyan Yok: 0-9

Başkan Sami Er, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Yönetimine Seçildi

Mehmet Akif Ersoy Konferansına Yoğun İlgi

Taşkın: Ak Oğuz Kışlası'ndaki deprem konutları bu yıl tamamlanacak

Arguvan Stadı Bakıma Alındı

Malatya'da Arguvanlılar Derneği Kuruldu

Eski Milletvekili Hayvancılık İşletmesi Kurdu

TGC Hikmet Memduh Kızılağaç Huzurevi’nin temeli atıldı

Sadıkoğlu: Hasar tespitleri bir an evvel tamamlanmalı

Battalgazi'de Yeni Çarşı Projesi Başlıyor

Tefecilik Operasyonunda 3 Kişi Tutuklandı

MASKİ Dilek'in Kanalizasyon Sorununu Çözüyor

'Midas'ın Kulakları' adlı oyun ilgi gördü

Zirai Don Sonrası Ağaç ve Bahçe Bakımı Konferansı

Çat Barajının Suyu Azaldı, Birlik Su Kuyusu Açın Mesajı Gönderdi

Baharda alerjik rinit belirtilerini hafife almayın

Yeşilyurt'ta Sıfır Atık Mucitleri Ödüllerini Aldı
