ANADOLU’DA KÖŞE YAZARI OLMAK…

Bizden Haberler, 18 Şubat 2020 17:00

Kayseri Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti tarafından Demokrasi için Medya/ Medya için Demokrasi Projesi kapsamında düzenlenen, “Basın Evi Söyleşileri” etkinliğinin ilki yapıldı.

ANADOLU’DA KÖŞE YAZARI OLMAK…

“Anadolu’da köşe yazarı olmak..” konulu etkinliğe Haber Kayseri Gazetesi Köşe Yazarı Kadir Dayıoğlu ve Kayseri Yeni Haber Gazetesi Köşe Yazarı Hami Kıranatlıoğlu konuşmacı olarak katıldı.
İlgiyle ve seçkin bir davetli topluluğunun katılımı ile KBGC Basın Evi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğünü, KBGC Başkanı Üstün Tuncer yaptı.
KBGC Başkanı Üstün Tuncer, konuşmasında Kayseri basını hakkında bilgiler verdi ve Kayseri’nin, Ankara’nın doğusunda yer alan en önemli ve en büyük basın merkezlerinden birisi olduğunu söyledi. Demokrasilerin vazgeçilmez unsurlarından en önemlisinin basın özgürlüğü olduğuna dikkat çeken Başkan Üstün Tuncer, günümüzde yaşanan gelişmelerden örnekler vererek, demokrasilerin gelişmesi ve toplumun bütün kesimlerince benimsenmesi için özgür bir ortama ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Başkan Tuncer, etik değerlere vurgu yaparken, gazetecilerin hak ve sorumluluklarını hatırlattı. Başkan Üstün Tuncer, kamu görevi yapan gazetecilerin toplumu aydınlatma ve bilgilendirme görevlerini yerine getirebilmeleri için ekonomik ve sosyal şartlarda yeni düzenlemelere şiddetle ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Başkan Tuncer, konuşmacı olarak neden Kadir Dayıoğlu ve Hami Kıranatlıoğu sorusuna, “Her iki yazarımızda, Kayseri halkı tarafından yakından takip ediliyor. Yaşadığımız kentin ve insanlarının, ülkemizin ve dünyamızın tüm sorunlarına parmak basıp yol gösteriyor, bilgi veriyor ve aydınlatıyorlar. Küresel ısınmadan, çevre sorunlarına, şehrin imar hareketlerinden, turizm sorunlarına kadar hemen hemen her alanda araştırıyor ve yazı kaleme alıyorlar. . Kamu yöneticilerinin çalışmalarını takip ediyor, eleştiriyor ve yol gösteriyorlar. Kente ve insanlarımıza yararlı çalışmalar yapıyorlar. En şiddetli eleştirileri bile yerinde karşılanıyor, kamu yöneticileri de, zaman zaman bu iki yazarımızdan feyz aldıklarını ve çalışmalarını bu görüşler doğrultusunda düzelttiklerini ifade ediyorlar. Bu özellikleri, bu iki yazarımızı konuk etmemiz, dinlememiz için yeterlidir.. Bilgi birikimleri ve deneyimlerinden yararlanmayı arzu ettik” şeklinde cevap verdi.

Demokrasi için Medya/ Medya için Demokrasi Projesi kapsamında KBGC Basın Evi tarafından düzenlenen etkinlikte, Kayseri’nin iki önemli kalemi Kadir Dayıoğlu ve Hami Kıranatlıoğlu, öncelikle gazetecilik, yerel basın ve köşe yazarlığını masaya yatırırken, bazı anılarını da katılımcılar ile paylaştılar. Dayıoğlu, “Ben hiçbir zaman kendimi bir gazeteci gibi görmedim. Sahada çalışan gazetecilerin hakkını her zaman teslim ederim. Basın Dünyası’nda yer almak ve gazetecilerle birlikte çalışmak beni sonsuz mutlu ediyor. Ben, dünyada, ülkemde ve yaşadığım şehirde gelişen olayları değerlendiren, eleştiren ve yol gösteren bir anlayış içinde yazı yazıyorum. Şunu açıkça söylemeliyim, ben muhalif bir yazarım. Yazılarımı, bu akış içinde değerlendirebilirsiniz” dedi.
Köşe Yazarı Hami Kıranatlıoğlu ise, “Sosyal Medya’da kaleme aldığım yazılar ilgi toplamaya başlayınca, yazılı basına geçiş yaptım. Bende, muhalif bir yazarım. Yaşadığım, gördüğüm, gözlediğim yahut duyduğum her olayı araştırıyor, zaman zaman ironi yaparak, zaman zamanda, açık bir şekilde kaleme alıp okurlarıma iletiyorum. Sosyal medyada, 3-5 takipci ile başlayan okur sayım, bugün binleri, on binleri geçiyor. Okur ve takipçi sayısı arttıkça, “Bu konuda doğru yazmışım” diyor ve kalemi elime alıp yazıyor, yazıyorum. Ben, yazılarımı önce kalemle özel defterime kaydediyor, daha sonra gazeteme gönderiyorum. Baskı ve oto sansür zaman zaman ortaya çıkıyor. Ancak, köşe yazarlığı yaptığım yayın organı sahibinden her hangi bir baskı yahut telkin görmedim. Bir kez, yazımı kendi isteğimle beklettim ve araştırmamı tamamladıktan sonra geliştirerek yayınladım” diye konuştu.
İlk konuşmacı, Haber Kayseri Gazetesi Köşe Yazarı Kadir Dayıoğlu’nu dinleyelim.
“Yazarlığa ilgim, sanırım aileden ve babamdan geliyor. Evimizde, küçüksenemeyecek büyüklükte babama ait bir kütüphanemiz, lise yıllarında Kazım Yedekçioğlu gibi bir hocamız vardı. Bunların etkisi büyük oldu. Üniversite yıllarım, önemli yazarlarla birlikte geçti. O yılların usta kalemleri Ali Nihat Tarlan, Mehmet Kaplan, Yaşar Nuri Öztürk ve Hatemiler gibi isimlerle birlikte oldum. O dönemin önemli dergilerinden birisi olan Hareket Dergisi’nde hem düzeltmen, hem satış elemanı, hemen her alan da görev yaptım. Gazetelerde köşe yazarlığı hikayem, yakın dostum Anadolu Gazetesi sahibi Mustafa Yeğenağa’nın önerisi ile başladı. Okul arkadaşım ve aile dostumdu. Akşam oturmalarında kentin çeşitli sorunları üzerine tartışmalar yapar, siyasi, sosyal ve ekonomik konuları tartışmaya açardık. . Bir gün bana, “Bunları güzel güzel anlatıyorsun, tamam.. Bunları, sadece biz dinliyoruz. Bu söylediklerini kaleme alsan ve bizim gazetede yayınlansa, çok daha yararlı bir iş yapmış olursun” dedi. Yapabilir, yazabilir miyim, diye düşünürken köşe yazarlığı maceram başladı. Beni, Anadolu Haber Gazetesi ile medya havuzunun içine attılar. Ve, o günden bu yana hala yazıyor, yazıyorum.. Ben muhalif bir yazarım. Her olaya eleştirisel bir gözle ve empati yaparak bakarım. Doğruyu bulmak için eleştiriden korkmamak lazım. Kamu yöneticilerinin yerinde ben olsam, her eleştiriyi dikkate alır, düşünür, düşünürüm.
Küçük, herkesin birbirini tanıdığı bir şehirde köşe yazarlığı, gazetecilik yapmak çok çok zor. Buna rağmen, şu ana kadar herhangi bir kamu yöneticisinden, yakın çevremden, gazete patronlarından bir baskı görmedim. Kimse bana, “Şunu yaz, bunu yazma” diye telkinde bulunmadı. Hoş, benim karakterimi ve tepkimi de iyi bildikleri için bu gibi konularda bana pek yanaşmak istemezler.. Sadece bir kez, bir belediye başkanımız, “Keşke, bana bir sorsaydın, daha sonra yazsaydın” diye bir sitemde bulundu. Şunu da açıkça söylemeliyim, “Şehirde malzeme çok, ama cesaretin varsa yazabilirsin”, umarım ne demek istediğimi anlamışınızdır..”


Şimdi söz, Kayseri Haber Gazetesi Köşe Yazarı Hami Kıranatlıoğlu’nda, yerel basını ve köşe yazarlığını birde O’nun ağzından dinleyelim.
“Anadolu’da gazetecilik ve köşe yazarlığı yapmak gerçekten çok zor. Her yönü ile zor. Gazeteciliğin ne kadar zor bir meslek olduğunu, ne kadar önemli bir görev üstlendiklerini ve sorumluluklarının ne kadar ağır olduğunu, birkaç yıl önce, köşe yazarlığına başladığım günlerde öğrendim ve çok iyi anladım. Aslında, benim hikayem sosyal medyayı kullanmakla başladı. İnternet üzerinden bazı düşüncelerimi yakınarkadaşlarımla paylaşmaya başladım. Zamanla, takipçim sayısı öylesine hızla artı ki, inanın bende şaşkına döndüm. İnternet medyasının gücünü o zaman fark ettim. 3-5 kişi tarafında izlenirken, birden bire 300-500 kişi, zamanla binlerce kişi tarafından izlenmeye başladım. Çevremden, yazılarımı beğenen arkadaşlarım, gazetelere de yazmam gerektiğini söylediler. Gazeteci dostum Recep Bulut’un önerisi ile yazılı basında da yazılarım yayınlanmaya başladı. Bugün, binlerce okuru olan bir yazar konumuna geldim. Yazdıkça ve tepkileri aldıkça daha da yazmak istiyorum. Bende, muhalif bir yazarım. İnsanlar, bizden methiye beklememeli. Tabi ki, takdir edilecek olayları olduğu gibi aktarırsınız, ama, doğruya ve gerçeğe ulaşmak içinde eleştiriye şiddetle ihtiyaç duyarsınız. Eleştiri, insanı en güzel olana taşır, ben buna inanıyorum. Zaman zaman ironik yazılar kaleme alıyorum. İnsanlar, bu tip yazıları da dikkatle takip ediyor, ilgiyle okuyorlar, çok da hoşlarına gidiyor. Zaman zaman ironi yapmak., insan ruhuna çok iyi geliyor. Şaşırdığım bir konu, insanlar ironi yaparak verdiğiniz mesajları o kadar net algılıyorlar ki, bu da, yazınızın amacına ulaştığını size gösteriyor.


Ben köşe yazarlığına geç başlayanlardanım. Ancak, basına yabancı değildim. ANAP İl başkanlığı yaptığım, yönetim kurullarında görev aldığım dönemlerde, sporculuk yaşamımda gazeteciler ile hep beraber oldum. İlgim, o günlerde başladı ve son 3 yılda fiilen yazarlığa geçişime yol açtı.
Gazetecilik zor.. Kövşe yazarlığı da öyle.. Özellikle, çağımızda yaşanan hızlı gelişmeler, yazılı basını çok zor durumda bıraktı. İnternet Medyası’nın devreye girmesi, hızı, bilgiye ve habere ulaşmanın kolaylığı, yazılı basının önünde büyük bir engel olarak ortaya çıktı. Yazılı basın, bu engeli aşmak ve kendisini yaşanan hızlı teknolojik gelişime uydurması için yeni atılımlar yapmak zorundadır. Yazılı basın tabii ki, hiçbir zaman yok olmayacaktır. Ancak, ayakta kalabilmek için, teknolojik gelişimi iyi takip etmeli, kendisini bu sürece katıp, yeniliklere ayak uydurmalıdır. Aksi takdirde, çalışma koşulları daha da kötüleşebilir, traj kayıpları ve buna bağlı ekonomik kayıplar yaşanabilir. Nitekim, son dönemde yaygın basında yaşanan gelişmeler bunun açık göstergesidir. Ana akım dediğimiz yaygın medya da, büyük sermaye gücüne sahip gazeteler bile, yayın hayatına son vermektedir. Gelişmelerden yerel basının kendisini koruması hemen hemen imkansız gibi görünüyor.“


Etkinliğin, soru- cevap bölümünün ardından, katılımcılar, Kayseri Basını’na önemli önemli hizmetleri geçen Mustafa Gümüşkaynak, Nejat Çeven, Hasan Parkan, Güntaç Aktan, Fahri İkiler, Mahmut Sabah gibi isimlerin unutulmaması gerektiğini hatırlatarak, bu isimler adına özel günler düzenlenmesi isteğinde bulundular.

 

Bizden Haberler, 18 Şubat 2020 17:00

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
MGC: 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ KUTLU OLSUN

MGC: 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ KUTLU OLSUN

ANKARA – SİVAS HIZLI TRENİ 1 YAŞINDA

ANKARA – SİVAS HIZLI TRENİ 1 YAŞINDA

AKILLI ULAŞIMDA HEDEF YERLİ VE MİLLİ ULAŞIM AĞI

AKILLI ULAŞIMDA HEDEF YERLİ VE MİLLİ ULAŞIM AĞI

TSO: Esnafımız 21 metrekareye terk edilmiş durumda

TSO: Esnafımız 21 metrekareye terk edilmiş durumda

İnönü Üniversitesinde “Bahara Merhaba Şenliği”

İnönü Üniversitesinde “Bahara Merhaba Şenliği”

Ebru Etkinliğiyle Madde Bağımlılığına Dikkat Çekildi

Ebru Etkinliğiyle Madde Bağımlılığına Dikkat Çekildi

Kampüste Bahar Dinletisi Gerçekleştirildi

Kampüste Bahar Dinletisi Gerçekleştirildi

SAMİ ER: Belediyelerde Tek Patron Halkımızdır

SAMİ ER: Belediyelerde Tek Patron Halkımızdır

Malatya'da 1 Mayıs Kutlandı

Malatya'da 1 Mayıs Kutlandı

MEGSAŞ Genel Müdürlüğüne Türksoy Atandı

MEGSAŞ Genel Müdürlüğüne Türksoy Atandı

MASKİ’Yİ BU HALE NASIL GETİRDİNİZ…

MASKİ’Yİ BU HALE NASIL GETİRDİNİZ…

Babacan: Çevre Yolu Elden Geçirilecek

Babacan: Çevre Yolu Elden Geçirilecek

LÖSEV’li çocuklar yeni yaşlarını DigiZoo’da kutladı

LÖSEV’li çocuklar yeni yaşlarını DigiZoo’da kutladı

TSO Yönetimi Tam Kadro Büyükşehir'i Ziyaret Etti

TSO Yönetimi Tam Kadro Büyükşehir'i Ziyaret Etti

EVCİL HAYVAN MAMASI DERNEĞİ (PETFA) KURULDU

EVCİL HAYVAN MAMASI DERNEĞİ (PETFA) KURULDU

Hasarlı Açıl İş Merkezinin balkonları Kesildi

Hasarlı Açıl İş Merkezinin balkonları Kesildi

AĞBABA; ORTA HASARLI BİNALARIN SÜRESİ UZATILMALI

AĞBABA; ORTA HASARLI BİNALARIN SÜRESİ UZATILMALI

Fırat EDAŞ Projelendirme  Standardı Göklere Taşıdı

Fırat EDAŞ Projelendirme Standardı Göklere Taşıdı

Büyükşehir Belediyesinden Malatya Eğitimine Destek

Büyükşehir Belediyesinden Malatya Eğitimine Destek

Vatandaşın Derdi, Vekillerimizin Bültenleri...

Vatandaşın Derdi, Vekillerimizin Bültenleri...

1 Mayıs Malatya'da Kutlanacak

1 Mayıs Malatya'da Kutlanacak

Sadıkoğlu:  Büyükşehir'in Borçları için Savcıları Göreve Davet Ediyoruz

Sadıkoğlu: Büyükşehir'in Borçları için Savcıları Göreve Davet Ediyoruz

İstanbul'da Arguvan Türküleri Ses Yarışması Yapıldı

İstanbul'da Arguvan Türküleri Ses Yarışması Yapıldı

Arguvan Eski Belediye Başkanı Şimşek Vefat Etti

Arguvan Eski Belediye Başkanı Şimşek Vefat Etti

Malatya Tabip Odası Başkanlığına Dr. Sezai Demirel Yeniden Seçildi

Malatya Tabip Odası Başkanlığına Dr. Sezai Demirel Yeniden Seçildi

59. CUMHURBAŞKANLIĞI BİSİKLET TURU SONA ERDİ

59. CUMHURBAŞKANLIĞI BİSİKLET TURU SONA ERDİ

11. Arguvan Türkü Günleri Konseri İlgi Gördü

11. Arguvan Türkü Günleri Konseri İlgi Gördü

'Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar' Konferans Bildirgesi yayınlandı

'Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar' Konferans Bildirgesi yayınlandı

Vali Ersin Yazıcı’dan Fabrikalara Ziyaret

Vali Ersin Yazıcı’dan Fabrikalara Ziyaret

TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri sahiplerini buldu

TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri sahiplerini buldu

AĞBABA: TAKSİT TAKSİT SANKİ LÜTUFTA BULUNUYORLAR

AĞBABA: TAKSİT TAKSİT SANKİ LÜTUFTA BULUNUYORLAR

Cömertoğlu Muhtarlarla Bir araya Geldi

Cömertoğlu Muhtarlarla Bir araya Geldi

Kayısıda İşçi Yevmiyesi 670 Lira Olarak Belirlendi

Kayısıda İşçi Yevmiyesi 670 Lira Olarak Belirlendi

Arguvanlılar Derneğinde Kitap Söyleşisi

Arguvanlılar Derneğinde Kitap Söyleşisi

'Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar' Konferansı Yoğun İlgi Gördü

'Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar' Konferansı Yoğun İlgi Gördü

Doğanşehir Belediyesi de 42 Milyon Borçlu Çıktı

Doğanşehir Belediyesi de 42 Milyon Borçlu Çıktı

Malatya'da Mücbir Sebep 3 Ay Daha Uzatıldı

Malatya'da Mücbir Sebep 3 Ay Daha Uzatıldı

CHP Büyükşehir Belediyesinin Borçlarının İncelenmesini İstedi

CHP Büyükşehir Belediyesinin Borçlarının İncelenmesini İstedi

1950 Yılının Malatya'sı...

1950 Yılının Malatya'sı...

Tüfenkci : Çarşı inşaatlarına hız verilecek

Tüfenkci : Çarşı inşaatlarına hız verilecek