CHPDEN YURTDIŞINA KAÇANLAR İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ
Gündem, 18 Nisan 2021 15:28CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, AKPli belediyeler eliyle yurtdışına kaçarak toplu ilticada bulunan kişilerin araştırılması için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

İlk olarak Malatya Yeşilyurt Belediyesi’nde insan kaçakçılığını ortaya çıkaran CHP’li Ağbaba, daha sonra Elazığ Arıcak, Akçakiraz, Baskil, Ordu Korgan, Tokat Erbaa, Bursa Yıldırım gibi Türkiye’nin birçok ilçe belediyesinde de toplu ilticaların yapıldığını ve bu konunun Meclis tarafından araştırılması gerektiğini ifade etti.
İnsan kaçakçılığı AKP’li belediyeler eliyle tüm Türkiye’ye yayıldı
Toplu iltica skandalının Meclis tarafından tüm yönleriyle araştırılması gerektiğini ifade eden CHP’li Ağbaba, konuya ilişkin şunları söyledi:
“Geçtiğimiz hafta Malatya Yeşilyurt Belediyesinde ortaya çıkardığımız insan kaçakçılığı skandalı bugün itibariyle tüm Türkiye’nin sorunu haline geldi. Malatya’da vali yardımcısıyla dört kamu çalışanının görevden alınması, Elazığ’da Akçakiraz Belediye Başkanının itirafları, her gün ortaya çıkan yeni bilgi, belge ve haberler, durumun ne kadar vahim olduğunu gözler önüne serdi. Her gün onlarca şikâyet ve ihbar maili alıyoruz. İşin içinde ciddi meblağlarda para olduğunu, her şeyin belediye imkânları kullanılarak organize edildiğini, derneklerin ve şirketlerin paravan olarak kullanıldığını görüyoruz. Bu yasadışı uygulama AKP’li belediyeler eliyle tüm Türkiye’ye yayılmış durumda. Türk Ceza Kanununun 79. Maddesi gayet açık, ‘Türkiye’den yurtdışına insan kaçıranların hapis ve adli para cezasıyla yargılanması gerektiği’ yazıyor. Bu durumun ayrıca Meclisimiz tarafından da acilen araştırılması gerekiyor. Biz de 23 milletvekili arkadaşımızın imzasıyla Meclis Başkanlığına araştırma önergemizi vermiş bulunuyoruz. Bu konunun peşini bırakmayacağız.”
Devlet imkânları kullanılarak insan kaçakçılığı yapıldığına yönelik kanıtlar var
CHP’li Ağbaba’nın Meclis’e sunduğu araştırma önergesinde şu ifadeler yer aldı:
İçişleri Bakanlığının valiliklerden, valiliğin belediyeden, belediyenin dernekten haberi yok
“Belediye ve devlet imkanları kullanılarak yurtdışına insan kaçırıldığına dair en önemli iddiayı Malatya Yeşilyurt Belediyesi’nin Belediye Meclisi kararıyla 15-27 Eylül 2020 arasında “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek” projesi kapsamında Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği üyelerini Almanya’nın Hannover şehrine göndermesi oluşturmaktadır. Bu teknik gezi kapsamında Almanya’ya gönderilen 45 kişilik heyetten belediye başkan yardımcıları dışında 43’ünün yurda dönmediği anlaşılmıştır. Bu konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı müfettiş görevlendirmesine ve Malatya Valiliği ve ilgili belediye tarafından açıklama yapılmasına rağmen kamuoyunu tatmin edici bir yanıt alınamamıştır. Benzer şekilde, Ordu Korgan Belediyesi de 25 Temmuz-15 Ağustos 2020 tarihleri arasında yine aynı aracı şirket, isim ve amaç doğrultusunda yine Almanya’nın Hannover şehrine Korgan Muhtarlar Derneği aracılığıyla 53 kişide oluşan heyet göndermiştir. Adı geçen dernek yöneticileri, belediye tarafından “dernek üyesi” sıfatıyla yurtdışına gönderilen bu kişileri tanımadığı da yine basında yer alan haberlerde görülmüştür.”
Yüzlerce insan devletin hizmet pasaportuyla Avrupa’ya kaçırılıyor
“Aynı şekilde Elazığ Arıcak ve Baskil belediyelerinin de derneklerle yapmış olduğu proje kapsamında farklı tarihlerde onlarca dernek üyesini Almanya’ya gönderdiği ortaya çıkmıştır. Elazığ Üçocak ve Bursa Yıldırım belediyelerinde Malatya Yeşilyurt Belediyesi ile aynı yöntemle Almanya’nın değişik şehirlerine vize gerektirmeyen hizmet pasaportu/gri pasaportla yüzlerce insanın Avrupa’ya kaçırıldığı yine basında yer almıştır. Belediye aracılığıyla yurtdışına gönderilen isimler için ilgili devlet kurumlarına gri-hizmet pasaportu alındığı bilinmektedir. Dolayısıyla bu durum devlet imkanları kullanılarak yurtdışına insan kaçırıldığı iddiasını güçlendirmektedir.”
Meclis belediyelerin yurtdışı gezilerini araştırsın
“Belediyelerin amacı dışında yurtdışına görevlendirmeler yoluyla insan taşıdığı iddiası etkin bir şekilde araştırılması gereken önemli bir konudur. Bu kapsamda, devlet imkanlarının kullanılıyor olması, yurtdışına gönderilen kişilerin kimliklerinin, haklarında herhangi bir suç isnadı bulunup bulunmadığının tespit edilmesi, aracı şirketlerin hangi amaçla kurulduğu ve hangi faaliyetleri yaptığının belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu açıdan belediyelerin yurtdışı görevlendirmelerinin etkin şekilde denetlenmesi, belediyelerin amacı dışında geziler düzenleyerek insan kaçakçılığı yapılıp yapılmadığının tespiti ve işbu araştırma önergesinde yer alan iddiaların araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci Maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105’inci Maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutları ile araştırılmasını saygılarımla arz ederim.”
Gündem, 18 Nisan 2021 15:28
Yorumlar (0)

Hak-İş, 1 Mayıs'ı Basın Açıklamasıyla Kutladı

Malatya'da 1 Mayıs Kutlanıyor

Yakınca Deprem Konutlarının Fiyatı Belli Oldu

Kocası tarafından öldürülen Kadın Darende'de Toprağa Verildi

TGC Seçimini Vahap Munyar’ın Listesi Kazandı

Ali Bakan Tedavi Altına Alındı

Malatya'da Ozon tedavisi uygulanmaya başlandı

5 Çocuklu Eşini Öldüren Koca Tutuklandı

Yeşilyurt Belediyesi Cambaz Mithat'ı Getiriyor

MASKİ 6.3 Milyarlık Altyapı Yatırımı Yapıyor

BAŞKAN TAŞKIN: TALEPLERİ SAHADA DİNLİYORUZ

Geçit: Yeşilyurt'u Hemşerilerimizle Birlikte Yönetiyoruz

Vali Seddar Yavuz’un Trafik Haftası Mesajı

YENİCE MAHALLESİ’NDE İÇME SUYU ŞEBEKESİ YENİLENİYOR

'Suç Örgütüne Üye 47 Kişi Tutuklandı'

TGC Başkanlığına Vahap Munyar Yeniden Aday Oldu

Malatya'da Üniversite Güvenlik Toplantısı Yapıldı

Güney Kuşak Yolundaki çalışmalar tamamlanıyor

Battalgazi Belediyesi Rulo Çim Üretiyor

MASKİ Köylerin içme suyu ihtiyacını Sondaj Kuyularla Karşılıyor

Malatya'da 14 Torbacı Yakalandı

Hekimhanlı Öğrenciler Anıtkabiri Ziyaret Etti

Eski Milletvekili Hayvancılık İşletmesi Kurdu

Muğla Malatyalılar Derneği Kongresi Yapıldı

Yeşilyurtspor Oynamadan Kazandı: 0-3

Sahipsiz Yeni Malatyaspor'a Acıyan Yok: 0-9

Başkan Sami Er, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Yönetimine Seçildi

Mehmet Akif Ersoy Konferansına Yoğun İlgi

Taşkın: Ak Oğuz Kışlası'ndaki deprem konutları bu yıl tamamlanacak

Arguvan Stadı Bakıma Alındı

Malatya'da Arguvanlılar Derneği Kuruldu

Eski Milletvekili Hayvancılık İşletmesi Kurdu

TGC Hikmet Memduh Kızılağaç Huzurevi’nin temeli atıldı

Sadıkoğlu: Hasar tespitleri bir an evvel tamamlanmalı

Battalgazi'de Yeni Çarşı Projesi Başlıyor

Tefecilik Operasyonunda 3 Kişi Tutuklandı

MASKİ Dilek'in Kanalizasyon Sorununu Çözüyor

'Midas'ın Kulakları' adlı oyun ilgi gördü

Zirai Don Sonrası Ağaç ve Bahçe Bakımı Konferansı
