AĞBABA; 800 BİN NÜFUSLU ŞEHRİN AYIBI
Kültür & Sanat, 01 Nisan 2021 09:36CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya İl Halk Kütüphanesi 3 yıl önce yıkıldı. 800 Bin nüfuslu şehrin halk kütüphanesi 3 yıldır 2 katlı bir konakta ve kongre merkezinde hizmet vermeye çalışıyor dedi.

17 Nisan 2018’de Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arasında ‘Malatya Yeni İl Halk Kütüphanesi’ yapım için protokol imza töreni düzenlenmiş, İl Halk Kütüphanesi için belirlenen yer; Büyükşehir Belediyesi ile Sanat Merkezi arasında kalan alan olarak açıklanmıştı. Protokol töreninin ardından 10 Mayıs 2018 tarihinde Malatya Halk Kütüphanesi’nin yıkımına başlanmıştı. Aradan geçen 3 yıla yakın sürede protokolü imzalanan kütüphanenin iptal edildiği öğrenilirken, Millet Bahçesi’ne yapılan Millet Kütüphanesi’nin halk kütüphanesinin yerini alması için çaba gösteriliyor.
TÜRKİYE’DE 2 KATLI KONAKTA HİZMET VEREN TEK HALK KÜTÜPHANESİ MALATYA’DA
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya İl Halk Kütüphanesi ile ilgili “Kırk yıldır hizmet veren kütüphaneyi Beşkonaklar'da bir konağa ve Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki bir alana taşıdılar. Malatya’nın birikimini darmadağın ettiler. Her konuda açıklama yapan, “Malatya’ya prestijli kütüphane kazandıracağız” diyen, “Mevcut yer yetersizdi” diye açıklama yapan siyasetçiler madem yer yetersizdi binlerce kitabı 2 katlı bir konağa hapsettiniz. Türkiye’nin en kullanışsız halk kütüphanesi Malatya’da. Kütüphane var-mış gibi yapıyorlar” ifadelerini kullandı.
MADEM YIKTINIZ UYGUN BİNAYA TAŞISAYDINIZ. KİTAPLAR DEPOLANMIŞ HALDE
Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan ilk 100 günlük ‘İcraat Programı’ kapsamında Türkiye'deki 30 kütüphanenin millet kıraathanelerine dönüştürülmesi projesi kapsamında Sabancı Kültür Merkezi’nin de millet kıraathanesine dönüştürüldüğünü hatırlatan CHP’li Ağbaba, “Şehrin doğu bölgelerinde yaşayan binlerce öğrenci ve yurttaş Kernek Meydanı’nda yıkılan kütüphane binasının Beşkonaklar Caddesi’nde bulunan bir konağa ve Kongre Kültür Merkezi'ndeki bir alana taşınmasıyla mağdur edildi. Öğrenciler istedikleri kitaba ulaşma konusunda büyük sıkıntı yaşıyorlar. Konakta kitapları inceleme ve okuma fırsatı yok denecek kadar az. Binlerce kitap bir depo mantığı ile konağa sığdırılmaya çalışılmış. Bu ayıptan Malatya’nın kurtarılması gerekiyor. Yaşananlar Malatya’ya yakışmıyor. Madem kütüphaneyi yıktınız, bari kütüphaneye uygun bir binaya taşısaydınız. Bu kadar öngörüsüzlük fazla” dedi.
YİMPAŞ KÜTÜPHANE OLACAKTI, O DA OLMADI
CHP Milletvekili Veli Ağbaba açıklamasının devamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından YİMPAŞ’ın kullanım haklarının Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiğini, Başkan Gürkan’ın 2020 Ekim ayında binanın başta kütüphane olmak üzere kültürel tesisler olacağını açıkladığını hatırlatarak “Ancak Malatya için bir hayal kırıklığı da orada yaşandı.Kültürel tesis yapılacak denilen YİMPAŞ özel sektöre kiralanıyor. Malatya yaman çelişkilerle yönetiliyor” dedi.
HALK KÜTÜPHANESİ Mİ MİLLET KÜTÜPHANESİ Mİ?
Malatya İl Halk Kütüphanesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığına ait bir kurum olduğunu belirten Ağbaba, “Malatya Büyükşehir Belediyesi ‘Yeşil kuşak’ diye överek bitiremediği, bu uğurda İnönü Stadyumu’nu bile törenle! yıkarak tarihe geçtiği alana ‘Millet Kütüphanesi’ yaptırıyor. Yeşil kuşağın beton kuşağa dönmesi bir yana, Halk Kütüphanesinin Millet Kütüphanesi’ne dönüşmesi de dikkat çekici. Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin kütüphaneyi sahiplenen tavrı Kültür Bakanlığı'nın ise bu duruma sessiz kalması düşündürücü. Kütüphane sorunu çok bilinmeyenli bir denklem haline gelmiş durumda.” İfadelerini kullandı.
Kültür & Sanat, 01 Nisan 2021 09:36
Yorumlar (0)

'Suç Örgütüne Üye 47 Kişi Tutuklandı'

TGC Başkanlığına Vahap Munyar Yeniden Aday Oldu

Malatya'da Üniversite Güvenlik Toplantısı Yapıldı

Güney Kuşak Yolundaki çalışmalar tamamlanıyor

Battalgazi Belediyesi Rulo Çim Üretiyor

MASKİ Köylerin içme suyu ihtiyacını Sondaj Kuyularla Karşılıyor

Malatya'da 14 Torbacı Yakalandı

Hekimhanlı Öğrenciler Anıtkabiri Ziyaret Etti

Eski Milletvekili Hayvancılık İşletmesi Kurdu

Muğla Malatyalılar Derneği Kongresi Yapıldı

Yeşilyurtspor Oynamadan Kazandı: 0-3

Sahipsiz Yeni Malatyaspor'a Acıyan Yok: 0-9

Başkan Sami Er, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Yönetimine Seçildi

Mehmet Akif Ersoy Konferansına Yoğun İlgi

Taşkın: Ak Oğuz Kışlası'ndaki deprem konutları bu yıl tamamlanacak

Arguvan Stadı Bakıma Alındı

Malatya'da Arguvanlılar Derneği Kuruldu

Eski Milletvekili Hayvancılık İşletmesi Kurdu

TGC Hikmet Memduh Kızılağaç Huzurevi’nin temeli atıldı

Sadıkoğlu: Hasar tespitleri bir an evvel tamamlanmalı

Battalgazi'de Yeni Çarşı Projesi Başlıyor

Tefecilik Operasyonunda 3 Kişi Tutuklandı

MASKİ Dilek'in Kanalizasyon Sorununu Çözüyor

'Midas'ın Kulakları' adlı oyun ilgi gördü

Zirai Don Sonrası Ağaç ve Bahçe Bakımı Konferansı

Çat Barajının Suyu Azaldı, Birlik Su Kuyusu Açın Mesajı Gönderdi

Baharda alerjik rinit belirtilerini hafife almayın

Yeşilyurt'ta Sıfır Atık Mucitleri Ödüllerini Aldı

BATTALGAZİ BELEDİYESİ AMATÖR SPOR KULÜPLERİNE DESTEK VERDİ

Çekicinin Çarptığı Yaşlı Şahıs Öldü

Yeşilyurt Mehmet Akif Ersoy’u Anacak

Asım Demirkök Malatya Kent Konseyi’ne Konuk Oldu

Sahipsiz Hayvanlara Yaklaşma Eğitimleri Verildi

Türkiye İtfaiyeciler Birliği Malatya da Toplandı

İYİ Partiden Akçadağ'a Ziyaret

TGC Darıca da Huzur Evi Açıyor

Altay Kışlası’ndaki 714 İş Yerleri Teslime Hazırlanıyor

Malatya Hava Limanı Binası Yıl Sonunda Açılacak

KEMAL TAHİR VE MAZAMANOĞLU ABDULLAH
