ÇAKIR: 100 ÜLKEYE 90 BİN TON KAYISI İHRACAT ETTİK
Ekonomi, 02 Mart 2021 08:19AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, Malatya'dan 100 Ülkeye 90 bin ton kuru kayısı ihraç edilerek 266 milyon dolar döviz girdisi elde edildiğini açıkladı.

AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, Malatya Ticaret Borsası’nı ziyaret etti. Milletvekili Çakır, Lisanslı Kuru Kayısı Deposu’nun hayata geçirilmesi ile Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kayısı alımı yapmasının Malatya ekonomisi ve kayısısı için önemli olduğunu ifade etti.
Ziyarette konuşan Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, 2020 yılının kayısı, Malatya, üreticiler, ülke ve Malatya ekonomisi açısından çok verimli geçtiğini ifade ederek, "Pandemiye rağmen kuru kayısı ihracatı sağlıklı bir şekilde devam ediyor. Siyasilerimiz, 2020 yılında Lisanslı Kuru Kayısı Deposu, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) çalışmalarında bize sürekli yardımcı oldular. Bizler Malatya’da yerelde problem ve sıkıntıları milletvekillerimize sağlıklı bir şekilde iletiyoruz. Milletvekillerimizde bu konuda özellikle kayısı denilince üreticilerimizin mutlu olabilmesi için gayret gösterdiler. Milletvekilimiz Ahmet Çakır lisanslı depoların hayata geçirilmesi konusunda ciddi emekler verdi” dedi.
AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır Malatya’nın kayısıyı yüzde 85 ihraç ettiğine dikkat çekerek, “2019 yılında tonu 2 bin 400 dolara giderken, 3 bin 500 dolarlara çıkmış durumda. 100 ülkeye 90 bin ton ihracat yapmışız, karşılığında 266 milyon dolar gelir elde etmiş durumdayız. Kayısı ile ilgili yapılan hizmetlerin karşılığı gösteriyor. Lisanslı Kuru Kayısı Deposu’nun yapılması, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) kayısı alımı yapması. TMO’nun kayısı alımı ürüne ciddi bir güven, denge ve fiyat istikrarı getirdi. Ürünün çok olduğu dönemde direkt spekülatif hareketlerle taban yapan bir fiyat vardı. Üreticimizin ve kayısının geleceğini ciddi manada etkiliyordu. Toprak Mahsulleri Ofisi, şuanda depoda bulunan ürünün yaklaşık 48 tonunu burada çeşitli ambalajlama yöntemleriyle şekilleriyle, Türkiye’nin 150 noktasında bulunan, kendisine ait olan mağazalarda artık kuru kayısı satışına başladı. TMO’nun iç piyasaya kuru kayısı satışı ile iç tüketimin artmasına ve yeni pazarların kazanılmasına ciddi katkılar sağlayacak. Bu hamle kuru kayısıdaki iç tüketimi de bizim bugüne kadar sürdürebildiğimiz özellikle serbest piyasadaki satışını çok daha yeni bir yön kazandıracak” diye konuştu.
“Bu yıl hedefimiz 500 milyon dolarları bulan ülke ve Malatya bütçesine katkı sağlamasıdır” diyen Çakır, şunları kaydetti:
“Bunun içinde bütün paydaşlarımız elbirliği ile kayısıya sahip çıkması ve sorunlarına eğilmesidir. Tarım Kredi Kooperatifleri şubelerinde kayısımızın satılması için gereken çalışmaları yapacağız. Burada da kayısının satılması ile iç piyasada tüketilmesi kayısının geleceği içinde çok önemli. İç piyasada pazarında genişleyeceği anlamına gelmektedir. Kayısımız için yapılan yatırımlardan dolayı başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Ekonomi, 02 Mart 2021 08:19
Yorumlar (0)

'Göğe Yazılmış Son' Kısa Film Malatya'da Çekildi

BATTALGAZİ’DE DEĞİŞİM DEVAM EDİYOR

Dijital Dönüşüm Teknolojiden Geçiyor

İkizce ve Orduzu Yeni Alt Merkezler Olacak

İkizce ve Orduzu Yeni Alt Merkezler Olacak

Malatyalı Çağrı Avcu, Uluslararası Başarıya Ortak Oldu

Milli Boksör Hatice Akbaş, Sporcularla Buluştu

Yıldız: Demir Gidiyor Hekimhan Bakıyor

Ali Bakan'ın Sağlık Durumu İyiye Gidiyor

Kurum: Bu Yıl 79 Bin Konut ve İşyerini Teslim Edeceğiz

Elazığspor'a 23 Milyon Lira Toplandı

Sadıkoğlu: Yatırımcılarımızı Kaybediyoruz

Bakan Kurum Doğanşehir Belediyesine Desteği Açıkladı

Hak-İş, 1 Mayıs'ı Basın Açıklamasıyla Kutladı

Malatya'da 1 Mayıs Kutlanıyor

Yakınca Deprem Konutlarının Fiyatı Belli Oldu

Kocası tarafından öldürülen Kadın Darende'de Toprağa Verildi

TGC Seçimini Vahap Munyar’ın Listesi Kazandı

Ali Bakan Tedavi Altına Alındı

Malatya'da Ozon tedavisi uygulanmaya başlandı

5 Çocuklu Eşini Öldüren Koca Tutuklandı

Yeşilyurt Belediyesi Cambaz Mithat'ı Getiriyor

MASKİ 6.3 Milyarlık Altyapı Yatırımı Yapıyor

BAŞKAN TAŞKIN: TALEPLERİ SAHADA DİNLİYORUZ

Geçit: Yeşilyurt'u Hemşerilerimizle Birlikte Yönetiyoruz

Vali Seddar Yavuz’un Trafik Haftası Mesajı

YENİCE MAHALLESİ’NDE İÇME SUYU ŞEBEKESİ YENİLENİYOR

'Suç Örgütüne Üye 47 Kişi Tutuklandı'

TGC Başkanlığına Vahap Munyar Yeniden Aday Oldu

Malatya'da Üniversite Güvenlik Toplantısı Yapıldı

Güney Kuşak Yolundaki çalışmalar tamamlanıyor

Battalgazi Belediyesi Rulo Çim Üretiyor

MASKİ Köylerin içme suyu ihtiyacını Sondaj Kuyularla Karşılıyor

Malatya'da 14 Torbacı Yakalandı

Hekimhanlı Öğrenciler Anıtkabiri Ziyaret Etti

Eski Milletvekili Hayvancılık İşletmesi Kurdu

Muğla Malatyalılar Derneği Kongresi Yapıldı

Yeşilyurtspor Oynamadan Kazandı: 0-3

Sahipsiz Yeni Malatyaspor'a Acıyan Yok: 0-9
