Malatya'nın tarihi değeri Söğütlü Cami nasıl yıkıldı, Minare taşları ne oldu?

Kültür & Sanat, 01 Şubat 2020 11:30

Malatya'nın tarihi bir değeriydi Söğütlü Cami. Hatta bir zamanlar Kadınlar Hapishanesi olduğunu söyleyenlerde vardı. Avlusunda tarihi bir minare bulunurdu. Cami yenileme gerekçesiyle yıkıldı, minaresi de yok edildi.

Malatya'nın tarihi değeri Söğütlü Cami nasıl yıkıldı, Minare taşları ne oldu?

İşte Resimlerle Malatya Söğütlü Caminin yıkım hikayesi. Yazı ve Resimler Sultan Kılıç'a aittir.

1763’yılından kalma Malatya’nın merkezinde, Tüccar Pazarı ile Yemenici Çarşısı arasındaki en eski camilerden biriyken eski Söğütlü Cami, 1987 yılında ‘bile isteye’ yıktırılıyor. Eski Söğütlü camiinin resmi kayıtlarda adı Cinci Hüseyin Camii’dir. Avlusundan akan arkın kıyısında yer alan söğütlerden esinlenen halk, bu adı yakıştırarak Söğütlü Cami demeyi yeğlemiş.

 

Cami, 12 Mart 1977’de A-353 sayılı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu kararı ile tescil edilmiş.

Tescilin ardından Söğütlü Camiini Yeniden Yaptırma Derneği’nin girişimleriyle 2 Temmuz 1987’de Kültür ve Turizm Bakanlığı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulunun 3484 sayılı kararıyla eski caminin yıkımına ve hazırlanmış olan projeye göre uygulama yapılmasına onay çıkarılır. Kararın ardından kerpiçten yapılmış olan eski Söğütlü Cami minaresiyle birlikte yıktırılır.

Yalnız, eski caminin minaresi de tescillidir. Yıkım sırasında kesme taşların numaralandığını gören bir görgü tanığı, minareyi aynı taşlarla yeniden örecekler, diye umutlandığını; ama sonradan eski taşları bir daha göremediğini söylüyor.

Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğünden edindiğim bilgiye göre, tescilli eski Söğütlü camiinin minaresine ait olan yüzlerce kesme taş, Beydağı yamaçlarında yapılmakta olan bir camide kullanılmak üzere muhtara verilir. Camide kullanılmayan taşlar, insan ve doğanın yıpratmasıyla baş başa cami inşaatının yanına yığılarak terk edilir.

Eski camilerin çok kıymetli el dokuması halılarının, kitabelerinin, avizelerinin ne oluğu da ayrı bir ibret dersi ve merak konusudur.

ESKİ FOTOĞRAFLARI GELDİ

Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruyorum, eski Söğütlü Cami ile ilgili görsellere ulaşmak amacıyla. 31 Aralık 2014 tarihinde Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden yanıt alıyorum. Eski minarenin tescil, koruma ve yeniden yapımıyla ilgili kurumun Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkisinde olduğu bildirilirken Söğütlü Camii’nin yıkımından önceki halini gösteren pek çok fotoğraf içeren bir CD gönderiyorlar. Zaman siyah beyaz akarken onlarca fotoğrafta eski Söğütlü Camiinin muhteşem minaresi de kitabeleri de kayıplara karışıyor ne yazık ki…

SARI İMAM’IN TORUNU ANLATIYOR

Eski Söğütlü camiinin kitabesinde Hicri 1177 (1763) tarihinde Vilayet Âyan Reisi Hacı Bektaş’ın yardımı ile yaptırıldığı yazıyor.

“Reis-i âyan-ı vilayet Hacı Bektaş

Kılıben malını hayrata ihsan”

Malatya Âyan Reisi Hacı Bektaş Efendi’nin üçüncü kuşak torunu 1932 doğumlu Abdurrahman Bektaş; Hacı Bektaş dedesinin babasının Ali Efendi, babaannesinin Senem Hatun olduklarını, Ali Efendi dedesinin bir bacısıyla Sarıçiçek’ten Aşağışehir (Battalgazi)’e geldiklerini, Hacı Bektaş Veli soyundan geldiklerinden bu soyadını taşıdıklarını, babası Mustafa Efendinin Aşağıbağlar Mahallesindeki Sûflâ camiinin yapımında önemli katkısının olduğunu, dedesinin de Malatya’nın eski müftülerinden Sarı İmamoğlu Hacı Hüseyin Bektaş olduğunu ifade ediyor.

YENİ SÖĞÜTLÜ CAMİİNİN SORUNLARI BİTMİYOR

Taş temel üzerine kerpiçle yapılmış olan eski Söğütlü camiinin geniş avlusunun da kapsadığı alan, şimdiki Söğütlü camiye zemin oluşturuyor. Eskisinin yerine, eski caminin avlusunu, bahçesini de kapsayacak daha büyük bir cami ve bu caminin altına ve etrafına 60 civarında dükkân yapılıyor.

Caminin altına ve dört bir çevresine yaptırılan 60 civarındaki dükkân, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce kiraya veriliyor. Bunca insanın barındığı, çalıştığı altmış dükkânınsa bir tuvaletinin olmamasından yakınıyor esnaflar. Birçok kabinli bir tuvalet yaptırmış Vakıflar Bölge Müdürlüğü; ama esnaf da bu tuvaletleri ancak ücret karşılığında kullanabiliyor. Cami tuvaletinin işletme ihalesini alan şahıs, ayda 4 bin lira kira veriyormuş Vakıflar Bölge Müdürlüğüne.

 

Caminin kuzey sahanlığına batıdan otuz bir basamaklı merdivenle çıkılıyor. Bir o kadar basamak da güney cephesinde var; ama özürlü girişi, daha doğrusu özürlü asansörü yok.

Caminin altında dükkânlar olduğundan ikinci kata pek çok basamakla çıkılıyor. Özürlü girişi yok, özürlüler için asansörü yok, 1300 metre karelik toplam alanın 700 metre karesi kapalı alan; toplam 1500 kişilik bir cami.

İmam Hatip Abdullah Bilgin, İmam Hatip Mehmet Refik Metin, Müezzin Mehmet Çavunt, yazıyı hazırlamak üzere camiyi ziyarete gittiğimde tanıştığım yeni Söğütlü camiinin görevlileri.

 

SÖĞÜTLÜ CAMİ, KADINLAR HAPİSHANESİ Mİ ERKEKLER HAPİSHANESİ MİYDİ?

81 yaşındaki Çırmıhtılı (Yeşilyurt) Ahmet Partal: “Çırmıhtı’dan misafirliğe gelirdik Malatya’daki akrabalarımıza. Akrabalarımızın evi yakındı Söğütlü Cammine; oyun alanımız da doğal olarak caminin çevresiydi.

 

Ben o zamanlar ilkokula yeni başlamıştım. Eski Söğütlü Cami, kerpiç binaydı, kubbeli değil, dam şeklindeydi. Ev gibiydi. Minaresine dikkat etmemişim demek ki. Biz çocuklar için camiden çok kadınlar hapishanesi oluşu ilginçti. Ailemiz konuşurdu, orada kadınların mahpus olduklarını. Üzülerek, onlara acıyarak anlatırlardı.

 

Biz de kapının aralığından, dış duvarda bulabildiğimiz aralıklardan içeriye merakla bakardık. Avlunun ortasından bir ark geçerdi. Kernek’ten gelen suydu. Bildiğimiz toprak ark, beton değildi. Kadınların o arktan akan suda bulaşık ya da çamaşır yıkadıklarını görürdük. Yıl 1940’lar; yani İkinci Dünya Savaşı yılları. Bir süreliğine kadınlar hapishanesi olarak kullanıldığını biliyorum.”

 

Eski Söğütlü Camiinin bir süreliğine hapishane olarak kullanılmış olduğunu, cami imam hatiplerinden de öğreniyorum. Onlar da babalarından duyduklarını söylüyorlar. Hatta hapishaneden bir gece kaçan mahkûmlardan birinin Adıyaman’a doğru giderken donmuş olduğunu, mahkûmun donmuş olarak bulunduğunu büyüklerinden dinlediklerini aktarıyorlar.

 

Söğütlü camiinin yerini bağışlayan Malatya’nın eski müftülerinden Sarı İmamoğlu Hacı Hüseyin Bektaş’ın torunlarından 82 yaşındaki Abdurrahman Bektaş’ın ifadesine göre ise Söğütlü cami, çok eski yıllarda erkekler hapishanesi olarak kullanılmış. Kadınlar hapishanesi ise yıktırılan eski belediye binasının güneyinde yer alıyormuş.

 

Hüseyin Yeşil (80): Tütün, o zamanlar devletin tekelindeydi. Üretici, doğrudan satamazdı tüketiciye ya da herhangi biri, üreticiden aldığı tütünü bir başkasına satamazdı. Satarsa kaçakçı olurdu. Amcam da tütün satmış, kaçakçılıktan hapse düşmüştü.

Amcama çıkınla ekmek götürürdüm o sıralar cezaevi olarak kullanılan eski Söğütlü camiye. Eski Söğütlü cami, kerpiçten yapılmış ev gibiydi. Avlusunun etrafı çitle çevriliydi. Avlusunda ark dolusu su akardı bir de havuz vardı. Hapishanenin arkasında kunduracıların dükkânları vardı.

Kundura yapanlar, gönleri; yani derileri getirir buradaki havuzda ıslatırlardı. Burası erkekler hapishanesiydi. Bir hapishane de geçtiğimiz yıllarda yıktırılan eski belediye binasının güneyinde bulunuyordu. Eski belediye binasının güneyindeki kadınlar hapishanesi olmalı.

 

Erdoğan Altürk:  İçlerindeki tarihi halıları götürmek için iki ahşap cami vardı iki sini de yok ettiler.  Bu caminin minberini 1965’te aslına uygun olarak tamir ettim. Şu anda Eski Malatya Ulu Cami’de muazzam tarihi değeri olan oyma işçiliklidir.

Söğütlü Camiinin minaresinin tekrar yerine konulması için yıllarca uğraştım. Kernek’in dağında atılı vaziyete idi. Duyarsız ve sahipsiz memleketim…

İki ahşap cami de 1940 Alman harbinde beş yıl yedek askeri kışlası olarak kullanıldı. Mevcut olan kışla ihtiyaca cevap veremediğinde bu ahşap camiler kışlaya çevrildi. Dükkânımız yakın olduğundan yemek taşırdım.

 

 

 

Harutyun Irmak: Söz konusu Söğütlü Camiinin hapishane olduğunu biliyorum. 1940’larda ben dört yaşında iken babam sigara tabakasında kaçak sayılan tütünle yakalanınca kısa dönem ceza evinde yattı. Cezasını çekip de çıkacağı zaman babamı almaya gittiğimizde iç kısmını da görmek imkânım oldu. Yıllar sonra 1948 yılından itibaren Edison firmasını kurunca da komşuluk yaptık, yıkılıncaya kadar.

 

 

Eski Söğütlü Camiinin ahşap oyma işçiliğinin harika örneklerinden biri olduğunu, Erdoğan Altürk tarafından onarıldığını ve şu anda Eski Malatya’daki Ulu Camide olduğunu öğreniyoruz.

2014

Kültür & Sanat, 01 Şubat 2020 11:30

Yorumlar (1)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Bayram Durmuş

http://www.malatyagezi.com/eski-sogutlu-cami-hapishane-miydi/ Bu sayfada daha esaslı bilgileri, fotoğraflarıyla birlikte Sultan Kılıç vermektedir.03 Kasım 2022 11:30
Tüm Yorumları Göster
Malatya Tarım Planlaması İçin Tolplandılar

Malatya Tarım Planlaması İçin Tolplandılar

Babacan: Altay Kışlası'ndaki 714 İşyeri Teslim Edilecek

Babacan: Altay Kışlası'ndaki 714 İşyeri Teslim Edilecek

İtfaiye Daire Başkanlığına Ömer Çoban Atandı

İtfaiye Daire Başkanlığına Ömer Çoban Atandı

Battalgazi Belediyesinin de 120 Milyon Borcu Çıktı

Battalgazi Belediyesinin de 120 Milyon Borcu Çıktı

MGC: 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ KUTLU OLSUN

MGC: 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ KUTLU OLSUN

ANKARA – SİVAS HIZLI TRENİ 1 YAŞINDA

ANKARA – SİVAS HIZLI TRENİ 1 YAŞINDA

AKILLI ULAŞIMDA HEDEF YERLİ VE MİLLİ ULAŞIM AĞI

AKILLI ULAŞIMDA HEDEF YERLİ VE MİLLİ ULAŞIM AĞI

TSO: Esnafımız 21 metrekareye terk edilmiş durumda

TSO: Esnafımız 21 metrekareye terk edilmiş durumda

İnönü Üniversitesinde “Bahara Merhaba Şenliği”

İnönü Üniversitesinde “Bahara Merhaba Şenliği”

Ebru Etkinliğiyle Madde Bağımlılığına Dikkat Çekildi

Ebru Etkinliğiyle Madde Bağımlılığına Dikkat Çekildi

Kampüste Bahar Dinletisi Gerçekleştirildi

Kampüste Bahar Dinletisi Gerçekleştirildi

SAMİ ER: Belediyelerde Tek Patron Halkımızdır

SAMİ ER: Belediyelerde Tek Patron Halkımızdır

Malatya'da 1 Mayıs Kutlandı

Malatya'da 1 Mayıs Kutlandı

MEGSAŞ Genel Müdürlüğüne Türksoy Atandı

MEGSAŞ Genel Müdürlüğüne Türksoy Atandı

MASKİ’Yİ BU HALE NASIL GETİRDİNİZ…

MASKİ’Yİ BU HALE NASIL GETİRDİNİZ…

Babacan: Çevre Yolu Elden Geçirilecek

Babacan: Çevre Yolu Elden Geçirilecek

LÖSEV’li çocuklar yeni yaşlarını DigiZoo’da kutladı

LÖSEV’li çocuklar yeni yaşlarını DigiZoo’da kutladı

TSO Yönetimi Tam Kadro Büyükşehir'i Ziyaret Etti

TSO Yönetimi Tam Kadro Büyükşehir'i Ziyaret Etti

EVCİL HAYVAN MAMASI DERNEĞİ (PETFA) KURULDU

EVCİL HAYVAN MAMASI DERNEĞİ (PETFA) KURULDU

Hasarlı Açıl İş Merkezinin balkonları Kesildi

Hasarlı Açıl İş Merkezinin balkonları Kesildi

AĞBABA; ORTA HASARLI BİNALARIN SÜRESİ UZATILMALI

AĞBABA; ORTA HASARLI BİNALARIN SÜRESİ UZATILMALI

Fırat EDAŞ Projelendirme  Standardı Göklere Taşıdı

Fırat EDAŞ Projelendirme Standardı Göklere Taşıdı

Büyükşehir Belediyesinden Malatya Eğitimine Destek

Büyükşehir Belediyesinden Malatya Eğitimine Destek

Vatandaşın Derdi, Vekillerimizin Bültenleri...

Vatandaşın Derdi, Vekillerimizin Bültenleri...

1 Mayıs Malatya'da Kutlanacak

1 Mayıs Malatya'da Kutlanacak

Sadıkoğlu:  Büyükşehir'in Borçları için Savcıları Göreve Davet Ediyoruz

Sadıkoğlu: Büyükşehir'in Borçları için Savcıları Göreve Davet Ediyoruz

İstanbul'da Arguvan Türküleri Ses Yarışması Yapıldı

İstanbul'da Arguvan Türküleri Ses Yarışması Yapıldı

Arguvan Eski Belediye Başkanı Şimşek Vefat Etti

Arguvan Eski Belediye Başkanı Şimşek Vefat Etti

Malatya Tabip Odası Başkanlığına Dr. Sezai Demirel Yeniden Seçildi

Malatya Tabip Odası Başkanlığına Dr. Sezai Demirel Yeniden Seçildi

59. CUMHURBAŞKANLIĞI BİSİKLET TURU SONA ERDİ

59. CUMHURBAŞKANLIĞI BİSİKLET TURU SONA ERDİ

11. Arguvan Türkü Günleri Konseri İlgi Gördü

11. Arguvan Türkü Günleri Konseri İlgi Gördü

'Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar' Konferans Bildirgesi yayınlandı

'Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar' Konferans Bildirgesi yayınlandı

Vali Ersin Yazıcı’dan Fabrikalara Ziyaret

Vali Ersin Yazıcı’dan Fabrikalara Ziyaret

TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri sahiplerini buldu

TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri sahiplerini buldu

AĞBABA: TAKSİT TAKSİT SANKİ LÜTUFTA BULUNUYORLAR

AĞBABA: TAKSİT TAKSİT SANKİ LÜTUFTA BULUNUYORLAR

Cömertoğlu Muhtarlarla Bir araya Geldi

Cömertoğlu Muhtarlarla Bir araya Geldi

Kayısıda İşçi Yevmiyesi 670 Lira Olarak Belirlendi

Kayısıda İşçi Yevmiyesi 670 Lira Olarak Belirlendi

Arguvanlılar Derneğinde Kitap Söyleşisi

Arguvanlılar Derneğinde Kitap Söyleşisi

'Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar' Konferansı Yoğun İlgi Gördü

'Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar' Konferansı Yoğun İlgi Gördü

Doğanşehir Belediyesi de 42 Milyon Borçlu Çıktı

Doğanşehir Belediyesi de 42 Milyon Borçlu Çıktı