Kiraz: Çiftçilerimizin hacizle karşı karşıya kalmaları kabul edilemez
Ekonomi, 03 Eylul 2020 13:56Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, koronavirüs (kovid-19) sürecinde birçok sıkıntı yaşayan çiftçilerin birde haciz şoku yaşadıklarını ifade ederek, Sıkıntılı geçtiğimiz bir dönemde virüsün arttığı, çiftçilerin kazanamadığı, esnafın kazanamadığı, her geçen gün gelirlerimizin düşmüş olduğu bir dönemde, insanların zor şartlarda bir hayat mücadelesi vermiş olduğu bir dönemde çiftçilere yapılan bu uygulamayı kabul etmek mümkün değildir dedi.

Kiraz, Malatya’da birçok ilçede daha önce tarım kredi kooperatiflerine olan borçları yüzünden çiftçilerin ve kefillerin icraya verildiğini söyledi.
Pandemi döneminde birçok sıkıntıyla boğuşan çiftçilerin birde haciz şokuyla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Kiraz, “Gerek çiftçilerin gerekse kefillerin evine, bahçesine haciz konulmuş, arabasına veya traktörüne bağlama getirilmiş çiftçilerimiz bu durumdan şikayetçi. Sıkıntılı geçtiğimiz bir dönemde virüsün arttığı, çiftçilerin kazanamadığı, esnafın kazanamadığı, her geçen gün gelirlerimizin düşmüş olduğu bir dönemde, insanların zor şartlarda bir hayat mücadelesi vermiş olduğu bir dönemde çiftçilere yapılan bu uygulamayı kabul etmek mümkün değildir” değerlendirmesinde bulundu.
Kiraz, Tarım Kredi Kooperatiflerinin bir an önce bu uygulamadan vazgeçmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Tarım Kredi Kooperatiflerince yıllar önce zaten çiftçilerin ödeyemediği birçok borcu bugünkü zor şartlarda hemen çiftçiyi ve onların kefillerini kıskaca alarak tasvir etme çalışması doğru değildir. Tarım Kredi Kooperatifleri eğer tasvir etmek istiyorsa çiftçileri çağırıp uzlaşmak zorundadır. Gerekiyorsa borçların yapılandırılması, faizsiz bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Uzun süredir söylüyoruz çiftçilerin borçlarının faizlerinin anaparayı geçtiğini görüyoruz. Anaparayı geçen bu faizlerin çiftçilerin ödeme şansı kalmamıştır. Çiftçilerin borç faizlerinin mutlaka silinmesi gerekmektedir. Bunun için mutlaka hükümetin, yetkililerin bir karar alması gerekiyor.”
Tarım Kredi Kooperatiflerinin anaparaları da makul ölçüde taksitlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Kiraz, “Çiftçilerin hayatını idame ettirebilmesi için Tarım Kredi Kooperatiflerinin anaparaları uygun bir şekilde taksitlendirmesi önemli aksi takdirde borcu olan bütün çiftçilerimiz açlıkla karşı karşıya kalacaklar. Tarım Kredi Kooperatiflerinin biran önce sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Bu zor şartlarda çiftçiyi ezmekten vazgeçmelerini bekliyoruz. Uygulamalarıyla çiftçilerin önünü açan, çiftçiyi üretime teşvik eden, çiftçiye destek olan bir anlayışı geliştirmeleri gerekiyor. Birçok borcun ertelendiği bir dönem de yaşamış olduğumuz depremin ardından, pandemi süreciyle hem çiftçilerimiz hem de Malatya halkı ciddi problemler yaşıyor. Böyle bir dönemde çiftçinin hacizle karşı karşıya kalması onların gerçekten aç bırakma, onların yaşam haklarını neredeyse elinden alma anlamına geliyor ki kabul edilebilir bir şey değildir” ifadelerini kullandı.
Ekonomi, 03 Eylul 2020 13:56
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Kocası tarafından öldürülen Kadın Darende'de Toprağa Verildi

TGC Seçimini Vahap Munyar’ın Listesi Kazandı

Ali Bakan Tedavi Altına Alındı

Malatya'da Ozon tedavisi uygulanmaya başlandı

5 Çocuklu Eşini Öldüren Koca Tutuklandı

Yeşilyurt Belediyesi Cambaz Mithat'ı Getiriyor

MASKİ 6.3 Milyarlık Altyapı Yatırımı Yapıyor

BAŞKAN TAŞKIN: TALEPLERİ SAHADA DİNLİYORUZ

Geçit: Yeşilyurt'u Hemşerilerimizle Birlikte Yönetiyoruz

Vali Seddar Yavuz’un Trafik Haftası Mesajı

YENİCE MAHALLESİ’NDE İÇME SUYU ŞEBEKESİ YENİLENİYOR

'Suç Örgütüne Üye 47 Kişi Tutuklandı'

TGC Başkanlığına Vahap Munyar Yeniden Aday Oldu

Malatya'da Üniversite Güvenlik Toplantısı Yapıldı

Güney Kuşak Yolundaki çalışmalar tamamlanıyor

Battalgazi Belediyesi Rulo Çim Üretiyor

MASKİ Köylerin içme suyu ihtiyacını Sondaj Kuyularla Karşılıyor

Malatya'da 14 Torbacı Yakalandı

Hekimhanlı Öğrenciler Anıtkabiri Ziyaret Etti

Eski Milletvekili Hayvancılık İşletmesi Kurdu

Muğla Malatyalılar Derneği Kongresi Yapıldı

Yeşilyurtspor Oynamadan Kazandı: 0-3

Sahipsiz Yeni Malatyaspor'a Acıyan Yok: 0-9

Başkan Sami Er, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Yönetimine Seçildi

Mehmet Akif Ersoy Konferansına Yoğun İlgi

Taşkın: Ak Oğuz Kışlası'ndaki deprem konutları bu yıl tamamlanacak

Arguvan Stadı Bakıma Alındı

Malatya'da Arguvanlılar Derneği Kuruldu

Eski Milletvekili Hayvancılık İşletmesi Kurdu

TGC Hikmet Memduh Kızılağaç Huzurevi’nin temeli atıldı

Sadıkoğlu: Hasar tespitleri bir an evvel tamamlanmalı

Battalgazi'de Yeni Çarşı Projesi Başlıyor

Tefecilik Operasyonunda 3 Kişi Tutuklandı

MASKİ Dilek'in Kanalizasyon Sorununu Çözüyor

'Midas'ın Kulakları' adlı oyun ilgi gördü

Zirai Don Sonrası Ağaç ve Bahçe Bakımı Konferansı

Çat Barajının Suyu Azaldı, Birlik Su Kuyusu Açın Mesajı Gönderdi

Baharda alerjik rinit belirtilerini hafife almayın

Yeşilyurt'ta Sıfır Atık Mucitleri Ödüllerini Aldı
