Malatyada 29 bin yabancı ikamet ediyor.
Yaşam, 21 Ocak 2020 08:14Malatyada 29 bin yabancı ikamet ediyor. Bunlar içerisinde başta Suriyeliler olmak üzere; Afganistan, Azerbaycan, Irak, Somali ve Türkmenistan vatandaşları yer alıyor. İşlemleri, İl Göç İdaresine bağlı olarak yürütülen göçmenlerin eğitimine büyük önem verilerek, özellikle Türkçe öğrenmeleri sağlanıyor. Suç oranları ise sanılanın aksine çok düşük

Malatya’da 29 bin yabancı ikamet ediyor. Bunlar içerisinde başta Suriyeliler olmak üzere; Afganistan, Azerbaycan, Irak, Somali ve Türkmenistan vatandaşları yer alıyor. İşlemleri, İl Göç İdaresine bağlı olarak yürütülen göçmenlerin eğitimine büyük önem verilerek, özellikle Türkçe öğrenmeleri sağlanıyor. Suç oranları ise sanılanın aksine çok düşük…
Yabancı yabancı uyruklu şahısların işlemleri ise İçişleri Bakanlığına bağlı İl Göç İdaresi Müdürlüğünce yürütülüyor. İlimizde ikamet eden yabancı vatandaşlar içerisinde sadece Suriye vatandaşları geçici koruma kapsamına alınıyor. Yabancı uyruklu vatandaşlara yönelik İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından da çeşitli çalışmalar yapılıyor. Özellikle okul çağındaki çocuklara verilen Eğitim çalışmalarında misafir öğrencilerin Türkçe öğrenmelerine önem veriliyor.
SURİYELİLER HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirme çalışmalarında ise ‘Doğru Bilinen Yanlışlar’ adı altında hazırlanan broşürlerle konuyla ilgili açıklamalar yer aldı. 14 madde halinde açıklanan bilgiler içerisinde ise şu ifadeler yer aldı. Suriyelilerin suç oranları sanılanın aksine düşüktür. Suriyeliler Üniversitelere sınavsız alınmamaktadır. Suriyeliler yabancı öğrenci sınavına girerek ye da yatay geçiş yaparak özel öğrenci statüsünde Üniversitelere girebilmektedirler. Devlet tarafından Suriyelilere kira, gıda ve maddi yardım yapılmamaktadır. Bu kapsamda Türk Vatandaşları gibi Belediyelere veya SYDF’ya başvurarak şartları tutanlara yardım yapılmaktadır.
ÜLKEMİZE GELENLERİN KAYITLARI GÖÇ İDARESİ TARAFINDAN TUTULMAKTADIR
Diğer yandan ülkemize sığınan Suriyeliler İl Göç İdaresi tarafından kayıt altına alınmaktadır. Burada kendilerine Geçici Koruma ve Kimlik belgesi düzenlenmektedir. Herhangi bir şekilde devlet tarafından maaş adı altında bir yardım yapılmamaktadır. Sosyal Uyum Yardım projesi kapsamında İhtiyaç durumuna göre belirlenen yabancılara Kızılay Kart verilmekte ve aylık 120 TL yardım verilmektedir. İkamet konusunda ise Suriyeliler istedikleri yerde ikamet edemedikleri, İl Göç İdaresi kontrolünde belirlenen yerlerde ikamet edebilmektedirler. Seyahat durumları konusunda ise izinsiz ve kontrolsüz seyahat edememektedirler.
MÜLTECİLERİN OY KULLANMA HAKLARI YOKTUR
İş istihdamında öncelik veya devlet memuru olmaları konusunda ise 657 sayılı devlet memurları kanununun ilgili hükümlerine göre Türk vatandaşı olmadıklarından herhangi bir kurumda memur olarak istihdam edilmeleri söz konusu olamamaktadır. Ayrıca Oy kullanma konusunda da Anayasada Belirlenen ‘Türk Vatandaşı olmayanlar seçimde oy kullanamamaktadırlar. BU nedenle ne memur olabilmekte, ne de kamu hizmetlerinde öncelik hakkına sahip olmamaktadırlar. Halkımız arasında Suriyelilerin dilenci oldukları algısı ise doğru olmayan bilgiler arasındadır. Suriyelilere TOKİ tarafından ev verildiği iddiaları ise tamamen asılsızdır. Sağlık Hizmetlerinde ise sadece Türk vatandaşları gibi koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanmaktadırlar. Yine Suriyelilerin ücretsiz olarak tüp bebek tedavisi gördüğü iddiaları ise doğru bilinen yanlışlar arasında yer almaktadır.
SAĞLIK ALANINDA HERHANGİ BİR ÖNCELİKLERİ YOKTUR
Geçici koruma altındaki kişiler için haklar ve yükümlülükler başlığı altında Sağlık, Çalışma, Eğitim, Sosyal Yardımlar, Adli yardım, Tercüme ve Şikâyet konularında destek alabilmektedirler. Bu hizmetlerden yararlanabilmek için ise bu vatandaşların İl Göç İdaresine kayıtlı olmaları şartı aranmaktadır. Ücretsiz olarak verilen Hizmetler arasında ise şu konular yer almaktadır. Sağlık alanında ise Suriyeli vatandaşlar, Aile hekimlerine, Göçmen Sağlığı Merkezine ve Devlet Hastanelerine başvurabilmektedirler. Çalışma konusunda gelince çalışma izni olması kaydıyla, işverenlerin e-devlet üzerinden başvurmaları halinde çalışabilmektedirler. Mevsimlik tarım işçisi olmak için de Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine başvurabilirler.
EĞİTİM ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİLİYOR
Eğitimde hizmeti alabilmek için de İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine Başvurmaları gerekirken, Halk Eğitim, İŞKUR ve Belediyeler tarafından düzenlenen kurslara ücretsiz katılabilirler. Sosyal Yardım konusunda ise SYDF, Belediyeler, Türk Kızılayı ve STK’lara başvurabilirler. Adli konularda ise uluslararası hükümler ile muhatap olmaktadırlar. Ücretsiz tercüman talep etme hakkı bulunan mülteciler gerektiğinde ise başta Sosyal Destek hattı olan 183 telefonu ile birlikte 155 ve 156 numaraları telefonları da arayabilmektedirler.
MÜLTECİLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ DE VAR
Mülteci vatandaşların yükümlülükleri ise şu şekilde özetlendi. İl Göç İdaresi Müdürlüğüne Kayıt Yaptırdıktan sonra belirlenen süre içinde başvurarak imza atmaları istenmektedir. İl dışına çıkacaklar yine İl Göç İdaresi Müdürlüğünden izin belgesi almaları gerekmektedir. Doğan çocukları ve Adres değişikliklerini ise 1 ay içinde müdürlüğe bildirmeleri gerekmektedir. Çalışma ve Gayrimenkul edinme durumlarını ise 30 gün içinde kuruma bildirmeleri gerekmektedir. En önemlisi ise ülkemizde ikamet eden bütün yabancıların Türk Mevzuatına uymaları gerektiği, görevlilere istenildiğinde doğru bilgi sunmaları, gerektiği hatırlatılarak yükümlülüklere uyulmaması halinde bazı hak ve hizmetlerde sınırlanma ile karşılaşacakları hatırlatıldı.
A.Vahap Kaygusuz /SONSÖZ GAZETESİ
Yaşam, 21 Ocak 2020 08:14
Yorumlar (0)

'Suç Örgütüne Üye 47 Kişi Tutuklandı'

TGC Başkanlığına Vahap Munyar Yeniden Aday Oldu

Malatya'da Üniversite Güvenlik Toplantısı Yapıldı

Güney Kuşak Yolundaki çalışmalar tamamlanıyor

Battalgazi Belediyesi Rulo Çim Üretiyor

MASKİ Köylerin içme suyu ihtiyacını Sondaj Kuyularla Karşılıyor

Malatya'da 14 Torbacı Yakalandı

Hekimhanlı Öğrenciler Anıtkabiri Ziyaret Etti

Eski Milletvekili Hayvancılık İşletmesi Kurdu

Muğla Malatyalılar Derneği Kongresi Yapıldı

Yeşilyurtspor Oynamadan Kazandı: 0-3

Sahipsiz Yeni Malatyaspor'a Acıyan Yok: 0-9

Başkan Sami Er, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Yönetimine Seçildi

Mehmet Akif Ersoy Konferansına Yoğun İlgi

Taşkın: Ak Oğuz Kışlası'ndaki deprem konutları bu yıl tamamlanacak

Arguvan Stadı Bakıma Alındı

Malatya'da Arguvanlılar Derneği Kuruldu

Eski Milletvekili Hayvancılık İşletmesi Kurdu

TGC Hikmet Memduh Kızılağaç Huzurevi’nin temeli atıldı

Sadıkoğlu: Hasar tespitleri bir an evvel tamamlanmalı

Battalgazi'de Yeni Çarşı Projesi Başlıyor

Tefecilik Operasyonunda 3 Kişi Tutuklandı

MASKİ Dilek'in Kanalizasyon Sorununu Çözüyor

'Midas'ın Kulakları' adlı oyun ilgi gördü

Zirai Don Sonrası Ağaç ve Bahçe Bakımı Konferansı

Çat Barajının Suyu Azaldı, Birlik Su Kuyusu Açın Mesajı Gönderdi

Baharda alerjik rinit belirtilerini hafife almayın

Yeşilyurt'ta Sıfır Atık Mucitleri Ödüllerini Aldı

BATTALGAZİ BELEDİYESİ AMATÖR SPOR KULÜPLERİNE DESTEK VERDİ

Çekicinin Çarptığı Yaşlı Şahıs Öldü

Yeşilyurt Mehmet Akif Ersoy’u Anacak

Asım Demirkök Malatya Kent Konseyi’ne Konuk Oldu

Sahipsiz Hayvanlara Yaklaşma Eğitimleri Verildi

Türkiye İtfaiyeciler Birliği Malatya da Toplandı

İYİ Partiden Akçadağ'a Ziyaret

TGC Darıca da Huzur Evi Açıyor

Altay Kışlası’ndaki 714 İş Yerleri Teslime Hazırlanıyor

Malatya Hava Limanı Binası Yıl Sonunda Açılacak

KEMAL TAHİR VE MAZAMANOĞLU ABDULLAH
