Prof. Dr. İbrahim Atalay: Kayısıyı Çeşitlendirmeliyiz
Ekonomi, 17 Nisan 2025 07:22Malatya Turgut Özal Üniversitesinde “Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin Türkiye’ye Olası Etkileri” konulu seminer düzenlendi. Prof. Dr. İbrahim Atalay ise Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin Türkiye’ye Olası Etkilerine yönelik sunumunda "Kayısıyı çeşitlendirmek lazım" dedi.

Seminer, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Gündüz, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, Fırat Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Birim Koordinatörü İsa Telimen, Malatya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkan Vekili Osman Engin, Ziraat Mühendisleri Odası Müdür Yardımcısı Ekrem Öztürk, Battalgazi İlçe Müftüsü Dr. Hüseyin Vuruşkan, çok sayıda akademik ve idari personel ile öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan’ın günün anlam ve önemine yönelik konuşmalarında, “12 Nisan’da Türkiye’de bir zirai don faciasıyla karşı karşıya kaldık. Bu nedenle son günlerde gündem maddemiz, yaşanan bu zirai donda Türkiye’nin tarımsal anlamda üretiminde yaşanan zorluk ve sıkıntıların ortaya çıkardığı etkileri konuşuyoruz. Üretiminden ticaretine kadar tarımın her aşamasında görev alan herkese tekrardan çok geçmiş olsun. Son 150 yılın en büyük zirai don faciasını yaşadık. Zor bir süreç ancak bu süreçte hep beraber üniversitelerimiz, hocalarımızın bilgi birikimiyle arazide yaşadığımız zorlukları saracağız ve önümüzdeki yıla hazırlık yapacağız.” ifadelerine yer verdi.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli “12 Nisan’da yaşadığımız bu zirai don sonrasında gündemimizde de yer alan konu hakkında Prof. Dr. İbrahim Atalay hocamız sunumlarını gerçekleştirecekler. Prof. Dr. İbrahim Atalay hocamız çok iyi bir Malatyalı. Kendisinin yurt dışında çok yüksek akademik kariyer ödülleri var. Türkiye’nin coğrafyasını uluslararası platforma taşıyan bir hocamız. Yaşadığımız bu zirai donun ilimiz ve ülkemiz için ekonomik ve sosyal anlamda çok büyük zararları oldu. Ancak yapılan incelemelerle çok büyük bir panik havasına gerek olmadığı söyleniyor. Tüm üreticilerimizin, gerekli mercilerden gelen açıklamaları bekleyerek, gelecekte bu zirai donun etkilerini öğrenmeyi beklemeliyiz. Bilinçle ve ortak bir şekilde hareket ettiğimizde olumsuzlukları olumluya çevirebileceğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum.” ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. İbrahim Atalay ise Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin Türkiye’ye Olası Etkilerine yönelik sunumlarında Türkiye’deki güney ve kuzey cephelerinden, bu cephelerin yağış üretme ve düşürme potansiyeline dair bilgiler vererek, Türkiye hava atmosferinin sürekli bir değişim içerisinde olduğunu belirtti. “Dünyada iklim değişmeleri var. Günümüzde mevsimler arasındaki değişikliklere iklim değişikliği demeyi tercih etmeyiz. Örneğin Orta Avrupa’da yağışta sıcaklık değişimi azken, bizim ülkemizde sıcaklıkta olmasa bile yağışlarda değişiklikler meydana gelir. Günümüzdeki iklim değişmelerinin temel sebebi karbondioksitten dolayı oluşan gazlardır. Sanayi devrimiyle birlikte havada karbondioksit artışı var. Bundan dolayı son 135 sene içerisinde dünyada sıcaklık bölgeden bölgeye değişmekle birlikte ortalama olarak bir derecenin üzerine çıktı. Bazı bölgelerde ise düşüş yaşandı. Bundan dolayı dünyada bir değişme var.”
Dünyada soğuk-kurak ve sıcak-nemli olmak üzere iki iklim olduğunu belirten Prof. Dr. İbrahim Atalay, “Sıcaklık arttığında yağış artar. Türkiye’de yağış artışı söz konusu. Bizim yapabileceğimiz şey her türlü ihtimale karşılık hazırlıklı olmak. Kayısıyı çeşitlendirmemiz lazım. Öncelikle saha ekolojisini incelememiz lazım. Bilgi eksikliklerimizi kapatmamız lazım. Hangi alternatifleri kullanabileceğimizi değerlendirmemiz lazım.” ifadelerine yer verdi.
Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin Türkiye’ye Olası Etkileri semineri soru cevap kısmının ardından gerçekleştirilen toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Ekonomi, 17 Nisan 2025 07:22
Yorumlar (0)

'Suç Örgütüne Üye 47 Kişi Tutuklandı'

TGC Başkanlığına Vahap Munyar Yeniden Aday Oldu

Malatya'da Üniversite Güvenlik Toplantısı Yapıldı

Güney Kuşak Yolundaki çalışmalar tamamlanıyor

Battalgazi Belediyesi Rulo Çim Üretiyor

MASKİ Köylerin içme suyu ihtiyacını Sondaj Kuyularla Karşılıyor

Malatya'da 14 Torbacı Yakalandı

Hekimhanlı Öğrenciler Anıtkabiri Ziyaret Etti

Eski Milletvekili Hayvancılık İşletmesi Kurdu

Muğla Malatyalılar Derneği Kongresi Yapıldı

Yeşilyurtspor Oynamadan Kazandı: 0-3

Sahipsiz Yeni Malatyaspor'a Acıyan Yok: 0-9

Başkan Sami Er, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Yönetimine Seçildi

Mehmet Akif Ersoy Konferansına Yoğun İlgi

Taşkın: Ak Oğuz Kışlası'ndaki deprem konutları bu yıl tamamlanacak

Arguvan Stadı Bakıma Alındı

Malatya'da Arguvanlılar Derneği Kuruldu

Eski Milletvekili Hayvancılık İşletmesi Kurdu

TGC Hikmet Memduh Kızılağaç Huzurevi’nin temeli atıldı

Sadıkoğlu: Hasar tespitleri bir an evvel tamamlanmalı

Battalgazi'de Yeni Çarşı Projesi Başlıyor

Tefecilik Operasyonunda 3 Kişi Tutuklandı

MASKİ Dilek'in Kanalizasyon Sorununu Çözüyor

'Midas'ın Kulakları' adlı oyun ilgi gördü

Zirai Don Sonrası Ağaç ve Bahçe Bakımı Konferansı

Çat Barajının Suyu Azaldı, Birlik Su Kuyusu Açın Mesajı Gönderdi

Baharda alerjik rinit belirtilerini hafife almayın

Yeşilyurt'ta Sıfır Atık Mucitleri Ödüllerini Aldı

BATTALGAZİ BELEDİYESİ AMATÖR SPOR KULÜPLERİNE DESTEK VERDİ

Çekicinin Çarptığı Yaşlı Şahıs Öldü

Yeşilyurt Mehmet Akif Ersoy’u Anacak

Asım Demirkök Malatya Kent Konseyi’ne Konuk Oldu

Sahipsiz Hayvanlara Yaklaşma Eğitimleri Verildi

Türkiye İtfaiyeciler Birliği Malatya da Toplandı

İYİ Partiden Akçadağ'a Ziyaret

TGC Darıca da Huzur Evi Açıyor

Altay Kışlası’ndaki 714 İş Yerleri Teslime Hazırlanıyor

Malatya Hava Limanı Binası Yıl Sonunda Açılacak

KEMAL TAHİR VE MAZAMANOĞLU ABDULLAH
