Malatya İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplandı
Yaşam, 18 Şubat 2025 20:545199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısı Vali Seddar Yavuz Başkanlığında gerçekleştirildi.

Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan toplantıya, Vali Yavuz, Baro Başkanı Av. Onur Demez, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, ilgili kurum müdürleri, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ilgili birim müdürleri, Hayvanları Koruma Derneği Başkanı, Veteriner Hekimler Odası Başkanı ve basın mensupları katıldı.
Toplantı başlangıcında Hayvanların Korunmasının önemine değinen Vali Yavuz, “2 Ağustos 2024 tarihinde yapılan yasal düzenleme ile 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklikler yapılmış, özellikle sahipsiz köpekler için yeni bir çözüm anlayışı benimsenmiştir. Buna göre "Yakala, Kısırlaştır, Barınakta Tut, Sahiplendir" yöntemi esas alınmıştır. Bu düzenleme sayesinde sahipsiz köpeklerin sokakta başıboş kalmasının önüne geçilecek ve sahiplendirilmesi sağlanacaktır. Yeni yasa; belediyelere, hayvan sahiplerine ve kamu kuruluşlarına önemli sorumluluklar getirmektedir" dedi.
Vali Yavuz şöyle devam etti:.
"Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikleri içeren 7527 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, sahipsiz hayvanların refahını artırmaya yönelik düzenlemeler getirilmiş ve uygulama detaylandırılmıştır. Bu çerçevede hazırlanan yönetmelik, 13 Aralık 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Yönetmelik, sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolü konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı, yerel yönetimler, hayvanları koruma kurulları ve ilgili diğer kurumların görevlerini belirlemektedir. Aynı zamanda evcil hayvan sahiplenme şartları ile hayvan sahiplerinin görev ve sorumluluklarını da düzenlemektedir.
İl Hayvanları Koruma Kurulları, il sınırları içinde sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolüyle ilgili tüm işleri takip etmek, barınaklardan sahiplenilecek hayvan sayısını belirlemek, yetkili mercilerin görev dağılımını yapmak ve hayvan bakım evleri ile doğal yaşam alanlarının kapasitesini değerlendirmekle yükümlüdür. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüklerine ise hayvan bakımevleri, doğal yaşam alanları ve özel hayvan yaşam evlerinin çalışma izinlerini düzenleme ve kanun hükümlerini uygulama görevi verilmiştir.
Yerel yönetimlerin sorumlulukları daha açık bir şekilde tanımlanmıştır. İl özel idareleri, büyükşehir belediyeleri, büyükşehir ilçe belediyeleri, il belediyeleri, diğer ilçe ve belde belediyelerinin görevli olduğu belirtilmiştir. Sahipsiz hayvanların insan ve hayvan sağlığı için tehdit oluşturması durumunda, bulaşıcı ve tedavi edilemeyen hastalık taşıyan veya sahiplenilmesi yasak olan hayvanlar için Kanun’un 13. maddesi hükümleri uygulanacaktır.
Tarım ve Orman Bakanlığı, sahipsiz hayvanlarla ilgili yürütülecek iş ve işlemlere mali destek sağlayacak ve teşvik mekanizmaları oluşturacaktır. Nüfusu 25.000’in üzerinde olan belediyeler, bütçelerinin binde 5’ini sahipsiz hayvanların bakımı için ayırmakla yükümlüdür. İl Hayvanları Koruma Kurulu tarafından, bir bölgedeki sahipsiz hayvan popülasyonu kontrol altına alındığına karar verilinceye kadar, bu bütçenin hayvan bakımevi ve doğal yaşam alanlarının yapımına ayrılması zorunlu hale getirilmiştir.
Yeni düzenlemeyle benimsenen “Yakala, Kısırlaştır, Barınakta Tut, Sahiplendir” yöntemi doğrultusunda, belediyeler tarafından rehabilite edilen hayvanların refahı gözetilecek, doğal yaşam alanları oluşturulacak ve hayvan bakımevlerinin standartları belirlenmiştir.
Ayrıca, herhangi bir nedenle sahiplendiği hayvana bakamayacak durumda olan vatandaşlar için de bir çözüm getirilmiş; bu hayvanların sokağa bırakılmak yerine bakım şartları yönetmeliklerle belirlenmiş barınaklara teslim edilmesi sağlanmıştır. Böylece, yerel yönetimlere hayvan bakımevlerinin sağlıklı koşullarda hizmet vermesi için bütçe ayırma zorunluluğu getirilmiştir. Amaç, sahipsiz hayvanların sağlıklı koşullarda yaşamalarını ve sahiplendirilmelerini sağlamaktır.
Hepimizin bildiği gibi sahipsiz hayvanların kontrolsüz artışı, kamu sağlığı açısından ciddi riskler doğurmaktadır. Özellikle çocuklarımızı ve yaşlılarımızı korumak adına popülasyon kontrolü büyük önem taşımaktadır. Bu yasal düzenleme, toplum sağlığını güvence altına almak için atılmış önemli bir adımdır.
Ayrıca, bu konuda açılan idari davalarda, eğer bir sahipsiz hayvanın saldırısı sonucu bir vatandaş hayatını kaybederse, belediye başkanları ve ilçe yöneticileri hukuki sorumluluk altına girmektedir. Bu nedenle, her vatandaşımızın güvenliği bizim için önceliklidir. Aynı zamanda, hayvan refahını gözeten bir anlayışla hareket edilmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum.
Sokaklardaki hayvanların düzenli beslenmesi, sağlık hizmetlerinden yararlanması imkânsız hale gelmektedir. Bu da aslında hayvanlara iyilik yapmak değil, onları çaresiz bırakmak anlamına gelmektedir. Bu nedenle, Valiliğimiz ve İl Hayvanları Koruma Kurulu olarak bu konuyu detaylı bir şekilde ele alacağız. Şehrimizde her çocuğumuzun ve vatandaşımızın güvenle dolaşmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alacağız.
Bu hukuki düzenlemeyi bir kez daha detaylı bir şekilde açıklayacağız ve tüm belediyeler, özellikle nüfusu 25 binin üzerindeki belediyeler, sorumluluklarını yerine getirme konusunda uyarılacaktır. Gerekli tedbirleri almayan belediyeler hakkında yasal işlemler süratle gerçekleştirilecektir.
Çocuklarımızın, gençlerimizin ve tüm vatandaşlarımızın güvenle sokakta yürüyebileceği bir ortam oluşturmak için hep birlikte çalışacağımıza inanıyorum. Bu düzenleme çıkmadan önce de bu konuya dair çeşitli projeler yürüttüm ve geçmiş çalışmalarımda sahipsiz hayvanlarla ilgili çözümler üretmek için faaliyetlere katıldım.”
Toplantı, ilgili kurum temsilcilerinin yaptıkları çalışmalar hakkında kurul üyelerini bilgilendirmeleriyle devam etti. Belediye mücavir alanı dışındaki sahipsiz hayvanlar hakkındaki şikâyetlerin ve kurumlar arası koordinasyonun değerlendirildiği toplantıda, tehlike arz eden hayvanlar ile ilgili 5199 sayılı kanun çerçevesinde yapılacak iş ve işlemler görüşüldü.
Toplantıda; Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılarak 12 Aralık 2024 tarih ve 32751 sayılı Resmî Gazete’de yürürlüğe giren Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliğine ilişkin bilgilendirmeler yapıldı.
Gündemde bulunan maddelerin görüşüldüğü toplantıda, ilgili kurum temsilcileri tarafından yapılan çalışmaların anlatıldığı sunumlar ve değerlendirmelerin yapılmasıyla sona erdi.
Yaşam, 18 Şubat 2025 20:54
Yorumlar (0)

Arguvan Türkü Festivali Hazırlıkları Başladı

Ağbaba; Malatya’da yıllardır çevre felaketi yaşanıyor

Arapgir'de 'Hayır Çarşısı' Etkinliği

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN AİLE YILI ETKİNLİĞİ

Başkan Geçit, ‘Dost Meclisi’ Programına Katıldı

Sadıkoğlu: Yerinde dönüşüm destekleri yeniden değerlendirilsin

Başkan Taşkın Çevreyolu Esnafıyla Buluştu

Vitamin Cafe Cinayetlerinde Karar Çıktı

HINCA HINÇ DOLAN CEZAEVLERİ NEYİ ANLATIYOR?

Arguvanlılar Sinop'u Gezdi

Eskişehir'e Malatya'dan 26 Bin Kişi Gitti

Darende Günpınar Şelalesi Sezonu Açtı

Türk Mutfağı Haftası, Tanıtım Etkinliği Başladı

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuarı Açılıyor

Bağımlılıkla İle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplandı

Pütürge ve Doğanşehir ilçelerinde kazı yapan defineciler ile tütün bulunduran şahıslar gözaltına alındı.

AK Parti İl Başkanı Bakan Görevine Başladı

İzzetiye'de Yapılan Konut ve İşyerleri 2026'da Teslim Edilecek

Malatya'da Partilerin Son Oy Oranları:

Hüseyin Doğan Dede Vefatının 42. Yıldönümünde Anıldı

İzmir Veli Ağbaba'yı Dinliyor

Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın Öğrencilerle Buluştu

Malatyalı Öğrenci Ödül Kazandı

Malatya Turgut Özal Üniversitesi 7 Yaşında

19 Mayıs Malatya'da Coşku İle Kutlanıyor

Malatya'da Sulama Yatırımları DSİ'de Ele Alındı

1.Yeşilyurt Gençlik ve Spor Festivali Renkli Anlara Sahne Oldu!

CHP 19 Mayıs'ı Kutladı

BATTALGAZİ DE GENÇLERE SINAV MOTİVASYONU

7 Yaşına Giren Turgut Özal Üniversitesinde Emeğimiz Vardır

Malatya'da Pinhani Gençleri Coşturdu

BELEDİYESPOR FUTSAL TAKIMI AVRUPA YOLUNDA

Kapadokya’da Bisiklet Festivali heyecanı

Başkan Er: Geleceğin Malatya'sını Kuruyoruz

Yavuz: Beton Mikseri ve Kamyonlara Verilen Ceza Miktarını Açıkladı

SELÇUKLU MAHALLESİ’NE TAZİYE EVİ YAPILACAK

Geçit: Hayatımın Merkezinde Çalışmak Var

Niloya, 'Yürüyen Çalı' ile Kağıt İsrafına Dikkat Çekiyor
