'21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü' diye bir kutlama günü yok
Gündem, 21 Ekim 2024 01:29Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, “21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü” olarak kutlanan özel bir basın günü olmadığını açıkladı.

22 Ekim tarihinin, Tercüman-ı Ahval gazetesinin yayınlanmaya başladığı gün olduğunu ve basın kuruluşları ve çalışanları için başka bir anlam taşımadığını bildiren TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, yazılı açıklamasında şu bilgilere yer verdi;
“Biz gazeteciler için her yıl 3 özel gün vardır. Bunlar ülkemizde kutlanan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ve 24 Temmuz Basında Sansürün kaldırılışının yıldönümüdür. 3 Mayıs’ta da Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlanır. Bunların dışında, kimler tarafından hangi amaçla ortaya atıldığı bilinmeyen çeşitli gazetecilik günleri olduğunu duyuyor, üzülüyoruz.
Son olarak gündeme getirilen “21 Ekim Dünya Gazetecilik Günü” diye bir gün de yoktur. Bu günün dünya gazeteciliği ile bir ilgisi yoktur ve açıklama yapan çevreler ne yazık ki böyle bir kutlama günü olup olmadığını bilmeden açıklama yapmaktadır.”
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, yazılı açıklamasında gazeteciler tarafından dayanışma günü olarak kutlanan tarihlere ilişkin olarak da şu bilgileri verdi;
“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Türkiye’de 1961 yılından bu yana kutlanmaktadır. 1961-1971 yılları arasında “Çalışan gazeteciler bayramı” adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine adı, “10 Ocak Çalışan gazeteciler günü” olarak değiştirilmiştir. 4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı kanunun Resmî Gazetede yayımlanışı nedeniyle “10 Ocak” kutlama günü olmuştur.
Türk basınında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olan 24 Temmuz tarihi de mesleğimiz için dayanışma günüdür. Osmanlı İmparatorluğu zamanında çıkan tüm gazeteler sansür memurlarının kontrol ve denetiminden geçtikten sonra yayınlanıyordu. 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra bu uygulamaya son verilmesi günümüzde “sansürün kaldırılması” olarak adlandırılıyor. Bu tarih, meslektaşlarımız tarafından dayanışma günü olarak kutlanıyor.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü de, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilmiştir ve 1993 yılından beri Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak bütün dünyada kutlanmaktadır.”
Gündem, 21 Ekim 2024 01:29
Yorumlar (0)

Cübbeli Ahmet Hoca Malatya'da Cami Açılışına Katıldı

Fetiye'de Malatyalılar Gecesi Düzenleniyor

BÜYÜKŞEHİR İTFAİYESİ VATANDAŞLARI UYARDI

Yeşiltepe Eski Camii’nin açılışı Yapıldı

BAŞKAN ER LGS ÖĞRENCİLERİNE MORAL VERDİ

Malatya'da LGS Sınavına 9 Bin 770 Öğrenci katılacak

PÜTÜRGE’DE SİLAHLI KAVGA'DA 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

CHP MALATYA ÖRGÜTÜ FERDİ ZEYREK'İ ANDI

Karadağ: 200 Milyon Kaynağımız Hazır

Bugün Seçim Olsa Malatya'da Hangi Partiye Oy Verirsiniz?

Malatya'da Yeni Yapılar Kent Belleğini Yok Ediyor

Yeni Malatyaspor 50 Bin Üye Hedefliyor

Cübbeli Ahmet Hoca Kuluncak'da Cami Açılışı Yapacak

BAŞKAN ER: MALATYA İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Malatya Büyükşehire Genel Sekreter Atandı

CHP Malatya'da Ferdi Zeybek'i Anacak

Çarşı Merkez’de İlk Teslimatlar Temmuz’da Başlıyor!

BATTALGAZİ ALACAKAPI MAHALLESİ’NE YENİ PARK

Selçuk Günaydın Çorumspor ile Anlaştı

13. Darende MİDİDER Pilav Şenliği Yapılıyor

Malatya'da Pikap Trene Çarptı, Can Kaybı Yok

Derebeyleri Taraftar Gurubu Kendini Fesh Etti

Derebeyleri Taraftar Gurubu Kendini Fesh Etti

Yeni Malatyaspor Yönetimi Görev Bölümü Yaptı

Yeni Malatyaspor Sportif Direktörlüğüne Sinan Alkış Getirildi

Malatya'da 5 Bin 378 Sürücüye Ceza Kesildi

Yıldız: Ferdi başkanın ölümü bizi derinden üzdü

AVRUPA KOMİSYONU MART 2025 OTOMOTİV SEKTÖRÜ ENDÜSTRİYEL EYLEM PLANI ve OLASI ETKİLERİ

CHP'de Bayramlaşma Töreni Yapıldı

AK Parti’de Bayramlaşma Töreni Düzenlendi

Malatya Bayramlaştı

Haşim Karadağ Yeni Malatyaspor Başkanı Seçildi

Yeni Malatyaspor'da Haşim Karadağ Dönemi Başlıyor

Yeni Malatyaspor'da Murat Uçkun'da Veda Etti

12 Yaşındaki Çocuk Karakaya'da Boğuldu

Erkenek Eski Tüneli de Ulaşıma Açıldı

İNTİSAD Genel Başkanlığına Çağrı Avcu Seçildi

Malatya Valisi Yavuz, Şehitliği Ziyaret Etti

Malatya'da İhtiyaç sahiplerine 122 Milyon Lira Yardım Yapıldı
