Prof.Dr. Yalçın: 800 Yıl Önce Onar'da İpek Kozası Üretiliyordu
Gündem, 08 Eylul 2024 04:34Arapgir'in Onar Köyünde 800 Yaşında olan Büyük Ocak Cemevi etkinliklerinde konuşan Prof.Dr. Alemdar Yalçın "Onar Köyü koruma altına alınmalıdır. Şeyh Hasan İpek üreticisiydi, burada :İpek Kozası üretimi yapılıyordu" dedi.

Arapgir ilçesinde Kuruluşunun 800. Yılında Şeyh Hasan Onar Kültür ve Sanat Etkinlikleri dolayısıyla düzenlenen panelde ilgin görüşlerde ortaya atıldı.
Arapgir Samime Aydınlar Kültür Merkezi’nde, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Armağan COŞKUN’un moderatörlüğünü yaptığı, Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alemdar YALÇIN, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali YAMAN ve Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlgar BAHARLU’nun konuşmacı olarak yer aldığı “Onar Köyü ve Arapgir” konulu paneli, Arapgir Kaymakamı Fikri BADİOĞLU, Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi - Bektaşi ve Cemevi Başkanlığı Cemevi Hizmetleri Daire Başkanı Ali NARİN, Arapgir Belediye Başkanı Haluk CÖMERTOĞLU, Arguvan Belediye Başkanı Ersoy EREN, Yazıhan Belediye Başkanı Abdulvahap GÖÇER, Arapgir Belediye Başkan Yardımcıları Gürbüz BULUT, Ramazan ERDEM, Arapgir Onar Köyü Kalkındırma Tabiat Varlıklarını ve Tarihi Eserlerini Koruma Derneği Başkanı Mehmet Ali TANRIVERMİŞ, Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay AKŞAHİN, Ankara Arapgir Kalkındırma Derneği Başkanı Hüseyin ÖZDEMİR, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, Ali Kapısı Derneği Başkanı Muhsin TOPALCENGİZ ve kalabalık bir topluluk izledi.
PROF.DR YALÇIN: "ELİMDEN GELSE ONAR KÖYÜNÜ BİR CAM FANUS İÇENE ALIR KORURDUM"
Panelde konuşan Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alemdar Yalçın, tarihsel konumuyla Onar Köyünün büyük bir önemi oldupğunu belirterek "Onar Köyü tüm değerleriyle birlikte koruma altına alınmalıdır. Hatta elimden gelse burayı bir cam fanus içine almak isterdim. Köyün kurucusu Şeyh Hasan Onar, buraya gelmeden önce Özbekistan'da ipek üreticisydi. Ahmet Yesevi Kaşık ustasıydı, kaşık yapardı. Somuncubaba ekmek yapardı, fırında pişirirdi. Anadolu Horasan Erenlerinin kendilerine has meziyetleri ve sanatları vardı. İşte Şehy Hasan İpek üreticisiydi. Burada dut ağaçları yetiştirdi, dutlardan ipak kozalarını üretti, ipek kumaş üretimini yapan kişidir. Hala şu anda Özbekistan'da ipek kumaşı artarak üretilmektedir. Usta kalfa ilişkisiyle ipek üreten Şeyh Hasan işte bu köyü kurmuştur. İki çeşit dut ağacı vardır, meyve veren ve vermeyen dut ağaçları. Meyve veren dutlardan pekmez yapılırken, meyve vermeyen dutlardan ise ipek kozası üretiliyordu. Sonra meyve vermeyen dutları aşılamışlar. İpek üretiminden bahseden de olmamış. Anadoluya ipek üretimini getiren Şehy Hasandır" dedi.
Şeyh Hasan'ın bölgenin kalkınması için çalıştığını kaydeden Prof.Dr. Yalçın "Tarihsel derinlikleriyle Onar köyü her bakımdan araştırmaya ve incelenmesi gerkmektedir. Burada ipek üretimi yapıldığı dahi çoktan unutulmuştur. Oysa burası Anadolu'ya ipek kumaşı üreten bir merkezdi. Bazı belgeleri burada paylaşmak istiyorum" diye konuştu.
PROF.DR. ALİ YAMAN "BİLİMLER ARAŞTIRMALAR YAPACAK MERKEZLER KURULMALIDIR
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali YAMAN'da bölgede ve Anadolu'da bilimsel araştırmalar yapacak merkezler kurulması gerektiğini belirterek "Onar Köyü Anadolu'da örnek bir yerleşim bölgesidir. Tarihsel süreci iyi araştırılmalı ve tüm bilinmeyenlerde ortaya çıkarılmaldır. Türkmen köyü olan Onar'da çok yönli bilimsel araştırmalarda yapılmalıdır" dedi.
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Armağan COŞKUN ve Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlgar BAHARLU’da yaptıkları konuşmalarda Onar Köyünün önemine ve tarihsel yapısına değindiler.
Gündem, 08 Eylul 2024 04:34
Yorumlar (0)

Şehit Ailesine Ziyaretler Yapıldı

Malatya'da 2 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

5 Kahraman Askerimiz Şehit Oldu

Malatyalı Milletvekili Emir Sahneden Düştü

Büyükşehir Belediyesi Muharrem İftarı Verdi

Yeşilyurt'ta ‘Anne-Çocuk Okuma Grupları’ Projesi

Büyükşehir Belediyesi Kapalı Sulama Tesisi Yapıyor

Yeşilyurt Belediyesi İmar değişikliklerini Kabul Etti

Akçadağ'a 25 Yataklı Hastane Yapılıyor

Yeni Malatyaspor 'Geçmiş' Dönemleri Yargıya Taşıyacak

Koçyiğit: 200 Milyon Kaynağın Olmadığını Fark Ettik

Bayraktar: Malatya'nın Elektrik Şebekesini Yenileyeceğiz

Baraj, gölet ve sulama tesislerinde suya girilmesi yasaklandı

Çilesiz Semt Pazarına Kütüphane Kurulacak

MASKİ: İçme suyuyla Tarla ve Bahçe Sulanamaz

Gevrek: FIFA dosyalarını çözülecek noktaya getirdik

Başkan Karadağ, Adil Gevrek ile Görüşmesini Anlattı

Bakan Bayraktar Malatya'da İncelemelerde Bulundu

Malatya Şah İsmail Uçar'ı Kaybetti

Battalgazi'de Trambüs Kazası 4 Yaralı

Babacan: Tüm Hak Sahipleri Kuralara Dahil Edilecek

TOBB, Malatya'da 400 Milyona Okul Yaptırıyor

İnönü Üniversitesinin İlk Mezunları Buluştu

Gazeteci Kamuran Sezer'in Amcası Vefat Etti

MESVAK’ta Yeni Yönetim Kurulu Belli Oldu

Spor Akademisi Yaz Spor Okulları Açıldı

AĞBABA; ÜRETİCİNİN KASIMA KADAR DAYANACAK GÜCÜ YOK

Yeşilyurt’ta Geçici Elektrik Abonelik Başvuruları Başladı

Vali Yavuz : Malatya'nın Huzuru İçin Fedakarlık Ederiz

Malatya ve Çevresinde Kuvvetli Fırtına Bekleniyor

GAZETECİLİK M4D PROJESİ II. DÖNEM SONA ERDİ

Malatya Hayvan Pazarı Geçici Süreyle Kapatıldı

Flaş Haber TV'yi Malatyalı Kadın Aldı

Yeşilyurt Belediyesi Muharrem Ay'ı İftarı Verdi

TGC 2025 Sedat Simavi Ödülleri'ne başvurular başladı

Doğubeyleri Taraftarlar Derneği Kuruluyor

ŞKÖ'nün Yeri Kurtarıldı, Arazisini de Geri Verin

Malatya'da 8 Torbacı Daha Tutuklandı

Yeşilyurtlu Kadınlar Harput'u Gezdi
