İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Aral, Büyük Ödülünü Aldı
Eğitim, 05 Eylul 2024 06:48İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Songül Aral, İnönü Üniversitesini ve Malatya’yı yurtdışında tanıtmaya devam ediyor. Doç. Dr. Aral, hem European Cooperation in Science and Technology (COST) Euroweb büyük ödülünün sahibi hem de Türkiye’den tekstil alanında COST’tan üç farklı hibe almaya hak kazanan ilk üye oldu.

Projesinden bahseden Doç. Dr. Songül Aral, COST Projesi’nin kıtanın dört bir yanından araştırmacıları bir araya getirerek tekstil yoluyla Avrupa tarihini yeniden yazmayı, tekstil mirasını keşfetmeyi ve geleneksel tekstil el sanatlarını kaydetmek için farklı ve yenilikçi yaklaşımlar kullanmayı, zanaatkârları güçlendirmeyi, tekstilin ve giyimin kalıcı sosyal, ekonomik ve kültürel önemine dair yeni bir bakış açısı geliştirmeyi amaçlayan disiplinler arası bir ağ olduğunu söyledi. Aral, COST Euroweb yoluyla İnönü Üniversitesi ve Malatya özelinde Türkiye’yi Avrupa’da temsil etmenin gururunu yaşadığını dile getirdi.
Mentör- Mentee Buluşması kapsamından yönetim kurulunun teklifi ile çevrim içi derslere dönüştürülen ilk buluşmada “MENTOR' lar-Online Geleneksel Türk El Yapımı Halı Dokuma Tekniği Öğretimi İşbirliği Yoluyla Bilgi Oluşturma ve Aktarma” başlıklı iki haftalık (ilk haftası 12-16 Ağustos ve ikinci haftası 19-23 Ağustos) uygulamalı çevrim içi ders sürecini tamamladı.
19 Ağustos’taki doğum gününü ders ekranından kutlayan Doç. Dr. Songül Aral, Avrupa ile Türkiye’yi, İnönü Üniversitesini ve Malatya’yı buluşturmanın ve tanıtmanın kendisi için en güzel hediyenin olduğunu dile getirdi.
19131 numaralı COST Projesi, Avrupa üniversitelerinin bir arada yürüttüğü ve altı yabancı akademisyen temsilcisinin onay verdiği hibe kurulundan, Doç. Dr. Songül Aral’ın eğitim içerikli sürdürülebilir el sanatları proje teklifleri kabul edildi. Program kapsamında, ders katılımcılarına COST adına belge verildi.
Her COST eylemi, araştırmacıları ve yenilikçileri 4 yıl boyunca seçtikleri bir konuyu araştırmak üzere bir araya getiren disiplinler arası bir araştırma ağı kabul ediliyor. COST eylemleri genellikle akademiden, KOBİ'lerden, kamu kurumlarından ve diğer ilgili kuruluşlardan veya ilgili tarafların araştırmacılarından oluşuyor.
19131 tekstil yoluyla Avrupa mirası eyleminin 2020 Ekim ayında başladığını ve dört yıllık sürecini 2024 Ekim ayında tamamlayacaklarını söyleyen Doç. Dr. Songül Aral, süreç boyunca WG üyesi olarak çevrim içi toplantılara katıldı.
EuroWeb’in, tekstil üretiminin tarım, hayvancılık ve çevre üzerindeki kültürel ve sosyo-ekonomik etkisini ve zanaat organizasyonu ve üretiminde, ticaret, iletişim, cinsiyet ile bireysel ve kolektif kimliklerin inşasında oynadığı rolü araştırmayı amaçladığını ifade eden Doç. Dr. Songül Aral şöyle devam etti:
“EuroWeb bu nedenle yaratıcı ve yenilikçi bir ağın üyeleri olarak yeni nesil ECI'ler için disiplinler arası, sektörler arası araştırma ve eğitim sunar. Tekstiller, Avrupa maddi kültürünün temel bir bileşenidir ve bu da EuroWeb'e toplumun tüm kesimleri ve ITC dâhil olmak üzere Avrupa'nın tüm kesimleriyle iletişim ve bilgi paylaşımı için dikkate değer bir potansiyel kazandırır. Bilimsel hedef, sürdürülebilirliğe odaklanan Avrupa tarihinin tekstil tabanlı yeni bir yorumunu ortaklaşa yaratmak ve yeni nesil akademisyenleri yeni bilgi alanlarını ele almak için gereken disiplinler arası becerilerle eğitmektir.”
Son olarak Doç. Dr. Songül Aral, ödenecek olan hibenin ihtiyaç sahibi öğrencilere yemek bursu olarak aktarılması amacıyla, İnönü Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na iletileceğinin altını çizdi.
Eğitim, 05 Eylul 2024 06:48
Yorumlar (0)

'Suç Örgütüne Üye 47 Kişi Tutuklandı'

TGC Başkanlığına Vahap Munyar Yeniden Aday Oldu

Malatya'da Üniversite Güvenlik Toplantısı Yapıldı

Güney Kuşak Yolundaki çalışmalar tamamlanıyor

Battalgazi Belediyesi Rulo Çim Üretiyor

MASKİ Köylerin içme suyu ihtiyacını Sondaj Kuyularla Karşılıyor

Malatya'da 14 Torbacı Yakalandı

Hekimhanlı Öğrenciler Anıtkabiri Ziyaret Etti

Eski Milletvekili Hayvancılık İşletmesi Kurdu

Muğla Malatyalılar Derneği Kongresi Yapıldı

Yeşilyurtspor Oynamadan Kazandı: 0-3

Sahipsiz Yeni Malatyaspor'a Acıyan Yok: 0-9

Başkan Sami Er, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Yönetimine Seçildi

Mehmet Akif Ersoy Konferansına Yoğun İlgi

Taşkın: Ak Oğuz Kışlası'ndaki deprem konutları bu yıl tamamlanacak

Arguvan Stadı Bakıma Alındı

Malatya'da Arguvanlılar Derneği Kuruldu

Eski Milletvekili Hayvancılık İşletmesi Kurdu

TGC Hikmet Memduh Kızılağaç Huzurevi’nin temeli atıldı

Sadıkoğlu: Hasar tespitleri bir an evvel tamamlanmalı

Battalgazi'de Yeni Çarşı Projesi Başlıyor

Tefecilik Operasyonunda 3 Kişi Tutuklandı

MASKİ Dilek'in Kanalizasyon Sorununu Çözüyor

'Midas'ın Kulakları' adlı oyun ilgi gördü

Zirai Don Sonrası Ağaç ve Bahçe Bakımı Konferansı

Çat Barajının Suyu Azaldı, Birlik Su Kuyusu Açın Mesajı Gönderdi

Baharda alerjik rinit belirtilerini hafife almayın

Yeşilyurt'ta Sıfır Atık Mucitleri Ödüllerini Aldı

BATTALGAZİ BELEDİYESİ AMATÖR SPOR KULÜPLERİNE DESTEK VERDİ

Çekicinin Çarptığı Yaşlı Şahıs Öldü

Yeşilyurt Mehmet Akif Ersoy’u Anacak

Asım Demirkök Malatya Kent Konseyi’ne Konuk Oldu

Sahipsiz Hayvanlara Yaklaşma Eğitimleri Verildi

Türkiye İtfaiyeciler Birliği Malatya da Toplandı

İYİ Partiden Akçadağ'a Ziyaret

TGC Darıca da Huzur Evi Açıyor

Altay Kışlası’ndaki 714 İş Yerleri Teslime Hazırlanıyor

Malatya Hava Limanı Binası Yıl Sonunda Açılacak

KEMAL TAHİR VE MAZAMANOĞLU ABDULLAH
