TUDVA’da ‘'Türk Kültüründe Kadın ve Aile'’ Konuşuldu
Eğitim, 03 Ocak 2024 16:38Türk dünyasının gönüllülük esasına dayalı en büyük projesi olan Türk Dünyası Dijital Vatandaşlık Projesi (TUDVA) kapsamında verilen 6’ncı derste bu hafta “Türk Kültüründe Kadın ve Aile” konusu işlendi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hikmet Demirci, Çankırı Karatekin Üniversitesi Kurşunlu Adalet Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Perihan Gözüm, Azerbaycan Milli İllimler Akademisi Dr. Memmedova Könül Surxay Qızı ve Mersin Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğr. Gör. Gülcan Boyraz Eser’in konuşmacı olarak katıldığı çevrim içi derse Türk dünyası ülkelerinden yüzlerce kişi katılım sağladı.
İlk olarak konuşan Doç. Dr. Hikmet Demirci İslamiyet öncesi ve sonrasında Türk kültüründe ailenin ve kadının öneminden bahsetti. Ailenin ve kadının yerini İslamiyet öncesi ve sonrasında şeklinde anlatan Hikmet Demirci şunları söyledi:
“İslamiyet öncesi ve İslamiyet sonrası ele aldığımız Türk ailesinin ve kadının niçin böyle bir dönemleştirmesini yaptık. Aslında İslamiyet öncesi Türk aile tipi kültürel süreklilikle birlikte İslamiyet sonrasında da devam etmiştir ama önemli değişim ve dönüşümlerden de geçmiştir diyebiliyoruz. İslamiyet öncesi kurulan Türk devletleri ve özellikleri daha çok dağınık boy gruplarının bir başbuğu ya da han, hakan etrafında toplanan hareketli bir merkezi yapı şeklindeyken, İslami dönemde bu yapı yönetici kesiminde herhangi bir değişim olmasa da sultan, hükümdar, lider gibi isimleri alsa da kadının konumunda büyük bir değişim olduğunu söyleyebiliyoruz.”
İslamiyet öncesi Türk kültüründe kadın ve aile konusunda örnekler veren Demirci, diğer milletlerle karşılaştırmalar yaptı.
Doç. Dr. Hikmet Demirci’den sonra konuşan Öğr. Gör. Gülcan Boyraz Eser, Türk tarihinde kadınların aile kurumuna sadakatle bağlı olduğunu belirtti. Tomris Hatun, Dilşat Hatun, Nene Hatun, Kara Fatma, Kılavuz Hatice, Halide Edip, Nezahat Onbaşı, Halime Çavuş gibi Türk tarihinde iz bırakan kadınların kahramanlıklarını anlatan Gülcan Boyraz Eser, Atatürk’ün “Ey, kahraman Türk kadını sen yerde sürüklenmeyi değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Dr. Memmedova Könül Surxay Qızı da Türk kadının vatanseverliliğinin yaratılışından geldiğini dile getirerek Türk kadının savaşçı özelliğine vurgu yaptı. Dr. Memmedova Könül Surxay Qızı Dede Korkut, Manas, Battal Gazi destanlarında geçen Türk kadınlarından dinleyicilere örnekler sundu.
Dr. Öğr. Üyesi Perihan Gözüm ise Türk dünyasındaki kadınlarla ile günümüzdeki iş yaşamında kadın girişimcilerin rolünü dinleyicilerle paylaştı.
Kadınların girişimci özelliklerinin olduğunu ifade eden Perihan Gözüm “Tedirgin olmayın, yanlış mı yaptınız? Bir projeniz mi var? Kafanızda bir şeyleri gerçekleştirmek mi istiyorsunuz? Lütfen atılın, bunun önünde kimse durmasın. Çünkü bizim zaten geçmişimizde inanılmaz güzel örnekler var.” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Perihan Gözüm ayrıca kadınlardan girişimci özelliklerini tedirgin olmadan ön plana çıkarmalarını istedi.
Dersin sonunda Doç. Dr. Hikmet Demirci, Dr. Öğr. Üyesi Perihan Gözüm, Dr. Memmedova Könül Surxay Qızı ve Öğr. Gör. Gülcan Boyraz Eser dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı.
Haber: Neslihan Akar- Nihan Doğan

Eğitim, 03 Ocak 2024 16:38
Yorumlar (0)
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Basın Evi Açtı
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenledi
Malatya Sonsöz Gazetesi 26. Yaşını Kutladı
Basın İş Kolunda Medya-İş Liderliğini Korudu
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenliyor
TGC’nin düzenlediği toplantıda işsizlik krizi tartışıldı
Gazeteciler Cemiyeti 80. Yaşında
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular devam ediyor
İnönü Üniversitesinde Hedef; Araştırma Üniversitesi Olmak
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü'nde Yapay Zekâ Tartışıldı
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü Paneli
TGK: 10 Ocak Gerçek Anlamda Basın Bayramı Olmalıdır
Gazeteciler Cemiyetinden Emniyet Müdürü'ne Ziyaret
Malatya’da Kar Mesaisi: 22 Üst Geçit Yayalar İçin Güvenli Hale Getirildi
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular başlıyor
Malatya'da Okullar Bir Gün Tatil Edildi
Başkan Sami Er, Kızı Berna Nur'un Nikahını Kıydı
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü
MASKİ, HEKİMHAN’DA ALTYAPI YATIRIMLARINI TAMAMLADI
