
Dile kolay! 45-50 yıl her çeşit marangoz makinası, mobilyalar, çırçır fabrikası, torna tezgâhı, fireze, demir sökme presi, demir testere, matkap tezgâhları, dişli açmak için fireze tezgâhı, demir planya tezgâhı ile haşır neşir ol! .. 23 yıl (1965-1988) küçük sanayi sitesi kooperatifi başkanlığını yap!…
Ve birdenbire, 50 yıllık uğraş ile nasır tutmuş ellerini “Havuz başında” bol köpüklü sabun ile yıkayıp işleri, oğullarına terk ederek Halfetdin mahallesindeki konağın “kış damı” nda, sedirdeki yerini al.
Mevsim kış ise “kış damı” nda, mevsim yazsa avludaki “havuz başında, bir ayağını altına alarak bank’ın üzerine otur ve dostları bekle!
Fahri çekirdek abimizden bahsediyorum.
Babası çekirdek zade Abit dayı’dır. Abit dayı seferberlikte, o gün-ki kanunların sanatkarlara tanıdığı imkânlardan yararlanıp, “Fabrikatör Mehmet bey” in fabrikasında çalışarak askerliğini ikmal etmiştir.
Abit dayı’nın asıl mesleği marangozluktur. Pek tabii mobilyacılık da yapmaktadır. Denebilir ki Malatya’ya ilk marangoz makinasını o getirmiştir.
Atölyesi, şimdiki Şekerbank’ın yerindedir. Atölye’nin yan tarafında da bir çırçır fabrikası kurmuştur. Daha sonraları, 1937’li yıllarda “Temelli pasajı” yapılırken, Halfetdin mahallesindeki “küpeli su değirmeni” ni satın alarak, çırçır ve un değirmenini buraya nakletmiştir.
Demir-Torna işine geçmesi de, bu günlere tesadüf eder. O günlerde oğlu Fahri Çekirdek de babasının yanında çalışmaya başlamıştır. “Abimiz” önceleri marangozluğa bulaşmış, bilahare tornacılıkta karar kılmıştır…
“Çekirdek Havuz Başını mekan tutan çok dostumuz olmuşsa da bunlardan Turgut Temelli, Mehmet Vanlıoğlu, Nejat Oral, Dursun Van, Hayretdin Gülsever, Gazi Kabasakal, Hamdi Kabasakal, Vedat Bulun, Necati Aktan ecel şerbetini içip, Tanrı’nın Rahmetine kavuşmuşlardır.
Bugün ise “kış dam” nın sediri ile, havuzbaşının bankları Abdulkadir hoca, Orhan Aksoğan, Nedim Kaysıcı, Hüseyin İstanbulluoğlu, Rıfat Barış, Mehmet Kırçuval, Cahit Asilsoy, Sobacı Ömer usta, Hikmet usta, Dursun Tütüncü, Nevzat Akşit tarafından eskitilmektedir.
Malatya dışında yaşayanlardan Mustafa Kaftan, Orhan Gebeş, Mesut Parlak Nevzat Özgen, Nihat Pak, Kadir Eriş, Talat Alacahanlı, Yaşar Yetişen, Kasap Şeyho, Kemal Eser ve Adnan Işık “Çekirdek Havuz başı” nda her yaz, hiç olmazsa bir kaç tas soğuk su içerek, hasret gidermektedirler.
Kuşkusuz “Havuz başı” nın en renkli siması, Abdülkadir hoca’dır. O, Malatya’da Cumhuriyetin ilk öğretmenlerinden adeta bir “kelaynak kuşu” dur.
Fötr şapkası hafif yan yatmış, ceketi omuzunda ve bastonuna dayanarak yürür. Hoca, koyu kulüpçü olacak değil ya, koyu bir Atatürkçüdür.
Nedim Kaysıcı:
“Hoca çok yaşar… çünki Ezrail dosyasını kaybetmiş” der. Bana sorarsanız iyi ki de kaybetmiştir.
Dostları hoca’yı çok sever, o’na takılmadan edemezler. Hoca’da kendine has üslubu (!) ile onların hatırını sormaktan büyük haz duyar.
Burasının “Gediklilerinden biri de Orhan Aksoğan’dır. Mutad üzere Nedim Kaysıcı ile beraber gelir. Tanrı’nın selameti şimdi onun üzerinde olsun, Orhan Aksoğan, bizim eski “kerahet vakti” arkadaşlarımızdandır. Ben kendisini yıllar önce, bir Cumhuriyet Bayramı merasiminde, şoför esnafının temsilcisi olarak kamyon üstünde, elinde kağıt kebabı geçerken tanımıştım.
Hüseyin İstanbulluoğlu, Rıfat Barış, Mehmet Kırçuval, Cahit Asilsoy, sobacı Ömer usta da hergün “tekmil vermek” mecburiyetindedirler.
Sıcak yaz günlerinde sizi sarmısaklı hıyar cacığına, isot kızartmasına, “taze Malatya peyniri” ne ve alacalı karpızla Mulloz kavununa “buyur” ederler. Yazın da ya tava, yahut kâğıt kebabı yiyeceksiniz.
“Tava Talip usta’dan, kâğıt kebabı “Mustafa usta” dan gelecek. Afiyet olsun!
“İbrahim Baba” nın ruhuna fatiha okumayı da inşallah unutmazsınız..
“Çekirdek Havuz Başı” aynı zamanda ilginç bir müzeye de tanıklık etmektedir. Konağın “kış dam1” nda, “Wiener Kassen Fabrik” marka para kasası, “Dammichalowski” marka Rus malı duvar saati, Fransız malı 70 yılık barometre, rafda dizili Rus ve İran malı semaverler, Fransız malı gümüş tepsi, şamdan ve kristal nargile, el işi, dövme kayık sahan ve çorba taslar, Rus malı (120 yıllık) asma telefon ve masa telefonu, 150 yıllık pirinç döküm ateş mangalları, çeşitli bakır siniler, özel demirden döğme kahve kavurma tavası, Rus malı bir havan, üzerinde Uygur yazısı- olan oyma masa, krom nikel şerbet tepsisi, 157 yıllık ve 120 yıllık iki adet el yazması kuran, 70-80 senelik kök boya, Dirican ve sarı çiçek yer halısı ve yastık halıları, dişbudaktan oyma pencere kafesleri… Kış damı’ndaki koltuk ve sehpalar, 1933 yılında Abit dayı ve Fahri Çekirdek tarafından yapılmıştır.
Konağın avlusunu ise, tek taştan oyma (130×130) 120 yıllık havuzlar süslemektedir. Avlu’nun bir başka süsü de Tom’dur. Artık yaşlanmaya yüz tutmuş olan bu emektar köpek, havuzbaşı’nın devamlı ziyaretçilerine dost, yabancılara ve hırpani kılıklılara düşmandır.
Duyurulur....Adnan Işık yazısıdır...
Haber, 22 Eylul 2023 10:04
Yorumlar (0)

Yeni Malatyaspor 'Geçmiş' Dönemleri Yargıya Taşıyacak

Koçyiğit: 200 Milyon Kaynağın Olmadığını Fark Ettik

Bayraktar: Malatya'nın Elektrik Şebekesini Yenileyeceğiz

Baraj, gölet ve sulama tesislerinde suya girilmesi yasaklandı

Çilesiz Semt Pazarına Kütüphane Kurulacak

MASKİ: İçme suyuyla Tarla ve Bahçe Sulanamaz

Gevrek: FIFA dosyalarını çözülecek noktaya getirdik

Başkan Karadağ, Adil Gevrek ile Görüşmesini Anlattı

Bakan Bayraktar Malatya'da İncelemelerde Bulundu

Malatya Şah İsmail Uçar'ı Kaybetti

Battalgazi'de Trambüs Kazası 4 Yaralı

Babacan: Tüm Hak Sahipleri Kuralara Dahil Edilecek

TOBB, Malatya'da 400 Milyona Okul Yaptırıyor

İnönü Üniversitesinin İlk Mezunları Buluştu

Gazeteci Kamuran Sezer'in Amcası Vefat Etti

MESVAK’ta Yeni Yönetim Kurulu Belli Oldu

Spor Akademisi Yaz Spor Okulları Açıldı

AĞBABA; ÜRETİCİNİN KASIMA KADAR DAYANACAK GÜCÜ YOK

Yeşilyurt’ta Geçici Elektrik Abonelik Başvuruları Başladı

Vali Yavuz : Malatya'nın Huzuru İçin Fedakarlık Ederiz

Malatya ve Çevresinde Kuvvetli Fırtına Bekleniyor

GAZETECİLİK M4D PROJESİ II. DÖNEM SONA ERDİ

Malatya Hayvan Pazarı Geçici Süreyle Kapatıldı

Flaş Haber TV'yi Malatyalı Kadın Aldı

Yeşilyurt Belediyesi Muharrem Ay'ı İftarı Verdi

TGC 2025 Sedat Simavi Ödülleri'ne başvurular başladı

Doğubeyleri Taraftarlar Derneği Kuruluyor

ŞKÖ'nün Yeri Kurtarıldı, Arazisini de Geri Verin

Malatya'da 8 Torbacı Daha Tutuklandı

Yeşilyurtlu Kadınlar Harput'u Gezdi

BATTALGAZİ’DE ‘YERİNDE DÖNÜŞÜM’E 755 BAŞVURU

Malatya Iğdır Kayısısını Beğendi

ARAPGİR'DE UMKE TATBİKATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yeşilyurt'ta ‘Yerinde Dönüşüm’ İçin 683 Hak Sahibi Başvurdu

Bahçelievleri'in Yolu Asfaltlandı

Başkan Geçit, Mahmutlu'da Sorun Dinledi

Arguvan'da 'Benzin İstasyonu Korsan' İddiası

Doğanşehir Kaymakamı Sungur Göreve Başladı

Malatyalılar Fetiye'de Buluştu, Vali Halay Çekti
