ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Sivas Sanayi Mektebi Müzesi'ne Ziyaret

Sivas’ta 2021 yılında hizmete açılan asırlık yapı olan Sanayi Mektebi Müzesini Sivas Turizm Derneği ziyaret etti. 

13 Eylul 2023 07:55
Sivas Sanayi Mektebi Müzesi'ne Ziyaret

Sivas Turizm Derneği Başkanı Gazeteci Hakan Bakar, Dernek Genel Sekreteri Osman Nuri Kesici ile birlikte Sivas Gazeteciler Derneği Başkanı Orhan Üngör, Sanayi Mektebi Müzesini gezerek müzedeki genel dokunun herkes tarafından gezilerek tarihi bir yolculuğa çıkmaları açısından önemli bir müze olduğunun altını çizdiler.

“Asırlık Yapı Sizleri Geçmişe Götürecek”

Müze hakkında kısa bir bilgi paylaşan Sivas Turizm Derneği Başkanı Gazeteci Hakan Bakar, “Sanayi Mektebi Müzesi, Osmanlı dönemi padişahlarından 2. Abdülhamid döneminde Vali Reşit Akif Paşa tarafından 1902 yılında yetim çocuklar başta olmak üzere 5 ila 13 yaş arasındaki çocukların hayata kazandırılmaları ve meslek sahibi olmaları açısından, "Hamidiye Sanayi Mektebi" olarak inşa edilmiş. Mektep, o yıllarda 59 yıl boyunca çocukların meslek sahibi olmaları yönünde hizmet verdikten sonra, 1961 yılında ise yarı açık kadın cezaevine dönüştürülmesiyle birlikte 58 yıl boyunca da cezaevi olarak kullanıldıktan sonra, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Cazibe Merkezleri Destekleme Programından aktarılan bütçeyle Sivas Valiliği tarafından 2019 yılında özgün mimarisi korunarak restorasyon çalışması yapılan asırlık yapı, 2021 yılında Sanayi Mektebi Müzesi olarak ziyarete açıldı. Asırlık yapının içerisinde geçmiş yıllarda verilen hizmetler, Sivas’a ait çeşitli el emeği ürünler, Sivas Halısı ve tezgahları ile birlikte yarı açık kadın cezaevi iken genel dokunun korunması ile ziyaretçilerine hizmet etmekte. Sanayi Mektebi Müzesinin bir bölümünde ise unutulmaya yüz tutmuş meslekleri işin ustaları günümüze taşımak adına gönüllü kursiyerlere öğretmeye çalışarak meslekleri yaşatmaya çalışıyorlar.” şeklinde ifade etti.

Hem Sivaslıların hem de şehri gezmeye gelenlerin mutlaka ziyaret etmeleri gereken yerler arasında olduğunu da dile getiren Başkan Bakar, “yaz sezonunda gurbetçiler ve YHT ile Ankara’dan Sivas’a gelenler başta olmak üzere şehrin birçok tarihi eserlerini ziyaret ederek keyifli bir şekilde yaşadıkları yerlere dönmekteler. Tabi biz yaz ayları kadar diğer aylarda da Sivas'ın bir başka güzel olduğunu belirtmek isterim. Vakti zamanı olan herkesi Cumhuriyet şehri Sivas’a davet ederim.” İfadelerine yer verdi.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.