ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Saadet Partisi'nden Malatya'da orta hasarlı bina tepkisi!

Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mustafa Canbay, net bir açıklamanın olmadığını ve bilimin ışığında verilerin değerlendirilerek kurtarılabilir binaların güçlendirilmesi gerektiğini savundu. 

11 Eylul 2023 08:01
Saadet Partisi'nden Malatya'da orta hasarlı bina tepkisi!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gerçekleştirilen hasar tespit çalışmaları sonrası Malatya’da 12 bini aşkın orta hasarlı konutun olduğu ortaya çıktı. Depremin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen orta hasarlı binaların akıbeti belli olmadı. 7269 sayılı kanuna göre Orta Hasarlı Binalar için hak sahiplerinin 6 aylık bir kıs süresi kaldı. Güçlendirme yapılmayan binalar bu süre sonrası kanuna göre yıkılacak.

Malatya’da devam eden bu belirsizliğe ilk tepki Saadet Partisi İl Başkanı Mustafa Canbay’dan geldi. Başkan Canbay, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner ve Yeni Malatya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Bektaş Karaduman’a gerçekleştirdiği ziyarette orta hasarlı binaların durumuna değindi.

Canbay; ”Bu belirsizlik bizlerin de canını sıkıyor. Baktığınız zaman herkes konuşuyor ama asıl konuşması gereken Mimar ve Mühendisler odası veya diğer kuruluşlar veya bizler. Depremle birlikte birçok koordinasyon kuruldu, toplantılar yapıldı ve biz hiçbirine çağırılmadık. Muhakkak muhalefetinde bir fikri olacaktır, muhalefetinde önerileri olacaktır. Ama buraya bakıldığında tamamen iktidarın milletvekilleri konuşuyor veya belediye başkanları konuşuyor ama işin uzmanı olan üniversitedeki hocalar olsun veya mimarlar odası olsun mühendisler odası olsun ne bunların fikirleri önemseniyor ne de konuşturuluyor. Neticede teknolojinin en üst seviye de olduğu bir zamanda yaşıyoruz. Orta hasarlı binalar niye yıkılsın! Ben açıkçası en baştan itibaren yapılan kontrollerin bile hatalı olduğunu defalarca her yerde dile getirdim. Bu zamana kadar medya ile bir araya gelemedik ve dile getiremedik. Birçok orta hasarlı binalar var bunlar teknoloji ile güçlendirilebilecekken yani bir milletvekilinin çıkıp 'binaları yıkma kararı aldık' demesi hangi bilime hangi teknolojiye dayanır.  Bu binalar yeni teknoloji ile yapılmışsa bunun üzerini çizmek lazım. Binalar birinci derece deprem bölgesine göre yapılmışsa eğer betonlar hazır beton ve kontroller tamamen sağlam olarak yapılmışsa ve binalar bu şekilde orta hasar almışsa bunlar çok rahat şekilde güçlendirilir.” Dedi.

Yerinde dönüşüm projesini de değerlendiren Başkan Canbay; ”Maliyetler çok yüksek millet bunu da karşılayamıyor. Yerinde dönüşüm diye bir şey söylediler onunla ilgili halen yönetmelik bekliyoruz. Sadece bildiğimiz 1 milyon 200 civarında para verilecek bu paranın 500 bini hibe geri kalanı kredi şeklinde olması. Bina yüksekliğinden dolayı yıkılmadı ki Malatya'nın en yüksek yapıları merkez de bulunan LC Waikiki binası ve birkaç otel hafif hasarla atlatmış. Binanın yüksekliğinden dolayı sorun yaşanmıyor. Bu konunu oturulup konuşulması ve ince elenip sık dokunulması lazım. Biz dedik biz yaptık oldubittiye getirmemek lazım. Burada ticaret odasının esnaf odasının mimarlar odası veya kesinlikle muhalefetin hiç olmasa çağırılıp fikirlerin alınmasını isterdik. Belki sizlere doğru fikir sunacağız. Ben orta hasarlı binaların güçlendirilip tekrardan ekonomiye kazandırılmasından yanayım. Zemin +4 e ve zemin +5e takılmasınlar açıkçası. Yapıları 7 katlı yapsınlar Allah’ın izniyle yeni sistemle sağlam şekilde yapılmasıyla sorun olmayacaktır.” Diye konuştu. 

Haber: Yeni Malatya Gazetesi

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.