ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya Şehir Merkezine Binlerce Fore Kazık Çakılacakmış...

"Sağlam olmadığı ve altı su olduğu gerekçesi ile deprem sonrası sürekli tartışma konusu olan Malatya şehir merkezi için çözüm bulundu" diye haberi manşetten vermiş Sonsöz Gazetesi. Malatya kent merkezine yapılacak işyerlerini sağlam zemine oturtmak için 10 binden fazla fore kazık çakılacakmış. 

07 Eylul 2023 00:53
Malatya Şehir Merkezine Binlerce Fore Kazık Çakılacakmış...

Sağlam olmadığı ve altı su olduğu gerekçesi ile deprem sonrası sürekli tartışma konusu olan kent merkezi için çözüm bulundu. İncelemeler sonucu kent merkezi yeniden inşa edilirken ticari alanların yapılacağı 220 bin metrekare alana 10 bin fore kazık yerleştirilecek. Böylelikle kentin çarşısı hem taşınmamış olacak hem de daha sağlam bir zemin üzerine inşa edilmiş olacak.

Malatya’da depremden sonra en çürük yerin şehrin merkezi olduğu belirtilmiş ve şehir merkezinde kazı çalışması yapılan bir çok yerden su çıkışının olduğu da görülmüştü. Şehir merkezinde daha önceden fore kazık üzerine yapılan bazı binalar önemli hasar almadığı görülmüştü.

Yeniden ayağa kaldırılması planlanan Malatya şehir merkezinde zemin kötü olduğu için, yeni yapılacak ticari alanlar fore kazık üzerine inşa edilecek.

220 BİN METRE KARE ALANDA 10 BİN FORE KAZIK UYGULANACAK

Malatya merkezinde 220 bin metrekare alanda 5 bin bağımsız bölümün yapılacağını belirten Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Latif Okyay, “ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından şehir merkezine yapılması planlanan 220 bin metrekare alanda yaklaşık 5 bin bağımsız bölüm yapılacak olup en az 10 bin fore kazık çalışması yapılacaktır” diye ifade etti.

15 METRE UZUNLUĞUNDA 80 CM GENİŞLİĞİNDE

Şehir merkezindeki yapıların temelinde sağlam zemine ulaşılıncaya kadar fore kazık uygulanacak, sadece bakırcılar çarşısında bin civarında beton kazıklar üzerine yapılar inşa edilecek. Yerin 15 metre derinliğine kadar ulaştırılması planlanan kazıkların genişliği ise 80 santimetre olacak.

10 bin fore kazığın yapılacağı yerler, Malatya merkezinde yer alan ve ticari faaliyetlerin yoğun olduğu; Akpınar, Yenihamam, Halfetin Mahalleleri içerisinde yer alacak.

FORE KAZIK NEDİR?

Fore kazık daha çok sağlam zemini olmayan zeminlerde kullanılan bir makina yardımıyla kazılarak sonradan içerisine demir donatı yerleştirilerek beton dökülen işlemdir. 65 ile 120 santim arasında ebatlarda uygulanmaktadır.

Kaynak: Sonsöz Gazetesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.