ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Okullar Açıldı, Servisçiler Beklentilerini Açıkladı…

Deprem bölgesi olan Malatya'da okullar açıldı. Öğrenciler bugün uyum haftası eğitimi almaya başladı. Peki öğrenciler sağlam olan okullara servislerle mi gidiyor? Servisçilerin en büyük sorunu bu dönemde ne? Servisçilerin beklentileri nelerdir? Röportaj; Abdulvahap Kaygusuz 

04 Eylul 2023 22:39
Okullar Açıldı, Servisçiler Beklentilerini Açıkladı…

Malatya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Odası Başkanı Mesut İnce, 2023-2024 eğitim yılına ilişkin malatyasonsoz.com.tr muhabirinin sorularını yanıtladı. İşte röportaj:

Sayın Başkan, 2023-2024 eğitim yılı başladı. Öğrenci taşımacılığına yönelik esnafınızın beklentileri nelerdir?

-Öncelikle merhaba. Evet,  eğitim yılı başladı ve bu dönemde en büyük sorunlarımızdan biri ana arterlerdeki okullarda öğrenci taşıma sorunları. Özellikle şehir merkezindeki okullarda güvenli alanların eksikliği, okul bahçelerinin servis araçlarına kapatılması gibi sorunlarla karşı karşıyayız. Bu nedenle Sayın Valimizden destek bekliyoruz. Ana arterlerde ve trafiğin yoğun olduğu bölgelerde servis araçlarının güvenli bir şekilde öğrencileri indirebilmesi için çözümler üretilmelidir. Okul müdürleri, servis araçlarının öğrencileri indirip bindirme konusundaki sorumluluğunu üstlenmeli ve işbirliği yapmalıdır.

Bu konudaki sorunları ilgili makamlara ilettiniz mi?

-Evet, bu konuda sorunlarımızı resmi yazılarla hem Milli Eğitim Müdürlüğü'ne hem de Valiliğimize ilettik. Ayrıca Büyükşehir Belediyemiz bünyesindeki UKOME Kurulu kararıyla çözüm yollarının belirlenmesi gerektiğini belirttik. Bu kararlar arasında, okulların giriş ve çıkış saatlerinde servis araçları için güvenli cepler oluşturulması, trafiğin yoğun olduğu anlarda servis araçlarının rahatça durabileceği yerlerin oluşturulması da bulunuyor. Böylece çocuklarımızı güvenli bir şekilde taşıyabiliriz.

Servis taşımacılarının sıkıntılarından biri de korsan araçlar gibi görünüyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

-Kesinlikle, bu da büyük bir sorun. Organize sanayi bölgelerinde personel taşımacılığı yapan korsan araçlar, sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Ancak son zamanlarda Malatya İl Emniyet Müdürü ve Jandarma trafik ekipleri tarafından yapılan denetimler sayesinde korsan araçların faaliyetlerine son verildi. Biz de korsan araçların plakalarını tespit ederek yetkililere ilettik. Korsan taşımacılık yapan arkadaşları uyarmak istiyorum, devletimiz sizi yakalatmadan araçlarınızı çekin ve korsan taşımacılığına son verin. Kanunlar çerçevesinde gereken cezalar verilecektir.

Servis araçlarının yaş sorunu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu konu gerçekten önemli bir sorun. Pandemi dönemiyle birlikte servis araçlarının yaş sınırı, esnafımızı olumsuz etkiledi. 12 yaşındaki bir aracın çöpe atılması, milli ekonomiye zarar veren bir durum. Üstelik bu araçları dışarıdan alıyoruz ve milyonlarca dövizin dışarıya çıkmasına neden oluyor. Bu nedenle yaş sınırı, en azından 19 yaşa çıkarılmalıdır. Ayrıca araçların düzenli olarak muayene edilmesi sonucunda yaş sınırının kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. TÜVTURK Muayene istasyonunun dünya genelinde 3. sırada olduğunu belirtmek isterim.

Ücretsiz taşımalarda da sorunlar yaşanıyor gibi görünüyor. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

Evet, ücretsiz taşımalarda da sorunlar var. Halk otobüsü esnaflarımız, ücretsiz taşıma nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Yerelde Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımızın destekleriyle bazı çözümler bulunsa da, hükümetimizin ve devletimizin bu konuda daha fazla destek vermesi gerekiyor. Bu sorunlarla ilgili dosyamızı Sayın Cumhurbaşkanımıza sunduk.

Son olarak, Malatya'da bir minibüs durağı yenileniyor sanırım. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?

Kesinlikle, bu önemli bir gelişme. 4 Kasım Cuma günü saat 11'de, belediye katlı otoparkın yanındaki hastane minibüs durağı Büyükşehir Belediyemiz tarafından yenilendi. Eski durağın yaklaşık 36 yıldır hiçbir bakım yapılmamıştı. Ancak şimdi Türkiye'ye örnek olacak bir modern minibüs durağı inşa edildi. Bu noktada Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan'a teşekkür ediyorum. Tüm esnafımızı ve yolcularımızı açılışa davet ediyorum.

Sonsöz Gazetesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.