ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Tarihi Yok Edilen Malatya Söğütlü Cami

Malatya'nın tarihi değerlerinden biri olan Söğütlü Cami 1987 Yılında yıktırılarak zemin kata işyerleri, üzerine de Cami yapıldı. Ancak Cami 6 Şubat depremlerinde hasar alması nedeniyle bir kez daha yıktırılacak. Bu arada Caminin nasıl yapılacağı da merak ediliyor. Cami tarihi yapısına göre mi yapılacak, yoksa yeniden ticari alanların üzerine mi inşa edilecek. 

30 Ağustos 2023 07:11
Tarihi Yok Edilen Malatya Söğütlü Cami

Ramazan Peri, Malatya Söğütlü Cami Tarihini şöyle anlatıyor:

"Yemenici pazarı ile Tüccar pazarı arasında yeni camiyle yan yana bulunan Söğütlü Camii eski ismiyle Cinci Hüseyin Camii’dir.

Vaktiyle avlusunda bulunan söğüt ağacı nedeniyle de halk arasında Söğütlü Cami olarak bilinmektedir. 29.50x22 metre büyüklüğünde dikdörtgen bir mekâna oturtulan eski camii, 1987 yılının ekim ayı başlarında yıkılarak, yerine bugünkü camii yapılmıştır.

Malatya_Söğütlü_Cami

Arsası 1800 m2 olup, cami şahını 25,00 x 25.00 m. büyüklüğünde, kare planlı eyvanla birlikte tüm alanı 1750 M2’dir. 6.m. eninde 25 m. uzunluğundaki mahfil ile birlikte 5 binin üzerinde cemaatin namaz kılma imkânı bulunmaktadır. Kubbesiz olan eski Cinci Hüseyin Camii muhtelif zamanlarda yapılan tamirlere rağmen yıkım gününe kadar dayanmıştır. Önceki caminin duvarına asılı sarı zeminli levhada 1763 yılında Vilayeti Ayan Reisi Hacı Bektaş Efendinin,1861 yılında ise Şirolu Zade Osman Ağa'nın yaptırdıkları yazılıdır. 1875 yılında Malatya Mutasarrıfı Muhammed Veysi Paşa tarafından yaptırılan orijinal minaresi ile birlikte 1987 yılında yıktırılan eski Cinci Hüseyin Camii yerine Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bugünkü camii yaptırılarak, zemine 60 adet işyeri inşa edildi. Üzerine de Cami konduruldu. 1991 yılı sonunda camiinin inşaatı bitirilmiş iç işlemesinden sonra 24 Ocak 1994 tarihinde ibadete açılmıştır."

CAMİDE SU KAYNAĞI MEVCUTTU

Söğütlü Cami çevresinde su kaynakları da mevcuttu. Hatta su kaynağı devamlı aktığı için Cami Tuvaletleri de küçük bir kanal üzerine kurulan tahta kapılı tuvaletlerden oluşuyordu. Tuvalet taşı yerine insanlar akar suyun aktığı kanala çömelerek ihtiyaçlarını giderirlerdi. Tuvaletler ücretsizdi, su parayla satılmazdı. Öğrenciler okul kitaplarını buradan temirn eder ve takas yaparlardı. Tomiks, Teksas, Zagor gibi çizgili kahramanların kitapları da burada satılırdı.

Malatya'nın delileri de velileri de Söğütlü Camiyi sık sık ziyaret ederlerdi. Caminin minaresi de gerek olmadığı halde yıkılmış, korunacağı söylenen minare taşlarına da bir dagha ulaşan olmamıştır. İşte tarihi Söğütlü Caminin minare, Tuvaletler ile Caminin resimleri: (Yahya Hakan Öztarsu)'ya katkıları için teşekkür ederiz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.