ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Gören: Malatya'da 3 Konuttan Biri yıkıldı!

AK Parti Malatya İl Başkanı Namık Gören, 2023 yılda dünya genelinde gerçekleşen doğal afetlerde 210 Milyar dolar maddi hasarın olduğunu, bu rakamın 110 milyar dolarınının Türkiye'de gerçekleştiğini söyledi. Malatya'da her 3 konuttan birinin yıkıldığını kaydeden Gören, kalan binaları ise 'Ya yıkıldı ya yıkılacak' şeklinde değerlendirdi. 

29 Ağustos 2023 04:59
Gören: Malatya'da 3 Konuttan Biri yıkıldı!

6 Şubat depremlerinin ardından Malatya’nın da aralarında bulunduğu 11 ilde büyük hasar meydana geldi. Kahramanmaraş merkezli depremleri değerlendiren Ak Parti Malatya İl Başkanı Namık Gören, Malatya’da yapı stokunun yaklaşık 3’te birinin kaybedildiğini kalan binaların ise hasarlı olduğunu söyledi.

Depremlerin büyük travmalar yarattığını söyleyen Gören; ”6 Şubat tarihinde yaşadığımız deprem hadisesi neticesiyle bildiğiniz üzere şehrimizin yapı stokunun yaklaşık 3'te birini kaydetmiş durumdayız. 137 bin civarında bağımsız döngümüzü yitirmiş durumdayız. Ya ağır hasarlı, ya orta hasarlı ya yıkıldı ya yıkılacak... Tabi böylesine büyük bir yıkım kendisiyle beraber büyük de bir travmalar gerektiriyor.” Dedi. 

“40 BİN CİVARINDA KONTEYNER DAĞITILDI”

6 Şubat döneminde 40 bin civarında konteyner dağıtıldığını, 30’u aşkın noktada konteyner kent oluşturulduğunu belirten Gören; ”Deprem hadisesi meydana geldiği ilk günden itibaren bütün devlet kurumlarımız, kamu kurumlarımız, yerel yönetimlerimiz tescilli hükümetimizin taşra teşkilatlarıyla birlikte öncelikle hemen bir geçici barınma merkezleri oluşturdular. Vatandaşımızın günlük ihtiyaçlarını karşılamak üzere ciddi bir seferberlik içerisinde oldular. Bu kapsamda yaklaşık 88 bin civarında çadır dağıtıldı, geçici barınma merkezleri oluşturuldu bir kısmı çadır kentlerde bir kısmı bireysel dağıtılmak süreciyle yaklaşık 88 bin civarında çadır dağıtıldı. Bunun yanında yaklaşık 40 bin civarında konteyner dağıtımı yapıldı geçici barınma merkezleri oluşturuldu 30 küsür noktada yaklaşık konteyner kent oluşturuldu. Tabi yapılan bu çalışmaların tamamı depremin meydana getirdiği yıkımın o an itibariyle etkisini azaltmak ve vatandaşların günübirlik ihtiyaçlarının giderilmesi gerekiyordu. Hemen akabinde yapılan teknik çalışmalar neticesinde yaklaşık 137 bin civarında bağımsız bölümümüzü yitirdiğimiz anlaşıldı. Tabi bu kapsamda gerek çevre ve şehircilik bakanlığımız gerek yerel yöneticilerimizin tamamı yaşanan depremle birlikte meydana gelen bu hasarı gidermek üzere bu yaraları sarmak üzere ciddi çalışmalar içerisindeydiler.” Diye konuştu.

6 ŞUBATIN FATURASI: 110 MİLYAR DOLAR

6 Şubat depremlerinde bölgenin zararının 110 milyar dolar civarında olduğunu kaydeden Gören; ”Geçen gün yapılan bir araştırmanın neticesinde çok güzel bir konusunu sizlerle paylaşmak istiyorum. 23 yılında dünya genelinde afetler nedeniyle oluşan maddi zarar yaklaşık 210 milyar dolar ve hazindir ki oluşan bu maddi hasarın, maddi zararın 110 milyar dolar civarında ki bir kısmı ne yazık ki ülkemizde gerçekleşmiş durumda.
Biraz önce bahsettiğim gibi enkaz gerçekten büyük, meydana gelen hasar gerçekten büyük ama Elhamdülillah devletimiz o hasardan daha büyük inşallah. Devlet ve millet el ele vermek suretiyle oluşan bu hasarı hep beraber gidereceğiz. Bu noktada hiç kimsenin kaygısı tereddütü olmasın. Hiçbir vatandaşımız geçici barınma merkezlerinde kalmayana kalıcı konutlara ulaşana kadar belediyelerimiz de, teşkilatlarımız da, gerek merkezi hükümetimiz, gerek yerel yönetimlerimiz de gece gündüz demeden çalışacağız.” Sözlerini kullandı.

Haber:Yeni Malatya Gazetesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.