ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Malatya'nın Geleceğini Doğru Planlamalıyız

AK Parti Malatya İl Başkanlığı’nda şehrin yetkilileri, akademisyenler, kamu kurumlarının temsilcileri ve STK'ların katılımları ile deprem sonrası süreçte şehir planlaması, inşa ve ihya süreci hakkında bir değerlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan TMMOB Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, "Malatya'nın geleceğini doğru planlamalıyız" dedi. 

22 Ağustos 2023 04:39
Malatya'nın Geleceğini Doğru Planlamalıyız

AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak koordinasyonunda Mimar Hilmi Güner’in çevrim içi bağlantısı ile dahil olduğu toplantıya, Malatya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Seyithan Tekin, Battalgazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Erol Yiğit, Yeşilyurt Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Rıfat Dağdelen, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı İbrahim Türkmez, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Burhan Karakoç, İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaşar Ayaz, Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nden Dr.  Öğr. Üyesi Mehmet Esen Eren, Öğr. Gör. Şahin Duymuş, Öğr. Gör. Cenk Fenerli, Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Yapı Denetimler Birliği Malatya Şube Başkanı Uğur Şişman ve AK Parti İl Başkan Yardımcısı Mahmut Üner Özer katıldı.

 “Yöresel mimariye uygun konut ve iş yerlerinin yapımı süreci başlayacak”

Şehrin tarihi dokusuna uygun olarak inşa edileceğini belirten Milletvekili Ölmeztoprak, “Bakırcılar Çarşısı’nın temeli Çevre, Şehricilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’nin katılımları ile atıldı ve meydan projesi de Bakırcılar Pazarı merkez alınarak yapılması planlanıyor. Bu şekilde şehir merkezimiz tarihi dokusuna uygun sağlam ve güvenilir yapılar ile inşa edilecek. Ayrıca meydan dışında güvenli, yer zemin etüdü yapılan yerlerde ‘Yerinde Dönüşüm’ projesi kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kontrolü ile hemşehrilerimiz kendi konutlarını, iş yerlerini inşa edebilecek. Bu süreçte tabi ki zemin etüdü yapılan rezerv alanlarda yapım süreçleri başladı. Merkezde de zemin etüdleri tam olarak tamamlanması ile inşa süreçleri başlıyor. Bakanlığımızın açıklamaları doğrultusunda, Bakırcılar Çarşısı ile başlayan bu süreç şehir merkezimizin tamamında uygulanacak ve güvenli iş yerleri, konutlar inşa edilecek. Merkeze yakın yerlerde de aynı şekilde yöresel mimariye uygun konut ve iş yerlerinin yapımı süreci başlayacak.” ifadelerine yer verdi.

“Yapılan planlama Malatya’mızın geleceğini belirleyecek”

Milletvekili Ölmeztoprak, “Yapılan planlama Malatya’mızın geleceğini belirleyecek ve bizlerde bu bilinçle hareket etmeliyiz. Şehrin tüm paydaşları bir arada ortak bir çalışma ile şehrimizin en iyi şekilde planlanmasına katkı sunmalıyız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük destekleri ile Bakanlıklarımızın, Belediyelerimizin, Bürokratlarımızın yoğun çalışmaları ile şehirlerimiz hızla yeniden ayağa kalkacak. Esnaflarımızın da bu anlamda çok büyük katkıları ve sağlam duruşları oldu. Dükkanlarından gerekirse belli ölçülerde kesintilerin olmasına olumsuz bakmıyorlar ve yeter ki şehrimiz en iyi şekilde ayağa kalksın diyorlar. İnanıyorum ki depremin açtığı yaraları bu birlik ve bütünlük içerisinde çok kısa bir sürede saracağız.” şeklinde konuştu.

 Toplantıya çevrim içi olarak katılan Mimar Hilmi Güner yapılan planlamada amacın şehir merkezini rahatlatmak olduğunu belirterek, çözümlerin yerelde çözülmesi ile daha hızlı yol kat edilebileceğini ifade etti. Kimsenin hak kaybına uğratılmadan ticaretin devam etmesi için en iyi şartların sağlanması gerektiğini söyleyerek sosyal alanların da buna göre planlanması gerektiğini hiçbir adımın göz ardı edilmemesi için gayret gösterdiklerini belirtti.

 “Malatya’nın gelecek vizyonuna katkı sağlayacak bir planlama üzerinde durulmalı”

 Şehrin yapılandırılması için devletin ciddi bir gayreti söz konusu olduğunu ifade eden İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı İbrahim Türkmen, “Bu şehri yeniden yapılandırmak için devletin ciddi bir gayreti söz konusudur.  Yıkılan binaları yapıp binalarını ya da dükkanların sıfırdan yapılırken aynı metre kare üzerinde ısrarla durması bir defa şehrin geleceği açısından çok büyük bir sıkıntı oluşacaktır 60 yıl öncenin imar planlarıyla bugün aynı bir imar planlarını uygulamak depremin oluşturduğu fırsatı oluşturduğu kaçırmak için büyük bir sıkıntıdır. Şehrin bütününü dikkate alacak ve Malatya’nın gelecek vizyonuna katkı sağlayacak bir planlama üzerinde durulmalı şehri tek merkezlikten çıkartacak farklı farklı merkezler oluşturarak şehir merkezini farklı yerlere de gerekirse kaydırarak onların da bir nevi sorunlarına çözüm bulmak mümkün olabiliyor.” ifadelerini kullandı.

“İklim değişiminin bu kapsamda ele alınması gerekmektedir”

Kent merkezinde yıkılan binaların yerine yenileri planlanırken açık yeşil alanlarında mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, “Deprem sonrası Malatya’nın planlamasında deprem dirençli bir yaklaşım büyük önem taşımaktadır. Ancak deprem dirençli çözümlerle beraber afet dirençli planlama yaklaşımlarının da göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Özellikle son yıllarda dünyayı etkileyen bir konu olan iklim değişiminin bu kapsamda ele alınması gerekmektedir. Kent merkezinde yıkılan binaların yerine yenileri planlanırken açık yeşil alanlarında mutlaka göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Ulaşım sistemi de bu planlama yaklaşımının en önemli unsurlarından biri olmak zorundadır. Yeşil alanlarda yörenin ekolojisine uygun bitki türleri seçilerek aşırı sıcak ve soğuk hava koşullarının ortaya çıkardığı olumsuz etkilerin azaltılması zorunludur.” sözlerine yer verdi.

İlin imar planlamasının bölgesel değil, bütünsel olarak ele alınması gerektiğini ifade eden Malatya Turgut Özal Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Esen Eren, “Malatya ilindeki imar planlaması bölgesel değil, bütünsel olarak ele alınıp gerçekleştirilmeli. Böylece ihtiyaçlar doğru bir şekilde karşılanabilir ve bütünsel bir çözüm sunulabilir. Planlamalar ve tasarımlar yapılırken Şehrin görsel hafızasına uygun hareket edilmeli. Ayrıca geriye kalan binaların da Deprem Performans Analizleri gerçekleştirilip akıbetlerine karar verilmelidir. Bu oluşabilecek yeni bir depremde yaşanabilecek büyük olumsuzlukların önüne geçilebilmesi konusunda kritik derecede önemlidir. Yeni yapılaşma için kat yüksekliği, kullanılabilir alan gibi belirlenecek kurallar dışında yapıların estetik tasarım kuralları bölge veya sokak bazlı oluşturulmalı, ruhsat süreçlerinde bu durumda değerlendirmeye alınmalıdır.” şeklinde konuştu.

“Amaç Malatya’nın eski haline dönmesi değil”

MTÜ Öğr. Gör. Mehmet Şahin Duymuş, “Yüzyılın afeti olarak adlandırılan deprem fırtınaları sonrasında yapılan ve çok önemli bulduğumuz bu toplantıda amaç güzel Malatya’mızın eski haline dönmesi değil, eski halinden daha güzel, layık olduğu bir geleceğe dair uygulamaya geçmektir. Malatya’mızın geleceğinde şehrin bir merkeze sıkışmadığı, beton yığını olmayan, çevre dostu, yenilenebilir enerji ile altyapısı kurulmuş insan odaklı olan kısacası yaşayan ve yaşatan bir şehir planlanmasını arzu ediyoruz. Bu noktada master planının en az yüz yıllık bir sürede aksamalara uğramadan hizmet verecek şehir altyapısı ile planlanmasının gelecek nesiller açısından elzem olduğunu belirtiyor ve yetkililerin bu hususları da göz önüne almaları için bu çalışmalara bir nebze de olsa katkı sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.

“Malatya’mızın kentsel gelişimi açısından bir fırsat doğurmuştur”

Şehrin doğru planlanması için el ele verilerek gayret edilmesi gerektiğini belirten Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, “6 Şubat depremleri ağır hasar alan Malatya’mızın kentsel gelişimi açısından bir fırsat doğurmuştur. Geçmişte yapılan hataların tekrarlanmaması açısından çok önemli bir süreçten geçtiğimizi iyi biliyoruz. Bu sorumluluğun yereldeki tüm yöneticilerimiz, yetkililerimiz, bilim insanları, meslek odaları ve STK'ların el ele vererek ortak mutabakatla yerine getirilmesi Malatya’mızın geleceği açısından acil ve önemlidir. Mimarlar Odası olarak bizler üstümüze düşen tüm sorumluluğumuzu yerine getirme gayretindeyiz. Malatya’mızın geleceğini doğru planlama açısından tüm bu paydaşları bir araya getiren ve ciddi gayretler gösteren değerli vekilimize Malatya adına teşekkürlerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.

İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Yapı Denetimler Birliği Malatya Şube Başkanı Uğur Şişman, “Sayın vekilimizin koordinasyonunda Malatya'da ki üniversitelerimizin, belediyelerimizin, oda başkanlarımızın katılımı ile gerçekleştirilen toplantı ile deprem sonrasında Malatya’mızda yaşanan sürecin bir değerlendirmesi yapılması bizleri memnun etti. Süreçte neler yapılması ile alakalı olarak genel bir değerlendirme toplantısı yapılması bizleri ayrıca onurlandırarak Malatya’mızda yapılacak olan çalışmaların ortak bir akılla en kısa sürede karara bağlanması adına elimizden gelenlerin ivedilikle yapılması gereğini tekrar tekrar vurguluyoruz. Planlamayla alakalı olarak ilçe ve büyükşehir belediyemizin çalışmaları dekanlığa da iletilerek daha yaşanabilir ve yeşil Malatya’mıza yakışır bir planlamanın el birliği ile yapılması için her türlü desteği sağlamaya hazırız.” şeklinde konuştu.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.