ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Önal: Deprem İnek Pınarı'nda oldu, Sırada Çöşnük Fayı Var

Malatya'da 1980 Yıl sonrasında deprem araştırmaları yapan Yer Bilimci Mehmet Önal, Malatya merkezli fay hatlarına dikkat çekerek " Son depremler İnek Pınar'nda oldu.Bundan sonra da Çöşnük’ten Kale’ye kadar olan ne kadar fay varsa onlar da kırılacak. Ben Malatya’da 5’ten büyük deprem beklemiyorum. Bir tek Çelikhan-Tekederesi bölgesinde bir deprem olabilir” dedi. 

21 Ağustos 2023 09:17
Önal: Deprem İnek Pınarı'nda oldu, Sırada Çöşnük Fayı Var

Doğu Anadolu bölgesindeki faylar üzerine önemli çalışmaları olan, Malatyalı Jeoloji Profesörü Mehmet Önal, Sonsöz Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

ÇEVRESİNDEKİ FAYLARA STRES TRANSFER ETTİ

Doğu Anadolu bölgesindeki faylar üzerine uzun süre çalışmaları ve daha önceden de yapmış olduğu depreme yönelik bir çok uyarısıyla tanınan Jeoloji Profesörü Mehmet Önal şöyle konuştu:

"Daha önce de söyledim, demeçlerimde de açıkça söyledim Elbistan Fayı, Malatya merkezine kadar kırılıp geldi. Yani Çöşnük Fayı Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırılıp geldi. Ama Malatya merkeziyle, çevresindeki faylara stres transfer etti Malatya merkezde yaşanan 3’lük, 4’lük, 5’lik depremlerin nedeni bu.

DEPREM BEKLEDİĞİM BÖLÜM

Stres yüklenen faylar olduğunu aktaran Prof. Dr. Önal, “Çöşnük Fayı, Kaleye kadar devam ediyor. Malatya merkezinden Kale’ye kadar olan bölümde de çok sayıda faylar var. 15-20 kilometre uzunluğunda bu fayımız da stres yüklendi. Bu kırılmayan faylarda 3’lük, 4’lük ve 5’lik depremler üretebilir. Bunun dışında benim 5.5 ve 6’ya yakın deprem beklediğim bölüm Çelikhan'la Tekederesi arasındadır, yani Pütürge civarıdır.” Diye konuştu.

“MALATYA MERKEZDE BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEMİYORUM”

Malatya’da 7 civarında büyük bir deprem beklemediğini belirten Önal, “Ben Malatya-Ovacık Fayında büyük deprem beklemiyorum. Şu anda pasif çok fazla deprem üretmiyor. Malatya merkezde büyük bir deprem beklemiyorum. Bu Çelikhan- Tekederesi arasındaki fayda, ben de Amerikalı bir meslektaşım da 6 civarında bir deprem bekliyoruz. Ben Malatya merkezinde 3’lük, 4’lük ve 5’lik gibi artçı depremler olur. Onun dışında ben deprem beklemiyorum. Kesinlikle 7 civarında deprem beklemiyorum.

Malatya'da geçtiğimiz gün yaşanan depremlerde ‘yeni bir fay’ denmesine tepki gösteren Önal, Ben sosyal medyamda da, Amerika'da yayınladığım haritamı da ortaya koydum paylaştım. 20 yıl kadar önce ben Çöşnük Fayını yayınlamıştım.

 Çöşnük Fayını Rusya'daki uluslararası sempozyumda da anlattık yayınladık.  Çanakkale'deki deprem sempozyumunda da Amerika'daki Uluslararası bir dergide de açıkça anlattık, çizdik, yayınladık.  Daha sonraki çalışmalarında da bunu gösterdik, anlattık. Açıklaması sonrasında Naci Hoca’ya da bu konuda uyarılarda bulundum, yaptığı paylaşım üzerine. Kendisi de elindeki Fayda böyle bir bilgi olmadığını kendisinin elindeki haritaya göre konuştuğunu söyledi.” Dedi.

BANA UYDURUYOR DEDİLER, HAKARET ETTİLER

MTA'nın haritasında bir Çöşnük Fayı görünmüyor. MTA deprem olunca dedi ki evet böyle bir fay varmış ama ben bunu yıllar önce çizdim.  MTA'nın yetkilisi de Malatya'da bir açıklama yapmış burada böyle bir fay varmış diye. Ben böyle bir fayın olduğunu söylediğimde bana uyduruyor dediler, hakaret ettiler. Maalesef Belediye Başkanları meslektaşlarımı getirmiş, araştırmışlar yaptırmış faylar çizdirmiş ama onlar da çöşnük fayını bulamamışlar. İnternette benim çalışmalarımı görürlerse araştırılırsa bulurlar zaten.” Diye kaydetti.

5.3’LÜK DEPREM BENİM ÇİZDİĞİM İNEKPINARINDA OLDU

Yaşanan depremlere değinen Önal, şöyle konuştu: “10 Ağustos'ta 5.3 büyüklüğündeki deprem İnek pınarından Elemendik kaynağına kadar giden bir fay var kuzeybatı güneydoğu doğrultulu. deprem Bunun üzerinde oldu.  İkizce üzerinde yada Eski Haçova üzerinde olan. Bunun da adına ben İnek Pınarı Fayı koymuştum yine bu da haritalarım da var.  Daha sonrasında yaşanan 4.9-4.3 büyüklüğünde depremlerde Çöşnük Fayı üzerinde oldu.

Davullu Pınarda balık çiftliği var, o kaynağın çıktığı yerden fay geçiyor. O fay Malatya ya doğru İnderesi üzerinden Çöşnük’e uzanan bir fay. Son depremlerde o fay üzerinde oldu. Onun dışında olan bir çok faylar da kırıldı.

“SIRADA O FAY VAR”

Sıradaki kırılmanın Çöşnük’ten Kale’ye kadar olan kısımda yaşanabileceğine değinen Yerbilimci, “Bundan sonrada Çöşnük’ten Kale’ye kadar olan ne kadar fay varsa onlarda kırılacak.  Ben Malatya’da 5’ten büyük fay beklemiyorum. Bundan sonra ben Malatya’da 6-7'lik bir deprem beklemiyorum. Bir tek Çelikhan-Tekederesi bölgesinde bir deprem olabilir.

 Haber:Malatya Sonsöz Gazetesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.