ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Hünkar Hacı Bektaş Veli Devlet Töreni ile Anıldı

Nevşehir’de Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a yürüyüşünün 752. ölüm yıl dönümü “Sözümüz Haktır, özümüz aşktır, yolumuz birdir” temasıyla devlet töreni düzenlendi. Anma törenlerine Malatya’dan da Dede, Cemevi ve Kültür evi yöneticilerinden bir heyet de hazır bulundu. 

15 Ağustos 2023 00:37
Hünkar Hacı Bektaş Veli Devlet Töreni ile Anıldı

Anma töreni dolayısıyla Türkiye’nin 81 İlince bulunan Dede’ler, Cemevi Yöneticileri ve Kültür Evleri temsilcileri de Hacıbektaş’da bir araya geldi. Malatya Kültür ve Turizm Müdürlüğü de Bakanlık talimatları gereği Malatya’da bulunan Dede ve Cemevi Yöneticileri ve Kültür Evi temsilcilerinden oluşan kalabalık bir heyetle Hacı Bektaş İlçesinde Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin vefatının 752. Yıldönümü anma toplantısına katıldılar.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öncülüğünde Nevşehir Valiliği koordinesinde “Sözümüz Hakk’tır, Özümüz Aşk’tır, Yolumuz Bir’dir” temasıyla düzenlenen Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a yürüyüşünün 752. yıl dönümü anma etkinlikleri programına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Nevşehir Milletvekili Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Süleyman Özgün, Emre Çalışkan, Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, Hacıbektaş Kaymakamı İbrahim Engin Şenay, Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, farklı şehrilerden gelen Alevi dedeleri, Cemevi Başkanları, kültür evi yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, videolu mesajla katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdogan, Hacı Bektaş-ı Veli'nin vefatının 752. Anma Yılı Etkinliği'ne gönderdiği video mesaj ile katıldı.

Erdoğan mesajında; “Ebediyete irtihalinin 752. yıl dönümünde gönül sultanımız, Pirimiz, irfan pınarımız, Hünkar Hacı Bektaş Veli’yi rahmetle yad ediyorum. Bu vesileyle yüzlerce yıldır Anadolu topraklarını aşkla, ilimle, sevgiyle, hikmetle, ilmek ilmek dokuyan Hak aşıklarına Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.

ERSOY: HÜNKAR IŞIK TUTUYOR

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy; "Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a yürüyüşünün 752. yıl dönümünde Alevi-Bektaşi vatandaşlarımızla bir araya gelerek anma etkinliğimizi gerçekleştirdik. Anadolu’nun manevi mimarlarından biri olarak öğretileri ile barışı, hoşgörüyü, bilgeliği ve adaleti aşılayan, öğütleriyle insanlığa ışık tutan Hünkâr Hacı Bektaş Veli'nin felsefesinin hepimizin yolunu aydınlatmasını ümit ediyorum." dedi.

YERLİKAYA: AĞLATTIĞIN VARSA GÜLDÜR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Bu akşam Kıymetli Canlarımızla; Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın teşrifleri, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde; “Hünkâr Hacı Bektaş Velî’nin Hakk’a Yürüyüşünün 752. Yıl Dönümü”nde bir araya geldik. "Allah, eyvallah kapısında, Döktüğün varsa doldur. Ağlattığın varsa güldür. Yıktığın varsa kaldır. Doğru gez, dost gönlünü incitme. Yalan söyleme, kovu kovlama.   Elinle koymadığını alma. Gözünle görmediğini söyleme. Söylediğin meydanın, sakladığın senin. Allah, eyvallah." diye konuştu.

YILMAZ: HACİ BEKTAŞ VELİ’Yİ HÜRMETLE ANIYORUM

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz; " Bülbüllerin şevkle geldiği, bağrında güllerin filizlendiği Hazreti Hünkar'ın ocağında, Nevşehir'de sizlerle bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum. Her fırsatta "Bir olacağız, İri Olacağız, Diri Olacağız; Hep birlikte Türkiye olacağız" sözünü yineleyerek gönüller hünkârının çağrısını birlik beraberlik şiarı edinen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın en kalbi selamlarını iletiyorum. Buraya bir diğer güzel ilimiz Gaziantep'ten geliyoruz; Gazianteplilerin de sizlere muhabbetlerini iletiyorum. Bizleri bu dost meclisinde buluşturan Cenab-ı Allah'a hamdediyorum. Ne mutlu bizlere ki 752'inci vefat yılında dahi diriliğini koruyan, ilmiyle çağları aşan manevi mimarlara sahibiz. Kudret eliyle kurulmuş, yıkılmaz yapımız bizim, aşk kalemiyle kazılmış, silinmez tapumuz bizim, Yaradan'a sığınıp ümit ile gelenlere, Ezelden Ebede Kadar, Açıktır Kapımız Bizim" diyen Hacı Bektaş-i Veli gibi, coğrafyamızı imanla yoğuranlar var. Türkistan membaından doğmuş, Yesevi terbiyesiyle Anadolu coğrafyasında neşvünema bulmuş, ülkemizin manevi pınarlarından Hacı Bektaş-ı Veli'yi hürmetle anıyorum. Cenabı Allah milletimizi cümle erenlerin, evliya ve embiaların mirasına müdrik eylesin." dedi.

ANMA TÖRENLERİNE MALATYA’DAN KATILIM

Kültür ve Turizm Bakanlığı Malatya İl Müdürlüğü diğer 80 il’de olduğu gibi Malatya’da da Cemevlerinde Dede’ler ile Cemevi ve Kültür Evi gibi yerlerde yönetici olan kalabalık bir toplulukla Hacı Bektaş’daki Anma törenlerine katıldılar. Hünkar Hacı Bektaş Velinin mezarı başında Aydın Gültekin nezaretinde topluca dua eden Malatylı Dede, ve Cemevi yöneticileri Müzeyi gezdiler.

Etkinliğe Malatya’dan katılan Ali Kapısı Derneği Başkanı Dede Muhsin Topalcengiz, “Hacıbektaş Veli Hazretlerini vefatının 752. yılında andık. Sayın Cumhurbaşkanının himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın desteğiyle her yıl olduğu gibi bu yıl da anma etkinliği düzenlendi. Malatya’dan da katılım sağladık. Emeği geçenlere, katılan canlara teşekkür ediyorum” dedi.

Yıllar sonra da olsa Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin Devlet törenleriyle ve hazırlanan programlarla anılmasından son derece memnun olduklarını ifade eden Cemevi Dede ve Yöneticileri “Malatya’dan iki yıldan beri Hacı Bektaş İlçesindeki anma törenlerine davet ediliyoruz. Bundan memnunuz, ayrıca Cemevi ve Kültür evlerinin aydınlatma ve enerji giderlerinin Bakanlık tarafından karşılanması da bizi mutlu ediyor. Hünkar Hacı Bektaş Veli Anadolu’nun birlik ve beraberliğidir. Devletimizin Hünkar’ı anma törenleri son derece mutluluk verici bir olaydır. Malatya’dan bizi davet ederek anma törenlerine katılmamızı sağlayan Malatya Kültür ve Turizm Müdürlüğüne ve Bakanlığa teşekkür ediyoruz” diye konuştular.

Geceyi Avanos’ta geçiren Malatya’dan etkinliklere katılan Dede, Cemevi ve Kültür evi yöneticileri Hacı Bektaş Veli’nin mezarının bulunduğu Müze ile, Çilehane ve Delikli Taş’ın bulunduğu Halk Ozanlarının mezarlarının bulunduğu alanı da gezdiler. Avanos’ta da ziyaretlerde bulunan Malatya heyeti, Halk Ozanı Hamza Doğan ve Oğlu Baran Doğan’ın söylediği deyişlere de eşlik ettiler.

İlimizden  dedeleri, cemevleri ve ilgili dernekler ile İl Kültür ve Turizm Şube Müdürü Hakan Güllüoğlu’nun aralarında bulunduğu heyetle Hacıbektaş’a giderek etkinliğe katıldıklarını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Cengiz “Hacı Bektaş Veli’nin öğretilerinin bize bıraktığı mirasın daha geniş kitlelere yayılması için anma etkinliğini düzenleyen Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.Kültür ve Turizm Bakanlığı Malatya İl Müdür Vekili Ali Cengiz, Hünkar Hacı Bektaş Veli’yi anma etkinliklerine katılan Dede ve Cemevi yöneticilerine teşekkür ederek “Cem evi ve Kültür evlerinin enerji giderlerini Bakanlığımız karşılamaya başlamıştır. Bu arada Hacı Bektaş’taki anma törenlerine katılanlara da ayrıca teşekkür ediyoruz” diye belirtti.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.