ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Topsöğüt Konutlarında 'Rapor' Tartışması

CHP İL Başkanı Barış Yıldız Yeşilyurt Belediyesi tarafından yaptırılan Topsöğüt Konutlarının otorolamaz halde olduğunu belirterek konut sahiplerine destek verdi. Yeşilyurt Belediyesinden yapılan açıklamada ise konutların yapılan inceleme de az hasarlı olduğu belirtildi. 

30 Temmuz 2023 07:18
Topsöğüt Konutlarında 'Rapor' Tartışması

Sivas Karayolu üzerinde Yeşilyurt Beleidyesi tarafından yaptırılan ve 6 Şubat depremlerinde oturulamaz hale gelen konutlarda rapor tartışması devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Barış Yıldız ve il yönetim kurulu üyeleri ile birlikte mağdur vatandaşların çağrısı üzerine Yeşil Topsöğüt Konutları’nı ziyaret etti.
Ziyarette vatandaşlar ile birlikte açıklama gerçekleştiren Yıldız şu ifadelere yer verdi:
“Biz bugün Yeşilyurt Belediyesi eliyle yapılmış her yere ilanları depreme dayanıklı olarak verilmiş Yeşil Topsöğüt Konutlarındayız. Burada mağdur olan belediyeye ve devlete güvenerek ev alan vatandaşların sesine ses olmak, mağduriyetlerini duyurmak ve çözüme kavuşturmak adına burada yanlarındayız. 
Depremin ilk günlerinden beri söylüyoruz Bostanbaşı’nda, Yakınca’da, Yeşilyurt’ta, Malatya’nın ve depremden etkilenen her yerde vatandaş aldığı binanın müteahhidinden önce o binayı denetleyen belediyeye ve devlete güvendi. Vatandaş buralarda ev alırken nasıl olsa belediye denetliyor, belediyenin bir deprem yönetmeliği var, bu evler ve müteahhitler birden çok aşamada denetleniyor diyerek denetimi yapana güvendi. 
Bugün burada görmüş olduğumuz manzara tüm Malatya’dan daha farklıdır ve normal değildir. Yeşil Topsöğüt Konutlarının resmi internet sitesinde belediye başkanının güvencesiyle satılan ve hala depreme dayanıklı, deprem yönetmeliğine uygun olduğu iddia edilen Yeşil Topsöğüt Konutlarına bakın ne oldu. Depremden altı ay önce tapularını aldılar ve ilk depremde kullanılamaz hale geldi. 
Bildiğiniz üzere deprem sonrası Malatya'da birçok binamıza önce ağır hasarlı daha sonra orta hasarlı ya da daha önce az hasarlı daha sonra orta hasarlı gibi raporlar verildi. Evlerdeki durumun belirsizliği Malatyalıları belki de deprem kadar yordu. Maalesef verilen raporlar da kafaları daha çok karıştırıyor. 
Yeşilyurt Belediyesi bile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği rapora güvenmiyor. Bu binalara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ağır hasarlı raporu vermiş, kapıya kırmızı etiketi yapıştırmış, zaten kolon gözle bakıldığında bile işçilik hatası denilmeyecek derecede ve kullanılmaz halde oldukları belli.
Yeşilyurt Belediyesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın iki defa ağır hasarlı raporu vermesine güvenmeyerek, gidip kamunun parasını vererek üç farklı üniversiteden hoca getirip ağır hasarlı değil de orta hasarlı ya da az hasarlı olduğunu söylüyor. Buradaki vatandaşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na mı güvenecek Yeşilyurt Belediyesi’nin yaptırdığı özel teste mi? Buradaki vatandaşları bu belirsizlikte bırakmaya kimin hakkı var. 
Yeşilyurt Belediye Başkanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na güvenmeyin bu testler doğru değil derse üniversite hocalarına yaptırdığı testi tüm Malatya’ya yaptırmak zorundadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın testi doğruysa buradaki vatandaşların mağduriyetini gidermek zorundadır."

Yeşil Topsöğüt Konutları sakinlerinden Seda Güven ise; “evi temelden aldım, tüm birikimimin hepsini bu eve yatırdım, şuan evin taksiti ve eşya borcum var. Eve ilk girdiğimizde malzemelerden dolayı sıkıntılar vardı, bunu sorduğumuzda işçilik hatası dediler. Eviniz çok sağlam, temeli çok sağlam bunların hepsinde belediyeye güvendim. Deprem olduktan sonra bir kere bile nasılsınız diye sorulmadı. Bizim mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. dedi. 

YEŞİLYURT BELEDİYESİNDEN AÇIKLAMA...

Konu ile ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada ise alınan son rapor hakkınd abilgi verilerek şöyle denildi:

"Yeşilyurt Belediyesi tarafından Topsöğüt Karşıyaka Mahallesinde hasılat paylaşımı ile ihalesi yapıldıktan sonra inşa edilen Topsöğüt Konutları, 6 Şubat 2023 Tarihindeki ‘Yüzyılın Felaketi’ olarak kabul edilen iki büyük deprem ve ardından meydana gelen artçı depremlerin ardından hasarlı olduğu rapor edilmiştir.
Yapılan itirazlar neticesinde; Malatya 2.Sulh Hukuk Mahkemesi 2023/539 D.İş kararı ile A-1 ve A-2 Blok yapıların ORTA HASARLI olduğu, A-3, A-4, A-5, A-6 ve B blok yapıların AZ HASARLI olduğu tespit edilmiştir. 
Ülkemizin farklı teknik üniversitelerindeki akademisyenlerden oluşan bağımsız uzman ekipler tarafından da incelemeler yapılmıştır. Hazırlanan uzman görüşlerinde Topsöğüt Konutları A-1 ve A-2 blokların orta hasarlı olduğu ve güçlendirilebileceği, A-3, A-4, A-6 ve B blokların hasarsız olduğu, A-5 bloğun da az hasarlı olduğu rapor haline getirilmiştir. Alınan karar ve uzman görüşleri doğrultusunda; açılan idari davalarda yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır. 
İdare Mahkemesinde dava süreci devam etmekte olup, davanın sonuçlanmasının ardından gerekli işlemler yapılacak ve kamuoyu bilgilendirilecektir."
 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.