ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Prof.Dr. Yılmaz Dünya'da Bir İlki Gerçekleştirdi

Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü Başkanı Prof.Dr. Sezai Yılmaz, Dünya'da bir ilki yeniden Malatya'da gerçekleştirmeyi başardı. 4'lü çapraz karaciğer nakli ile dünyada bir ilke daha imza atan Prof.Dr. Yılmaz, 5 canlı vericili karaciğer nakli ile dünyada ses getirmeyi de başlardı. Karaciğer enstitüsü, karaciğer naklinde Avrupa'da birinci sırada yer alırken dünyada ise ikinci sırada bulunuyor. 

28 Temmuz 2023 05:39
Prof.Dr. Yılmaz Dünya'da Bir İlki Gerçekleştirdi

“BU SENE ÇOK İYİ BAŞLADIK”

6 Şubat’tan sonra bütün zorluklara rağmen karaciğer naklini devam ettiğine dikkat çeken  Prof.Dr.Yılmaz, 6 Şubat’a meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler öncesindeki 35 günde 35 karaciğer nakli yaptıklarını kaydetti.

“Enstitü olarak ayakta durmaya çalıştık. Sayılar azalsa da yeniden eski ivmemize döndüğümüzü söyleyebiliriz. Bu sene çok iyi bir başlangıç olmuştu. 300-350 arası karaciğer nakli yapmayı planlıyorduk ama şartlar, hastanemizin depremzedelere kapılarını açması ve konaklamalarına imkan vermesi dolayısıyla hastaneyi çok az kullanabildik. Yine de 2023 yılında beklenenin üzerinde bir çalışma gerçekleştirdik. Büyük afetten sonra Avrupa’nın en büyük karaciğer nakil merkezinde öğrendiğimiz ve çıkarılacak derslerle ilgili dünyaya bir mesaj vermek istedik. Yeni Cami’nin deprem öncesi ve sonrası yine Şire Pazarı’nın deprem öncesi ve sonrası halini de dergide paylaştık”diye konuştu. 

DEPREMDEN ÖNCE 35 NAKİL YAPTIK”

Enstitüde çapraz karaciğer nakliyle ilgili düzenlenen toplantıda konuşan İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, 6 Şubat’a meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler öncesindeki 35 günde 35 karaciğer nakli yaptıklarını kaydetti.

6 Şubat’tan sonra bütün zorluklara rağmen karaciğer naklini durdurmadıklarını ifade eden Yılmaz, “Enstitü olarak ayakta durmaya çalıştık. Sayılar azalsa da yeniden eski ivmemize döndüğümüzü söyleyebiliriz. Bu sene çok iyi bir başlangıç olmuştu. 300-350 arası karaciğer nakli yapmayı planlıyorduk ama şartlar, hastanemizin depremzedelere kapılarını açması ve konaklamalarına imkan vermesi dolayısıyla hastaneyi çok az kullanabildik. Yine de 2023 yılında beklenenin üzerinde bir çalışma gerçekleştirdik” diye konuştu.

“İlk kez 4’lü canlı vericili karaciğer naklini yaptık”

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Hastanesi’nin dünyadaki tek karaciğer nakli enstitüsü olduğunu anlatan Yılmaz, “En kapsamlı fiziki donanım ve teçhizata sahiptir. Aynı anda 6 canlı vericili karaciğer nakli yapacak özverili, yetenekli ve çalışkan bir kadroya sahiptir. 5 canlı vericili karaciğer nakli yaptığımızda burada bir tarih yazıldığı ifade edilmişti. Malatya İnönü Üniversitesi’nde tarih yazmaya devam ediyoruz” dedi.

Yılmaz, deprem sürecinde bilimsel bir dergi çıkardıklarını kaydederek, şunları söyledi:

“Büyük afetten sonra Avrupa’nın en büyük karaciğer nakil merkezinde öğrendiğimiz ve çıkarılacak derslerle ilgili dünyaya bir mesaj vermek istedik. Yeni Cami’nin deprem öncesi ve sonrası yine Şire Pazarı’nın deprem öncesi ve sonrası halini de dergide paylaştık.”

Haziran 2019’da Malatya’da aynı gün 5 canlı vericili karaciğer nakli yaptıklarını anımsatan Yılmaz, 2018 yılında 3’lü eşzamanlı karaciğer nakli yapmıştık. Bunlar dünyada ilkti. Gerek 3’lü gerekse 5’li canlı vericili karaciğer nakilleri 2023 yılında Amerika’da bir bilimsel dergide kabul edildi ve yayınlandı” dedi.

Yılmaz’ın konuşmasının ardından Boston College Üniversitesi’nden Ekonomi Profesörleri Prof. Dr. Utku Ünver ve Prof. Dr. Tayfun Sönmez ile karaciğer naklinin dünyadaki önemli isimlerinden Prof. Dr. Şükrü Emre çapraz nakil çalışmasıyla ilgili telekonferans aracığıyla bilgi verdi.

“BÜTÜN OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN  SAĞLIK HİZMETİMİZ AKSAMADI”

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Adil Başkıran da  6 Şubat’ta yaşanan deprem ardından  Turgut Özal Tıp Merkezi olarak bütün branşlarda sağlık hizmetine devam ettiklerini söyledi. Başkıran konuşmasının devamında ise, “Karaciğer, kemik iliği ve böbrek nakillerinde büyük bir teknolojik altyapıyla ameliyatlar devam etti. Depremden sonra karaciğerde 110, böbrekte 7, kemik iliğinde ise 86 nakil gerçekleştirdik” diye ifade etti.

“Türkiye’yi dünyada ikinci sıraya getirmiş bir bilim adamı”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan konuşmasında, “Prof.Dr.Sezai hocamızın kendini vakfetmiş bir hayatı var. Bu ekibi gıptayla seyrediyoruz. Sezai hocamız Türkiye’yi dünyada ikinci sıraya getirmiş bir bilim adamımız.” diye belirtti.

“5 HASTANIN HAYATI KURTARILDI”

Malatya Valisi Hulusi Şahin,  “Başka suretle hiçbir şekilde yapılamayacak olan bir prosedür. Mutlak ölümle karşı karşıya olan 5 hastanın hayatı kurtarıldı. Bu algoritma olduğu sürece hayat kurtarma süreçleri de devam edecek. Bunun ne kadar önemli olduğunu hastalar ve yakınları anlayabilir” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.