ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Fidanel: Kaçak Yapıların Yerine İşyeri Yapmayın

Mimarlar Odası Başkanı Malatya Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel, Akpınar-Emeksiz Caddesi arasındaki alanda çok sayıda kaçak yapı olduğunu belirterek kaçak yapıların yerine tapu kayıtları esas alınarak işyeri yapılmasını, yeniden çok sayıda işyeri yapılmamasını istedi. 

25 Temmuz 2023 00:03
Fidanel: Kaçak Yapıların Yerine İşyeri Yapmayın

Kamu oyuna bilgi veren  Mimarlar Odası Başkanı Malatya Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel, "Geçen haftalarda Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen kent merkezi avan proje sunumunda not aldığım ve çalışmamı yeni bitirebildiğim özellikle dikkatimi çeken bazı yanlışların düzeltilmesi adına önemli başlıkları kamuoyuyla paylaşmak istiyorum" diyerek şu tespitlerde bulundu:

1️⃣ Emlak Konut'un inşa edeceği Akpınar/Emeksiz arasında bulunan ticari birimlerin ihlalli ve kaçak yapılaşmış halinin değil, tapu kaydındaki m2'leri baz alınarak düzenlenmesi, mevcut alanda bulunan dükkan sayısının artırılmaması (Sunumu yapılan projede yüzlerce ek dükkan yapılmış maalesef. Ekstra dükkanların yapılmaması ve kaçak yapılaşmış birimlerin kaldırılması çok yoğun olan yapı stoğunu seyrelterek talep ettiğimiz meydan ve yeşil alanı karşılayabilir)

2️⃣ Kasap Pazarı dahil tüm mülk sahiplerinin hakları yerinde korunarak mağduriyete yol açmaması

3️⃣ Çevreyolunun kuzeyinde bulunan adaya (Adliye Binası/Vergi Dairesinin yeri ve uzantısı) ek dükkanlar yapılarak Kasap Pazarı ve Minibüsçülerin taşınarak şehir merkezinin rahatlatılması

4️⃣ Söğütlü Cami'nin silüetinin kapatılmaması ve şehir meydanının genişletilmesi adına Kuyumcular Çarşısını Ziraat Bankası ve Sağlık İl Müdürlüğünün bulunduğu parsellere taşınması

5️⃣ Fuzuli Caddesi ve Akpınar yolunun genişletilerek birleştirilmesi ve ana arter haline getirilmesi

6️⃣ Ziraat bankasının önünden LCW binasının önüne kadar olan aksta araç trafiğinin yer altına alınması ve mevcut yolun meydana kazandırılarak sessiz ve sürekliliği olan büyük bir meydan oluşturulması

7️⃣ Yer altındaki suyun en az 3 metre X 9 metre ölçülerinde drenajlarla kuzeye taşınması ve bu suyun rekreasyon alanları yapılarak doğal göletlerin oluşturulması, tarımda kullanılması

8️⃣ Şehir merkezindeki bitişik nizam yapıların ada bazlı plan tadilatlarıyla blok nizama dönüştürülmesi (Dükkan katı bitişik olabilir)

9️⃣ Yüksek yapılaşmaya herzaman karşı olduğumuz gibi bugün de az katlı yapıların önemini vurguluyoruz. Ancak; Bostanbaşı Mahallesinde olduğu gibi yüksek katlı yapıların yerinde dönüşümünün mümkün olabilmesi için Zemin+4 kat değil, en az Zemin+5 kat yapılabilmesi gerekmektedir. (Gerekçe; Yerinde dönüşüm yapılacak ağır hasarlı 10 kat ve üzeri binaların aynı parsele vaziyet planında yerleştirmesinin mümkün olmaması. Örneğin; tek bloklu sitenin 3 bloğa çıkması, 2 bloklu sitenin 5-6 bloğa çıkması, 4 bloklu yerin 9-10 bloğa çıkması gerekecek ve bu zemin oturumunda mümkün değil. Bostanbaşında rastgele seçtiğim 12 farklı siteyi mercek altına aldım ancak blokları yerleştiremedim. Zemin+4 kat diretilirse yerinde Dönüşüm Sistemi çalışmayacaktır ve ciddi mağduriyetler yaşanacaktır.)

Kamuoyuna Duyrulur. Saygılarımla...

Yunus Emre FİDANEL
Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.