ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

82 Yıllık Malatya Hükümet Konağı Yıkılıyor

Kahramanmaraş Merkezli 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Malatya Hükümet Konağı’nın yıkımına başlandı. 

14 Temmuz 2023 07:42
82 Yıllık Malatya Hükümet Konağı Yıkılıyor

Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince yapılan incelemede ağır hasarlı olduğuna karar verilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 02.11.2009 tarihinde almış olduğu kararla anıt eser olarak tescil edilerek koruma altına alınan Hükümet Konağı yeniden yapılmak üzere yıkılmaya başlandı.

Yapımına 1938 Yılında başlanan ve 1941 yılında törenle açılan 82 yıllık Hükümet Konağının yan giriş yanından itibaren yıkılmaya başlanan Hükümet Konağının enkazı da süratle kaldırılıyor.

 

Hükümet Konağının Tarihçesi:

Malatya’nın en güzel binalarından birisi olan Malatya Hükümet Konağı, 1938 yılında Malatya Valisi İbrahim Ethem AKINCI tarafından temeli atılarak yapımına başlandı ve 1 Eylül 1941 Pazartesi günü yapılan bir törenle hizmete açıldı. O tarihde şehrin ayrı yerlerinde bulunan resmi daireler bu tarihten itibaren hükümet konağına taşınarak burada hizmet vermeye başladı. Yıllar sonra Malatya Valisi Kutlu AKTAŞ’ın valiliği sırasında boyatılmak suretiyle dış cephe boya rengi değiştirildi. 2002 yılının Kasım ayından itibaren çift kat olan orijinal pencereleri ve dış kapıları değiştirilerek yenilendi.
2011 yılında Malatya Valisi Doç. Dr. M. Ulvi SARAN tarafından, restorasyon çalışması yaptırıldı. 2013 yılında Malatya Valisi Vasip ŞAHİN tarafından da çalışmaların tamamlanması ile yeniden hizmet vermeye başlaması için açılışı gerçekleştirildi.
Hükümet Konağı, iki yıllık tadilat süresince bugün Yeşilyurt ilçesi sınırları içerisinde bulunan Sıtmapınarı Mahallesindeki  Halk Eğitim Merkezi’nde geçici olarak hizmet verdi.
Şehrin merkezi bir konumda ve Battalgazi ilçesi sınırları içerisindeki İstiklal Mahallesinde yer alan 3 kat ve 1 bodrum katından oluşan Malatya Hükümet Konağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 02.11.2009 tarihinde almış olduğu kararla anıt eser olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Malatya Hükümet Konağı, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler neticesinde; Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personelince yapılan denetim sonucu ağır hasarlı olduğu tespit edilmiştir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.