ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

AĞBABA; AĞAÇLAR KURUYUNCA MI SUYU VERECEKSİNİZ?

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 5-10 gün daha su verilmezse on binlerce kayısı ağacının kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını belirterek , “Liyakatsizlik ,plansızlık ve vurdumduymazlık Malatya’yı rehin almış durumda” dedi. 

07 Temmuz 2023 03:30
AĞBABA; AĞAÇLAR KURUYUNCA MI SUYU VERECEKSİNİZ?

6 Şubat depremlerinde Sultansuyu ve Sürgü Barajları ve bu barajların sulama kanallarının hasar görmesinin ardından bakım ve onarım çalışmalarının yavaş gitmesi nedeniyle Malatya’nın kayısı deposu Akçadağ ile Doğanşehir’de kayısı ağaçları ve diğer tarım ürünleri ciddi risk ile karşı karşıya kaldı.

MALATYA’NIN MEYVE AMBARI KADERİNE TERK EDİLDİ

Üreticinin ödemeleri 1 gün gecikince icra işlemi başlatan kurumların aylardır su kanallarının tamiratını yapamamasının düşündürücü olduğunu kaydeden Ağbaba Doğanşehir ve Akçadağ’da binlerce kayısı üreticisinin isyan noktasına geldiğini belirterek; “Deprem bahane edilerek bugüne kadar bakım ve onarımların yapılmaması önlenemez ve geri dönüşü olmayan kayıpları beraberinde getirecek. Sadece kayısı ağaçları değil, kiraz, ayçiçeği, mısır, çilek üreticileri de ne yapacağını kara kara düşünüyor. Üreticiler nereye başvuru yapsa elleri boş dönüyor. DSİ ve sulama birlikleri eliyle Malatya’nın meyve ambarı olan bölgeler göz göre göre kaderine terk ediliyor” dedi.

HER BAHÇEYE SONDAJ MI VURULSUN?

Ağbaba, normal şartlarda haziran ayında birinci sulamanın yapılması gerektiğini belirten üreticilerin temmuz ayında halen ağaçlarını sulayamadıklarını kaydederek “sulama sezonunda tadilat yapılması nedeniyle ağaçlarına su veremeyen üreticiler tepkililer. ‘Üreticiler her bahçeye sondaj mı vuralım? DSİ bugün su vermeyecekse ne zaman verecek? ‘diye soruyor. 5-10 gün daha su verilmezse ağaçlar gelecek yıl meyve veremeyecek,  Sulama Ağustos ayına kalırsa ağaçlar kurumayla ile karşı karşıya kalacak. Bir taraftan deprem ile evleri başlarına  yıkılan üreticiler don, dolu, şiddetli fırtına ve yağış ile ürünlerini kaybettiler. Şimdi de ağaçlarını sulayamadıkları için gelecek yıllar için kaygılanmaya başladılar. Liyakatsizlik ,plansızlık ve vurdumduymazlık Malatya’yı rehin almış durumda. AKP’nin Malatya’yı  cezalandırmasına artık son verilmelidir. DSİ ve sulama birliklerine personel ve araç takviyesi yapılarak bakım onarım işleri derhal bitirilmeli, sorun daha fazla büyümeden çözülmelidir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.