ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Tarihi Taş Köprü Beton Bloklarla Restore Ediliyor

Arapgir ilçesinin Suceyin Köyü yakınlarında bulunan tarihi Taş Köprünün sessiz ve sedasız bir şekilde beton bloklarla restore edildiği öğrenildi. 

21 Haziran 2023 22:24
Tarihi Taş Köprü Beton Bloklarla Restore Ediliyor

 

 

Arguvan Haber'den Ersoy Eren'in haberi ve Mehmet Salman'ın gönderdiği resimde görüldüğü üzere Arapkir Suceyin Köyü sınırlarındaki Roma eseri olan tarihi Taş Köprü Adıyla bilinen tarihi köprüde restorasyon çalışması yapılıyor.

Yapılan çalışmayı görenler tarihi güzelliğiyle uğrak yeri olan köprünün aslına uygun yapılması beklenirken, köprü yakınındaki taş bloklar dikkat çekiyor. Çevrede oturan vatandaşlarda Tarihi köprünün, çoğuda köprü altında olan orijinal taşlarla restore edilmesi gerektiğini belirterek "Ancak restore çalışması orjinal taşlarla değil beton bloklarla yapılıyor. Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Malatya Valiliği ve lgili kurumların gerekli hassasiyeti gösterip denetlemeyi zaman geçmeden yapmaları gerekiyor. Anadolu'nun en eski taş köprülerinden biri olduğu belirtilen 13 metre yüksekliğindeki Roma dönemine ait 2 bin yıllık Taş Köprü yıllara meydan okurken resrore çalışmasını görenler endişeye kapıldıklarını ifade ediyor.

Arapgir Belediyesi kaynakları Taşköprü hakkında şu bilgileri veriyor:

"Tarihi köprü Taş Köprü kitabesi mevcut olmadığından kime ait ve yapılış tarihi hakkında kesin bilgi yoktur. Köprünün bulunduğu mekân dağ eteği ve kayalık bir yer teşkil eder. Kervan yolu üzerinde yer alan köprü orta çağ da ki Malatya- Giresun-Gümüşhane kuzey geçişini sağlamaktadır. Köprüye yakın civarda Kantarcı Han’ının olması köprünün Kemaliye üzeri kuzeye ilerlediğini gösterir.

Köprü çayın dar doğu batı istikametinde kuruludur. Tek kemerli gözü olan harpuşta köprüdür. Abanık tipli kemer özelliği taşır. Doğu ve batı kemer ayakları kaya üzerine oturtulmuştur. Doğu yönünde kemer sonrası 10 metre civarında taş duvar görülmektedir bu yöndeki kemer taş duvara yaslandırılmıştır.

Malzeme olarak köprünün civarında bol bulunan taş parçaları işlenerek değişik ebatlarda kesme taşlar kullanılmıştır. Horasan harç moloz taşlarda yapı malzemesi olarak göze çarpar. Doğu duvarında açılmış önemli sayılabilecek yıkık, köprüye ciddi zarar verebilecek hal sergiler. Köprünü batı kemer sonu da tahrip olmuştur.

Doğu kemer ayaklığı batı kemer ayaklığına göre daha aşağıdadır. Batı ayaklığındaki kaya doğuya göre yüksekte kalmaktadır. Kemer açıklığı 16 metre yüksekliği ise 13 metredir. Köprünün orta kısmı diğer taraflara göre daha sağlam gözükür.

Harpuşta köprü Arapgirde ki diğer tarihi köprülerden mimari yönden farklılık gösterir. Bu köprünün ihtimal dahilinde Türklerin buraya gelmezden evvelki Roma uygarlığına aittir.

Köprünün gerçekten kendine ait bir mistik cazibesi görünür bu da bulunduğu çevreden dolayıdır. Doğa güzelliği mimarisi ile renk katmaktadır. Bu köprünün en kısa sürede restore edilmesi gerekmektedir."

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.